Persoonsgegevens uit kentekenregister op straat? RDW start onderzoek

De RDW, Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en de politie starten een onderzoek naar misbruik van het kentekenregister. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat RDW-gegevens, waaronder persoonsgegevens, online worden verkocht. Voor de RDW staat nog niet vast dat dit gebeurt door rechtstreekse raadpleging van het kentekenregister. Dat is nu onderwerp van onderzoek.

“Dit is een ernstige kwestie en de RDW neemt dit hoog op”, laat de dienst weten. “Vele partijen maken gebruik van de gegevens die bij de RDW zijn opgeslagen. Bijvoorbeeld de Belastingdienst, de politie, het CJIB, en beroepsbeoefenaars als gerechtsdeurwaarders en verzekeraars. Betrouwbaarheid en juistheid van de gegevens is uitermate belangrijk voor hun werk. Tegelijk moeten burgers ervan uit kunnen gaan dat privacygevoelige gegevens veilig zijn bij de RDW.”

Steekproeven

RDW wil weten wat precies aan de hand is. De dienst is samen met het het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en de politie een onderzoek gestart.

De RDW benadrukt dat het zich ‘uitermate inspant’ om privacygevoelige data te beschermen tegen misbruik door onbevoegden. “Security-maatregelen maken onderdeel uit van alle processen die te maken hebben met bevraging van de registers. Zo laat de RDW de processen ieder jaar onafhankelijk toetsen, vinden steekproeven plaats en ook permanente monitoring. Ook zijn de eisen waaraan alle partijen die de registers moeten raadplegen voor hun werk, hoog.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.