Trajectcontroles op N-wegen van start

De N414 tussen Baarn en Bunschoten is de eerste N-weg met een trajectcontrole. Komende maanden volgen negentien andere provinciale wegen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De komst was al in 2017 aangekondigd.

De snelheid wordt gemeten met aan elkaar gekoppelde flitspalen. Trajectcontroles werken goed volgens het OM: automobilisten houden zich beter aan de snelheid. De controles werden in 2017 al aangekondigd. Toen werd gezegd dat de check op alle wegen in 2019 in werking moest zijn. “Het heeft inderdaad wat langer geduurd dan we hoopten,” erkent OM-woordvoerder Marloes van Kessel. Er zaten wat zaken tegen tijdens de aanleg, vertelt ze. “Onder andere op technisch gebied: hoe we de stroomvoorziening moesten regelen. Ook was het zoeken naar de beste locaties voor de palen. Daarnaast gebruiken we nieuwe software; het werkt dus anders dan op de snelweg. Het was nog wel lastig om dat goed voor elkaar te krijgen. Het duurde langer dan vooraf ingeschat. Dit soort zaken kom je pas tegen als je ermee aan de slag gaat. Maar beter goed geregeld dan snel.”

Eerste van negentien controles

Wanneer de andere trajectcontroles in werking treden, is volgens Van Kessel nog lastig te zeggen. Streven is dat de operatie eind dit jaar is afgerond. De locaties worden één voor één getest. De testen duren tussen de drie en vier weken. “Dan kijken we bijvoorbeeld of het doorsturen van de gegevens naar het Centraal Justitieel Incassobureau goed werkt en of de foto’s van goede kwaliteit zijn. Als je dat allemaal tegelijk doet, wordt het ingewikkeld. Dus dat doen we ter plekke. Als de testfase is afgerond, doen we ‘m aan. We lichten de regio van tevoren in.”

Locaties

Dit zijn de provinciale wegen waar dit jaar de trajectcontroles voor worden ingevoerd:

 • N9 tussen Burgervlotbrug en Sint Maartensvlotbrug (Noord-Holland)
 • N11 tussen Alphen aan den Rijn en Zoeterwoude-Rijndijk (Zuid-Holland)
 • N201 in Uithoorn (Noord-Holland)
 • N205 tussen de N207 en de N232 (Noord-Holland)
 • N230 in Utrecht (Zuilense Ring, Utrecht)
 • N253 Rondweg Sluis (Zeeland)
 • N256 Zeelandbrug (Zeeland)
 • N261 in Tilburg (Brabant)
 • N275 tussen Blerick en Nederweert (Limburg)
 • N270 tussen Venray en Ysselsteyn (Limburg)
 • N277 tussen Ysselsteyn en Zeeland (Limburg)
 • N325 in Arnhem (Pleijroute, Gelderland)
 • N333 tussen Steenwijk en Blokzijl (Overijssel)
 • N351 tussen Wolvega en Oosterwolde (Friesland)
 • N381 tussen Drachten en Donkerbroek (Friesland)
 • N414 tussen Baarn en Bunschoten (Utrecht)
 • N564 tussen Weert en grens België (Limburg)
 • N639 tussen Chaam en Baarle-Nassau (Brabant)
 • N706 Vogelweg tussen de A27 en Lelystad Airport (Flevoland)
 • N787 tussen Brummen en Eerbeek (Gelderland)

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Trajectcontroles op N-wegen van start”

Fortnite|29.02.20|09:17

Misschien een keer aandacht besteden om snelheden in 30 zones aan te pakken!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.