Elektrische fiets, Gazelle

Kwart 55-plussers stapt met te veel alcohol op de fiets

Een kwart van de 55-plussers stapte afgelopen jaar met te veel drank achter de kiezen op de fiets. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van Veilig Verkeer Nederland (VVN). De cijfers zijn opvallend omdat senioren een kwetsbare groep in het verkeer vormen.

Weinig 55-plussers hebben kennis van de hoeveelheid alcohol van een standaardglas, blijkt verder uit het onderzoek. Die hoeveelheid is gemiddeld 10 gram. Dat is relevant, want voor het afbreken van alcohol hebben 55-plussers meer tijd nodig dan jongere personen. Door lichamelijke veranderingen als gevolg van het ouder worden is er sprake van een hoger en langduriger bloed-alcoholgehalte.

Opfriscursus

Autorijden met teveel alcohol op komt minder vaak voor, blijkt ook uit het onderzoek. Senioren keuren teveel alcoholgebruik in het verkeer bovendien af. Verder blijkt dat 55-plussers redelijk goed weten hoeveel glazen alcohol zijn toegestaan.

VVN wijst erop dat de ruime meerderheid van 75 procent dus niet met teveel alcohol op pad gaat. Maar de resultaten zijn wel aanleiding voor de organisatie om senioren bewuster te maken van de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer. Onder meer door er aandacht aan te besteden in de opfriscursussen.

Letsel

“Wellicht een open deur”, zegt VVN-directeur Evert-Jan Hulshof in een toelichting. “Maar je kunt het voor jezelf heel makkelijk maken door bij verkeersdeelname zowel met de auto als op de fiets vast te houden aan de gedragslijn van nul alcohol. Dus 100% Bob, 0% op. Veiliger voor jezelf en direct ook voor de overige verkeersdeelnemers.”

Senioren vormen een kwetsbare groep in het verkeer, ondanks dat ze zich niet onveiliger gedragen. In 2019 was twee derde van de 228 verkeersdoden tussen de 50 en 85 jaar. Bij het ouder worden neemt een aantal vaardigheden geleidelijk af. Verder herstellen mensen langzamer van letsel naarmate ze ouder worden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.