Eenmalig alternatief verkeersexamen groep 8-leerlingen

Een echt verkeersexamen zit er vanwege de coronacrisis voor leerlingen van groep 8 niet in. Daarom heeft Veilig Verkeer Nederland een eenmalig alternatief bedacht. De route naar de nieuwe middelbare school van de leerling vormt de basis voor deze Praktijktoets Thuis. Wanneer kinderen deze route de komende weken met hun ouders oefenen, kunnen zij nog dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

Voordat kinderen de route van huis naar de nieuwe school gaan fietsen, doen zij eerst de online digitale fietscheck met de app van VVN. Vervolgens oefenen ze de nieuwe schoolroute samen met hun ouders, zodat ze weten waar ze op moeten letten. Daarna nemen de kinderen met hun ouders de punten op het werkblad door om te zien waar op gelet wordt tijdens het fietsen van de route. Dat werkblad krijgen ouders via de school van hun kind.

De volgende stap is dat de kinderen de route als praktijktoets fietsen, terwijl hun ouders achter hen aan fietsen om te kijken hoe dat gaat. Na afloop hiervan kunnen kinderen met hun ouders bespreken hoe het is verlopen en of zij er klaar voor zijn om zelfstandig de route naar de nieuwe school te fietsen. In overleg met de school kunnen kinderen voor het einde van dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

Cruciale rol ouders

Met het eenmalige alternatief voor het gebruikelijke verkeersexamen voor scholieren uit groep 8 wil VVN het belang onderstrepen van praktijkervaring opdoen in het verkeer. Ook in coronatijd vindt de organisatie het noodzakelijk dat kinderen die kans krijgen. Tegelijk wil VVN de cruciale rol van ouders bij de verkeersopvoeding van kinderen benadrukken. Hoe vaker kinderen tot hun veertiende jaar fietsen, hoe groter de invloed op hun vaardigheden als fietser en verkeersdeelnemer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eenmalig alternatief verkeersexamen groep 8-leerlingen | RijschoolPro

Eenmalig alternatief verkeersexamen groep 8-leerlingen

Een echt verkeersexamen zit er vanwege de coronacrisis voor leerlingen van groep 8 niet in. Daarom heeft Veilig Verkeer Nederland een eenmalig alternatief bedacht. De route naar de nieuwe middelbare school van de leerling vormt de basis voor deze Praktijktoets Thuis. Wanneer kinderen deze route de komende weken met hun ouders oefenen, kunnen zij nog dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

Voordat kinderen de route van huis naar de nieuwe school gaan fietsen, doen zij eerst de online digitale fietscheck met de app van VVN. Vervolgens oefenen ze de nieuwe schoolroute samen met hun ouders, zodat ze weten waar ze op moeten letten. Daarna nemen de kinderen met hun ouders de punten op het werkblad door om te zien waar op gelet wordt tijdens het fietsen van de route. Dat werkblad krijgen ouders via de school van hun kind.

De volgende stap is dat de kinderen de route als praktijktoets fietsen, terwijl hun ouders achter hen aan fietsen om te kijken hoe dat gaat. Na afloop hiervan kunnen kinderen met hun ouders bespreken hoe het is verlopen en of zij er klaar voor zijn om zelfstandig de route naar de nieuwe school te fietsen. In overleg met de school kunnen kinderen voor het einde van dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

Cruciale rol ouders

Met het eenmalige alternatief voor het gebruikelijke verkeersexamen voor scholieren uit groep 8 wil VVN het belang onderstrepen van praktijkervaring opdoen in het verkeer. Ook in coronatijd vindt de organisatie het noodzakelijk dat kinderen die kans krijgen. Tegelijk wil VVN de cruciale rol van ouders bij de verkeersopvoeding van kinderen benadrukken. Hoe vaker kinderen tot hun veertiende jaar fietsen, hoe groter de invloed op hun vaardigheden als fietser en verkeersdeelnemer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.