Snorfiets naar de rijbaan in Utrecht

De gemeente Utrecht wil dat snorfietsers rond de zomer van 2021 op veel plekken naar de rijbaan gaan, net als brommers. Amsterdam was de eerste gemeente die dit verplichtte.

De maatregel is aangekondigd tegelijk met de plannen om de regels voor de milieuzone in de stad aan te scherpen. Echter, formeel was er bij de Voorjaarsnota 2018 al een besluit over genomen. Dat het nu weer wordt aangestipt, komt omdat de milieuzone en de snorfiets allebei worden genoemd in een plan om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Verhoogd

Verdwijnt de snorfiets naar de rijbaan, dan krijgt de fietser daar gezondere lucht voor terug. Bovendien verbetert het de doorstroming en de verkeersveiligheid, is het idee. Op dit moment rijden snorfietsers nog overal op het fietspad. Straks mogen snorfietsers (met een blauw kenteken) ‘op veel plekken’ niet meer op het fietspad rijden, maar op de rijbaan, net als brommers (met een geel kenteken). In Groningen ligt een vergelijkbaar plan.

2018 is overigs geen toevallig gekozen jaartal. Vanaf juli dat jaar mochten gemeenten besluiten om snorfietsers de rijbaan op te sturen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stond dat toe na een verzoek van de G4. Voorwaarde was wel: de gemeente moet aantonen dat het besluit bijdraagt aan de veiligheid van de fietsers en aan de doorstroming op het fietspad. Daarnaast moet de veiligheid van de snorfietsers behouden blijven.

Sterk afgenomen

SWOV analyseerde in die periode verschillende ongevallen met snorfietsen. Het dragen van een helm is in ieder geval een belangrijke veiligheidseis, stellen de onderzoekers. Een andere conclusie luidt dat het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan is alleen zinvol als de algemene snelheidslimiet wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Of als de snelheid van snorfietsen zou worden verhoogd.

Snorfietsers in Amsterdam moeten sinds 8 april vorig jaar op de meeste wegen binnen de A10 naar de rijbaan. Een helm dragen is daarbij verplicht. Het aantal ongevallen met snorfietsers is sterk afgenomen, alleen de naleving van de nieuwe regels daalde licht, bleek uit een evaluatie een aantal maanden nadien.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Snorfiets naar de rijbaan in Utrecht | RijschoolPro

Snorfiets naar de rijbaan in Utrecht

De gemeente Utrecht wil dat snorfietsers rond de zomer van 2021 op veel plekken naar de rijbaan gaan, net als brommers. Amsterdam was de eerste gemeente die dit verplichtte.

De maatregel is aangekondigd tegelijk met de plannen om de regels voor de milieuzone in de stad aan te scherpen. Echter, formeel was er bij de Voorjaarsnota 2018 al een besluit over genomen. Dat het nu weer wordt aangestipt, komt omdat de milieuzone en de snorfiets allebei worden genoemd in een plan om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Verhoogd

Verdwijnt de snorfiets naar de rijbaan, dan krijgt de fietser daar gezondere lucht voor terug. Bovendien verbetert het de doorstroming en de verkeersveiligheid, is het idee. Op dit moment rijden snorfietsers nog overal op het fietspad. Straks mogen snorfietsers (met een blauw kenteken) ‘op veel plekken’ niet meer op het fietspad rijden, maar op de rijbaan, net als brommers (met een geel kenteken). In Groningen ligt een vergelijkbaar plan.

2018 is overigs geen toevallig gekozen jaartal. Vanaf juli dat jaar mochten gemeenten besluiten om snorfietsers de rijbaan op te sturen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stond dat toe na een verzoek van de G4. Voorwaarde was wel: de gemeente moet aantonen dat het besluit bijdraagt aan de veiligheid van de fietsers en aan de doorstroming op het fietspad. Daarnaast moet de veiligheid van de snorfietsers behouden blijven.

Sterk afgenomen

SWOV analyseerde in die periode verschillende ongevallen met snorfietsen. Het dragen van een helm is in ieder geval een belangrijke veiligheidseis, stellen de onderzoekers. Een andere conclusie luidt dat het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan is alleen zinvol als de algemene snelheidslimiet wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Of als de snelheid van snorfietsen zou worden verhoogd.

Snorfietsers in Amsterdam moeten sinds 8 april vorig jaar op de meeste wegen binnen de A10 naar de rijbaan. Een helm dragen is daarbij verplicht. Het aantal ongevallen met snorfietsers is sterk afgenomen, alleen de naleving van de nieuwe regels daalde licht, bleek uit een evaluatie een aantal maanden nadien.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.