Scooterrijders overschatten eigen gedrag in het verkeer

Shot of a carefree young couple taking a photograph while riding on a scooter against a pink backgroundhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pu/shoots/806308.jpg

Scooterrijdende jongeren hebben geen realistisch beeld van de risico’s die zij nemen in het verkeer. Zij zien niet in dat het gedrag dat zij vertonen gevaarlijk kan zijn, blijkt uit onderzoek van stichting TeamAlert.

De brom- en snorfiets, ook wel scooter genoemd, zijn een zeer populair vervoersmiddel in Nederland, die vooral door jongeren worden gebruikt. Om op een scooter te mogen rijden is het rijbewijs AM nodig. Scooterrijders lopen het meest risico om betrokken te raken bij verkeersongevallen. Ook zijn beginnende bestuurders nog onervaren, vertonen zij risicogedrag en kunnen zij gevaarlijke situaties nog niet goed herkennen.

Overschatten

TeamAlert deed onderzoek naar waarom jonge scooterrijders risicogedrag vertonen wanneer zij deelnemen aan het verkeer. Uit dit onderzoek komt naar voren dat jongeren geen realistisch beeld hebben van de risico’s die zij nemen in het verkeer. Zij zien niet in dat het gedrag dat zij vertonen in het verkeer gevaarlijk kan zijn. Dat komt op verschillende manieren terug. Ten eerste overschatten jongeren zichzelf en hun risicogedrag regelmatig. Jongeren rijden vaak te snel en rijden rond met een opgevoerde scooter. Zij zien dit echter niet als een probleem, maar juist praktisch en veiliger. Zo zeggen scooterrijders dat ze hierdoor makkelijker kunnen meerijden met het verkeer.

Daarnaast praten jongeren hun eigen gevaarlijke gedrag goed voor zichzelf. Ze maken de risico’s een stuk kleiner dan dat ze daadwerkelijk zijn. Dit komt bijvoorbeeld naar voren bij het stunten op de scooter. Jongeren doen dit vaak met vrienden en zien de gevaren er wel van in, maar zijn bereid om de risico’s te nemen. Zij vinden dat ze beter kunnen stunten op de scooter dan anderen. Het goedpraten komt ook terug bij het telefoongebruik op de scooter. Jongeren weten dat ze hierdoor afgeleid raken, maar zeggen alleen de telefoon te gebruiken als het bijvoorbeeld rustig is.

Groepsdruk

Ten slotte speelt groepsdruk een grote rol in het risicogedrag van scooter rijdende jongeren, blijkt uit het onderzoek. De momenten dat jongeren met vrienden rijden, zijn ook de momenten dat er gevaarlijk wordt gereden. Er wordt sneller gereden, meer gestunt en minder rekening gehouden met andere verkeersdeelnemers.

De uitkomsten van dit onderzoek geven een weergave van het gedrag van jonge scooterrijders in het verkeer. TeamAlert zal deze uitkomsten onder een breder publiek toetsen, zodat er een nog duidelijker beeld kan worden geschetst over de rol van jonge scooterrijders in het verkeer. Met dit beeld kan de positie van deze jongeren door TeamAlert verder worden verbeterd, zodat zij zich veiliger door het verkeer zullen bewegen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Scooterrijders overschatten eigen gedrag in het verkeer”

Rij Baas|20.09.20|10:56

Altijd weer wat te zeuren. Ik doe 300 AM opleidingen per jaar. Tuurlijk zit er wel eens een gekkie bij maar vergelijk de cijfers eens met 20 jaar geleden. Niks mis mee.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Scooterrijders overschatten eigen gedrag in het verkeer | RijschoolPro

Scooterrijders overschatten eigen gedrag in het verkeer

Shot of a carefree young couple taking a photograph while riding on a scooter against a pink backgroundhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pu/shoots/806308.jpg

Scooterrijdende jongeren hebben geen realistisch beeld van de risico’s die zij nemen in het verkeer. Zij zien niet in dat het gedrag dat zij vertonen gevaarlijk kan zijn, blijkt uit onderzoek van stichting TeamAlert.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Scooterrijders overschatten eigen gedrag in het verkeer”

Rij Baas|20.09.20|10:56

Altijd weer wat te zeuren. Ik doe 300 AM opleidingen per jaar. Tuurlijk zit er wel eens een gekkie bij maar vergelijk de cijfers eens met 20 jaar geleden. Niks mis mee.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.