Grote meerderheid RijschoolPro-lezers pleit voor verplichte opfriscursus

Een verplichte opfriscursus over verkeersborden en voorrangsregels is nodig, vindt 64,7 procent van de 557 stemmers op de poll van RijschoolPro. Maar over het hoe en wanneer, lopen de meningen uiteen. 

Van deze meerderheid is 37,8 procent van mening dat een verplichte opfriscursus ten goede zal komen aan de verkeersveiligheid van Nederlandse rijbewijshouders, maar dat een jaarlijks terugkerend examen niet nodig is. “Er moet wat mij betreft een verplichte opfriscursus worden ingevoerd bij het verlengen van het rijbewijs. Wanneer je de cursus dan hebt gehaald, krijg je een certificaat waarmee je een nieuw rijbewijs kunt aanvragen voor de komende tien jaar”, aldus een reactie onder de poll. Een andere reactie luidt: “Gewoon opfrissen bij de rijschool af en toe, dat zeg ik al jaren. Wel op basis van verplichting, anders vindt men het misschien zonde van het geld.”

Daarentegen geeft 24,3 procent van de stemmers aan dat een opfriscursus geen verplichting moet zijn, maar een mogelijkheid. “Gezien de grote hoeveelheid mensen die dit dan zouden moeten doen, is het praktisch onmogelijk om een opfriscursus te verplichten”, schrijft een lezer.

Zoals eerder bleek uit het Nationaal Automobilisten Onderzoek 2022 twijfelt een derde van de Nederlandse automobilisten of zij het theorie examen opnieuw zouden halen. Dit leidt tot vraagtekens bij rijinstructeurs. “Eigenlijk is het raar. Men denkt zelf het examen niet te halen en beschikt dus over onvoldoende rijvaardigheid, maar blijft toch op ‘goed geluk’ doorrijden”, wordt er gereageerd. “De mensen die toegeven te twijfelen, zijn nog wel te redden. Erger zijn diegene die er van overtuigd zijn wel goed te rijden”, zegt een andere respondent.

Opfriscursus

Op dit moment worden er door verschillende partijen zowel online als klassikale opfriscursussen aangeboden die men op eigen initiatief kan volgen. Veilig Verkeer Nederland biedt bijvoorbeeld opfriscursussen voor in de buurt, voor thuis en voor op scholen. Dit wordt gedaan door middel van gastlessen, informatieve methodes, examens en speciale dagen in de buurt. Tot op heden zijn geen van deze cursussen verplicht onder Nederlandse automobilisten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.