Drugsrijders en snelheidsduivels vanaf 1 april verplicht op CBR-cursus

Drugsrijders en snelheidsduivels vanaf 1 april verplicht op CBR-cursus

Drugsgebruik achter het stuur wordt harder aangepakt Foto: Shutterstock

Te hard rijden of rijden onder invloed van drugs leidt vanaf 1 april tot een verplichte cursus bij het CBR. Het Ministerie van I&W en het CBR willen via deze weg de strijd aangaan met het toenemende aantal bestuurders die de wet overtreden en hen bewust maken van de gevaren.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat: “Verantwoord rijgedrag is één van de belangrijkste factoren om het verkeer veiliger te maken. Het aantal mensen dat onder invloed van drugs deelneemt aan het verkeer blijft stijgen. En bij een derde van de dodelijke ongevallen is er sprake van een te hoge, of niet aan de omstandigheden aangepaste snelheid. Ik hoop dan ook van harte dat deze nieuwe cursussen effect hebben op de verkeersveiligheid. Voor iedereen die deelneemt aan het verkeer”, schrijft het CBR woensdag.

De nieuwe, verplichte lespakketten, die het ministerie en het CBR woensdagmiddag 8 maart zullen presenteren in de Nieuwspoort in Den Haag, komen bovenop een boete en/of eventuele inname van het rijbewijs. De cursussen duren drie dagdelen en kosten tussen de 691 en 1285 euro. De bestuurder draait zelf op voor de kosten.

Met de nieuwe cursusvarianten is de verwachting dat het aantal cursisten naar bijna dertigduizend per jaar zal groeien. “Het CBR denkt die toestroom aan te kunnen; er zijn voldoende docenten beschikbaar”, schrijft het AD woensdag.

LEMG en EMD

De bestaande ‘cursus gedrag en verkeer’ (EMG) is gericht op mensen die al langer gevaarlijk en risicovol rijden of 60 km per uur of meer te hard rijden. Daar wordt vanaf 1 april dus de verplichte cursus LEMG aan toegevoegd, meldde het CBR november vorig jaar.

Ook de nieuwe cursus naar aanleiding van drugsgebruik (EMD) achter het stuur is in november bekendgemaakt door het CBR. “Deze nieuwe cursus drugs en verkeer zal het eerste jaar naar verwachting zo’n 5500 mensen bewustwording, verantwoordelijkheid en een verandering van het gedrag proberen bij te brengen. Dit alles in drie dagdelen verspreid over vijf weken tegen betaling van 1099 euro”, aldus het CBR.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.