Toenemend aantal ongelukken met scootmobielen vraagt om actie
praktijkles

Toenemend aantal ongelukken met scootmobiel vraagt om actie

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Het toenemende aantal ongelukken met scootmobielen vraagt om actie, vindt Stichting Bevordering Verkeerseducatie. Zij pleiten voor een verplichte cursus voor bestuurders van scootmobielen en zijn daarvoor op zoek naar ervaren rijinstructeurs. 

Dat meldt Dagblad van het Noorden deze week. Vorig jaar waren er maar liefst 39 dodelijke slachtoffers naar aanleiding van een ongeluk met een scootmobiel, vijf procent van het totale aantal verkeersdoden. Reden hiervoor kan zijn dat bestuurders de handel los moeten laten om te remmen, terwijl zij als fietser gewend zijn om juist in de remmen te knijpen. Als dat op een scootmobiel wordt gedaan, geef je juist extra gas.
Om het toenemend aantal ongelukken tegen te gaan, pleit Marjolein van Eek van Stichting Bevordering Verkeerseducatie voor een verplichte praktijkles voordat scootmobielbestuurders de ‘weg’ op mogen.

Voor dit soort praktijklessen zijn ervaren rijinstructeurs onmisbaar, vindt Van Eek. “Zij weten als geen ander wat verkeer inhoudt en kunnen de rijvaardigheid goed beoordelen. Als we geen rijbewijs willen – dat vragen we ook niet van elektrische fietsers – moeten we er met educatie voor zorgen dat iedereen tenminste weet wat hij moet doen”, vertelt zij aan Dagblad van het Noorden.

Negatief advies

Stichting Bevordering Verkeerseducatie geeft dit soort praktijklessen in het noorden van het land al 17 jaar op verzoek. Het komt hierbij geregeld voor dat kandidaten een negatief advies krijgen na afloop van de les. “Dat is heel verdrietig, maar als het niet veilig is, adviseren we om de scootmobiel weer in te leveren”, aldus Van Eek. Hoewel dit advies niet bindend is, volgt de meerderheid van de cursisten het wel op.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Toenemend aantal ongelukken met scootmobiel vraagt om actie | RijschoolPro
Toenemend aantal ongelukken met scootmobielen vraagt om actie
praktijkles

Toenemend aantal ongelukken met scootmobiel vraagt om actie

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Het toenemende aantal ongelukken met scootmobielen vraagt om actie, vindt Stichting Bevordering Verkeerseducatie. Zij pleiten voor een verplichte cursus voor bestuurders van scootmobielen en zijn daarvoor op zoek naar ervaren rijinstructeurs. 

Dat meldt Dagblad van het Noorden deze week. Vorig jaar waren er maar liefst 39 dodelijke slachtoffers naar aanleiding van een ongeluk met een scootmobiel, vijf procent van het totale aantal verkeersdoden. Reden hiervoor kan zijn dat bestuurders de handel los moeten laten om te remmen, terwijl zij als fietser gewend zijn om juist in de remmen te knijpen. Als dat op een scootmobiel wordt gedaan, geef je juist extra gas.
Om het toenemend aantal ongelukken tegen te gaan, pleit Marjolein van Eek van Stichting Bevordering Verkeerseducatie voor een verplichte praktijkles voordat scootmobielbestuurders de ‘weg’ op mogen.

Voor dit soort praktijklessen zijn ervaren rijinstructeurs onmisbaar, vindt Van Eek. “Zij weten als geen ander wat verkeer inhoudt en kunnen de rijvaardigheid goed beoordelen. Als we geen rijbewijs willen – dat vragen we ook niet van elektrische fietsers – moeten we er met educatie voor zorgen dat iedereen tenminste weet wat hij moet doen”, vertelt zij aan Dagblad van het Noorden.

Negatief advies

Stichting Bevordering Verkeerseducatie geeft dit soort praktijklessen in het noorden van het land al 17 jaar op verzoek. Het komt hierbij geregeld voor dat kandidaten een negatief advies krijgen na afloop van de les. “Dat is heel verdrietig, maar als het niet veilig is, adviseren we om de scootmobiel weer in te leveren”, aldus Van Eek. Hoewel dit advies niet bindend is, volgt de meerderheid van de cursisten het wel op.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.