TeamAlert: lachgasgebruik onder jongeren neemt af, gebruik in auto blijft
Rij ballonvrij

TeamAlert: lachgasgebruik onder jongeren neemt af, gebruik in auto blijft

In 2022 gaf 26 procent aan wel eens lachgas te gebruiken; in 2023 ligt dit percentage op 19 procent Foto: ANP

Het gebruik van lachgas onder jongeren is sinds het verbod op 1 januari 2023 afgenomen. Dat komt naar voren uit een recent onderzoek van TeamAlert dat onder 1565 jongeren is afgenomen. Echter blijkt 37 procent van de deelnemers nog steeds lachgas te gebruiken in de auto.

Het bezitten, verkopen en vervoeren van lachgas is sinds 1 januari van dit jaar officieel verboden. Eind 2022, voor de intrede van het lachgasverbod, verwachtte de meerderheid van de jongeren dat het verbod niet zou zorgen voor een vermindering in lachgasgebruik. De resultaten uit het meest recente onderzoek van TeamAlert laten echter zien dat het lachgasgebruik onder jongeren tussen de 16 en 24 jaar sinds de intrede positief is veranderd. In 2022 gaf namelijk 26 procent aan wel eens lachgas te gebruiken; in 2023 ligt dit percentage op 19 procent.

Dubbel gevoel

Hoewel het lachgasgebruik onder jongeren is afgenomen, blijft er een zorgwekkende groep (37 procent) die lachgas gebruikt in de auto. Van hen gebruikt 10 procent in een rijdende auto en 27 procent in een geparkeerde auto. “Dit laatste kan ook leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties, omdat de drempel om toch te gaan rijden volgens de jongeren laag is. Om hen bewust te maken van de gevaren en nogmaals te benadrukken dat het niet normaal is om met lachgas te rijden, voeren wij voor de vierde keer campagne”, aldus TeamAlert.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan een dubbel gevoel te krijgen van het onderzoek van TeamAlert. “Het is goed om te zien dat het gebruik is afgenomen sinds de invoering van het lachgasverbod. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek ook dat de wet regelmatig wordt overtreden, want het middel wordt nog steeds gebruikt. Ook achter het stuur en dat is levensgevaarlijk.”

Rij ballonvrij

TeamAlert trapt op donderdag 30 november voor de vierde keer een campagne af om lachgasgebruk in het verkeer tegen te gaan. Met de campagne ‘Rij ballonvrij’, dat als slogan ‘Word geen clown in het verkeer’ heeft, wil de organisatie veilig verkeersgedrag onder jongeren stimuleren.

Als aftrap van de campagne trekken donderdagmiddag een aantal jongerenvoorlichters verkleed als clown door het centrum van Den Haag. Door middel van een quiz gaan zij in gesprek met jongeren over de gevaren van lachgas in het verkeer. Maar ook online wil TeamAlert een grote groep jongeren bewust maken van de risico’s. Dit doen ze met de ‘Grote Rij Ballonvrij-Quiz’, waarin jongeren onder andere online worden uitgedaagd de belofte te maken nooit meer lachgas in het verkeer te gebruiken.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

TeamAlert: lachgasgebruik onder jongeren neemt af, gebruik in auto blijft | RijschoolPro
TeamAlert: lachgasgebruik onder jongeren neemt af, gebruik in auto blijft
Rij ballonvrij

TeamAlert: lachgasgebruik onder jongeren neemt af, gebruik in auto blijft

In 2022 gaf 26 procent aan wel eens lachgas te gebruiken; in 2023 ligt dit percentage op 19 procent Foto: ANP

Het gebruik van lachgas onder jongeren is sinds het verbod op 1 januari 2023 afgenomen. Dat komt naar voren uit een recent onderzoek van TeamAlert dat onder 1565 jongeren is afgenomen. Echter blijkt 37 procent van de deelnemers nog steeds lachgas te gebruiken in de auto.

Het bezitten, verkopen en vervoeren van lachgas is sinds 1 januari van dit jaar officieel verboden. Eind 2022, voor de intrede van het lachgasverbod, verwachtte de meerderheid van de jongeren dat het verbod niet zou zorgen voor een vermindering in lachgasgebruik. De resultaten uit het meest recente onderzoek van TeamAlert laten echter zien dat het lachgasgebruik onder jongeren tussen de 16 en 24 jaar sinds de intrede positief is veranderd. In 2022 gaf namelijk 26 procent aan wel eens lachgas te gebruiken; in 2023 ligt dit percentage op 19 procent.

Dubbel gevoel

Hoewel het lachgasgebruik onder jongeren is afgenomen, blijft er een zorgwekkende groep (37 procent) die lachgas gebruikt in de auto. Van hen gebruikt 10 procent in een rijdende auto en 27 procent in een geparkeerde auto. “Dit laatste kan ook leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties, omdat de drempel om toch te gaan rijden volgens de jongeren laag is. Om hen bewust te maken van de gevaren en nogmaals te benadrukken dat het niet normaal is om met lachgas te rijden, voeren wij voor de vierde keer campagne”, aldus TeamAlert.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan een dubbel gevoel te krijgen van het onderzoek van TeamAlert. “Het is goed om te zien dat het gebruik is afgenomen sinds de invoering van het lachgasverbod. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek ook dat de wet regelmatig wordt overtreden, want het middel wordt nog steeds gebruikt. Ook achter het stuur en dat is levensgevaarlijk.”

Rij ballonvrij

TeamAlert trapt op donderdag 30 november voor de vierde keer een campagne af om lachgasgebruk in het verkeer tegen te gaan. Met de campagne ‘Rij ballonvrij’, dat als slogan ‘Word geen clown in het verkeer’ heeft, wil de organisatie veilig verkeersgedrag onder jongeren stimuleren.

Als aftrap van de campagne trekken donderdagmiddag een aantal jongerenvoorlichters verkleed als clown door het centrum van Den Haag. Door middel van een quiz gaan zij in gesprek met jongeren over de gevaren van lachgas in het verkeer. Maar ook online wil TeamAlert een grote groep jongeren bewust maken van de risico’s. Dit doen ze met de ‘Grote Rij Ballonvrij-Quiz’, waarin jongeren onder andere online worden uitgedaagd de belofte te maken nooit meer lachgas in het verkeer te gebruiken.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.