Nederlandse snelwegen terug naar 130 kilometer per uur; VVN uit zorgen
Verkeersveiligheid

Nederlandse snelwegen terug naar 130 kilometer per uur; VVN uit zorgen

"De combinatie van hoge snelheid, afleiding en het gebruik van alcohol en drugs vormt een verhoogd gevaar op de weg" Foto: ANP

De maximumsnelheid op de snelweg gaat, waar dat kan, weer terug naar 130 kilometer per uur. Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het regeerakkoord op de hoofdlijnen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) uit haar zorgen over de afspraak; volgens hen is de hogere snelheid slecht voor de verkeersveiligheid.

Een hogere rijsnelheid leidt volgens VVN bij een botsing tot een grotere impact, en dus neemt de kans op ernstig letsel toe. De remweg is dan langer en mensen hebben minder tijd om snel te reageren.

Omdat niet iedereen 130 kilometer per uur zal rijden, onstaan er daarnaast grotere snelheidsverschillen tussen weggebruikers. Ook dat is gevaarlijk. “De minimumsnelheid op de Nederlandse snelwegen is 60 kilometer per uur. De maximumsnelheid is in dat geval meer dan twee keer zo hard”, stelt VVN.

Beperkte tijdswinst

De combinatie van een hogere snelheid, afleiding en het gebruik van alcohol en drugs vormt ook een verhoogd gevaar op de weg, volgens de verkeersorganisatie. “De snelheidsverhoging levert bovendien maar een beperkte tijdswinst op.”

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Bron: ANP

1 reactie op “Nederlandse snelwegen terug naar 130 kilometer per uur; VVN uit zorgen”

Brian K.|16.05.24|14:39

Hier slaat VVN de plank toch wel mis. Na 19:00 is het ook 130 en daar hoor je ze niet over. Daarnaast is het minimum van 60 een toelatingseis maar in de praktijk zal iedereen harder rijden en kun je denk ik zelfs artikel 5 verwachten als je zonder reden met 60km/u over de snelweg kruipt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.