Jongvolwassenen maken meeste kilometers met auto

Van alle leeftijdsgroepen maken jongvolwassenen de meeste kilometers met hun auto. 18- tot 30-jarigen rijden duizend kilometer meer dan de groep 30 tot 65 jaar. Wel bezitten jongvolwassenen naar verhouding minder auto’s dan oudere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. 

In 2014 werd met de auto’s van 18 tot 30-jarigen gemiddeld ruim veertienduizend kilometer afgelegd. De doorsnee 30- tot 65-jarige maakte dertienduizend kilometer met de auto. Bij de jongeren tussen de 18 en 25 jaar valt 42 procent van het autogebruik onder woon-werkverkeer; 12 procent is voor een studie. Bij de groep 25 tot 30 jaar verschuift dit naar 52 procent voor woon-werkverkeer en nog maar 2,5 procent voor een studie.

Jonge mannen rijden meer

Met auto’s van mannen onder de 30 werd in 2014 gemiddeld 14.800 kilometer afgelegd. Jonge vrouwen reden in dat jaar bijna 1.500 duizend kilometer minder met hun auto. Dit verschil tussen mannen en vrouwen is kleiner ten opzichte van de andere leeftijdsgroepen.

Afgelegde afstand naar leeftijd:

Afgelegde afstand naar motief:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.