speekseltest

Nieuwe speekseltest toont vermoeidheidsgraad aan

Franse wetenschappers kunnen met behulp van een nieuwe speekseltest meten hoe moe een bestuurder is. De politie zet sinds 1 juli 2017 naast de alcoholtest ook al een bestaande speekseltest in bij een verkeerscontrole. Deze speekseltest kan cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines herkennen. 

Naar schatting speelt bij ruim een kwart van de ongevallen vermoeidheid een rol, zo stelt het Belgische Verkeerskundig Vias Institute. Volgens het kenniscentrum biedt de nieuwe speekseltest perspectief. Het is in hun ogen een interessant middel om aan preventie te doen.

Proef

Zeventien proefpersonen sliepen twee dagen op rij weinig tot niet. De Franse onderzoekers ontdekten twee stoffen in het speeksel van de proefpersonen die de vermoeidheidsgraad aantonen. Het hormoon cortisol en het enzym alfa-amylase. Lage waarden wijzen op slaaptekort en dat wil zeggen dat iemand niet fit genoeg is om een voertuig te besturen.

Stef Willems, van het Vias Institute, vindt politiecontroles niet realistisch. “Je kan chirurgen of brandweermannen die net een lange shift achter de rug hebben, moeilijk ver­bieden om naar huis te gaan.” Het lijkt Willems logischer om bestuurders het middel op eigen houtje te laten gebruiken, net zoals de commerciële alcoholtesters. Een bestuurder kan tijdens een lange rit de auto langs de kant zetten en meten of hij wel of niet door kan rijden.

“Slaaptekort leidt tot slaperigheid en is vergelijkbaar met twee glazen alcohol achter het stuur”, laat slaapexpert Johan Verbraecken aan Nieuwsblad weten. Hij is voorstander van het idee, maar geeft aan dat de technologie nog niet zo ver is. Het effectief toepassen van de techniek en de wetgeving zal volgens hem nog wel even duren.

Lees ook: 

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe speekseltest toont vermoeidheidsgraad aan | RijschoolPro
speekseltest

Nieuwe speekseltest toont vermoeidheidsgraad aan

Franse wetenschappers kunnen met behulp van een nieuwe speekseltest meten hoe moe een bestuurder is. De politie zet sinds 1 juli 2017 naast de alcoholtest ook al een bestaande speekseltest in bij een verkeerscontrole. Deze speekseltest kan cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines herkennen. 

Naar schatting speelt bij ruim een kwart van de ongevallen vermoeidheid een rol, zo stelt het Belgische Verkeerskundig Vias Institute. Volgens het kenniscentrum biedt de nieuwe speekseltest perspectief. Het is in hun ogen een interessant middel om aan preventie te doen.

Proef

Zeventien proefpersonen sliepen twee dagen op rij weinig tot niet. De Franse onderzoekers ontdekten twee stoffen in het speeksel van de proefpersonen die de vermoeidheidsgraad aantonen. Het hormoon cortisol en het enzym alfa-amylase. Lage waarden wijzen op slaaptekort en dat wil zeggen dat iemand niet fit genoeg is om een voertuig te besturen.

Stef Willems, van het Vias Institute, vindt politiecontroles niet realistisch. “Je kan chirurgen of brandweermannen die net een lange shift achter de rug hebben, moeilijk ver­bieden om naar huis te gaan.” Het lijkt Willems logischer om bestuurders het middel op eigen houtje te laten gebruiken, net zoals de commerciële alcoholtesters. Een bestuurder kan tijdens een lange rit de auto langs de kant zetten en meten of hij wel of niet door kan rijden.

“Slaaptekort leidt tot slaperigheid en is vergelijkbaar met twee glazen alcohol achter het stuur”, laat slaapexpert Johan Verbraecken aan Nieuwsblad weten. Hij is voorstander van het idee, maar geeft aan dat de technologie nog niet zo ver is. Het effectief toepassen van de techniek en de wetgeving zal volgens hem nog wel even duren.

Lees ook: 

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.