speekseltest

OM houdt rekening met verklaring bestuurder met ADHD bij speekseltest

Mensen met ADHD/ADD die dexamfetamine gebruiken volgens voorschrift hoeven de drugstest niet te vrezen als zij de weg op gaan. Dit stelde minister Blok van Justitie en Veiligheid afgelopen donderdag in een Kamerbrief. In de brief is te lezen dat, alhoewel de wettelijke grenswaarden nog steeds van toepassing zijn, het Openbaar Ministerie (OM) ‘rekening houdt met de verklaring van de verdachte.’ Minister Blok laat ook weten dat de Tweede Kamer werkt een uitzondering waarmee mensen die medicinaal dexamfetamine gebruiken niet strafbaar zijn.

Sinds 1 juli 2017 gebruikt de politie een speekseltest om drugsovertreders in het verkeer aan te pakken. Met de speekseltest wordt er binnen enkele minuten gemeten of er sporen van drugs in het lichaam aanwezig zijn. Ook test de drugstest ‘onterecht’ positief bij mensen met ADHD. In dit geval maakt de politieagent een melding in het proces-verbaal. Het OM zal vervolgens op basis van de verklaring in combinatie met de analyse van het bloedonderzoek oordelen of er sprake is van een strafbare concentratie.

Gevaarlijk rijgedrag

Volgens minister Blok is de kans dat een medicinaal gebruiker het strafrechtelijke proces doorloopt klein. Wanneer het proces wel doorlopen wordt, kijkt het OM uitdrukkelijk naar gevaarlijk rijgedrag. De politie kan de rijbevoegdheid alleen ontnemen wanneer de bestuurder de veiligheid op de weg ernstig in gevaar heeft gebracht. Bij combinatiegebruik van geneesmiddelen en alcohol geldt overigens een absoluut nullimiet.

In de Wegenverkeerswet uit 1994 is geen onderscheid gemaakt tussen medisch en recreatief gebruik. Momenteel zijn er drie stoffen waarvoor grenswaarden gesteld zijn, die tevens als geneesmiddel worden voorgeschreven. Dit zijn dexamfetamine, medicinale cannabis en morfine. Methylfenidaat wordt niet getest door de speekseltest.

Beter presteren

Volgens Rob Perreira, voorzitter van Impuls & Woordblint, een belangenbehartiger voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie, presteren medicijngebruikers juist slechter wanneer zij zonder medicijnen deelnemen aan het verkeer. Alhoewel de Gezondheidsraad het standpunt in heeft genomen dat het gebruik van deze geneesmiddelen iemand ongeschikt maakt, erkent Minister Blok het onderzoek dat in 2016 door De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie is gedaan. Daarin wordt geconstateerd dat ‘’Dexamfetamine de rijvaardigheid bij patiënten met ADHD verbetert.”

Belangenorganisatie Impuls & Woortblind is blij met de reactie van minister Blok en adviseert medicijngebruikers: “Blijf de dexamfetamine vooral gebruiken en ga met een gerust hart de weg op. Daarbij gaan we er van uit dat je van jezelf weet dat je veilig rijdt. Waarschijnlijk veiliger dan zonder de medicatie.”

Het ministerie gaat samen met apothekers en uitvoeringsorganisaties kijken naar een uitzondering op strafbaarstelling voor personen die op medisch voorschrift en onder medisch toezicht deze stoffen gebruiken en deelnemen aan het verkeer. Welke vorm dit gaat krijgen is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

OM houdt rekening met verklaring bestuurder met ADHD bij speekseltest | RijschoolPro
speekseltest

OM houdt rekening met verklaring bestuurder met ADHD bij speekseltest

Mensen met ADHD/ADD die dexamfetamine gebruiken volgens voorschrift hoeven de drugstest niet te vrezen als zij de weg op gaan. Dit stelde minister Blok van Justitie en Veiligheid afgelopen donderdag in een Kamerbrief. In de brief is te lezen dat, alhoewel de wettelijke grenswaarden nog steeds van toepassing zijn, het Openbaar Ministerie (OM) ‘rekening houdt met de verklaring van de verdachte.’ Minister Blok laat ook weten dat de Tweede Kamer werkt een uitzondering waarmee mensen die medicinaal dexamfetamine gebruiken niet strafbaar zijn.

Sinds 1 juli 2017 gebruikt de politie een speekseltest om drugsovertreders in het verkeer aan te pakken. Met de speekseltest wordt er binnen enkele minuten gemeten of er sporen van drugs in het lichaam aanwezig zijn. Ook test de drugstest ‘onterecht’ positief bij mensen met ADHD. In dit geval maakt de politieagent een melding in het proces-verbaal. Het OM zal vervolgens op basis van de verklaring in combinatie met de analyse van het bloedonderzoek oordelen of er sprake is van een strafbare concentratie.

Gevaarlijk rijgedrag

Volgens minister Blok is de kans dat een medicinaal gebruiker het strafrechtelijke proces doorloopt klein. Wanneer het proces wel doorlopen wordt, kijkt het OM uitdrukkelijk naar gevaarlijk rijgedrag. De politie kan de rijbevoegdheid alleen ontnemen wanneer de bestuurder de veiligheid op de weg ernstig in gevaar heeft gebracht. Bij combinatiegebruik van geneesmiddelen en alcohol geldt overigens een absoluut nullimiet.

In de Wegenverkeerswet uit 1994 is geen onderscheid gemaakt tussen medisch en recreatief gebruik. Momenteel zijn er drie stoffen waarvoor grenswaarden gesteld zijn, die tevens als geneesmiddel worden voorgeschreven. Dit zijn dexamfetamine, medicinale cannabis en morfine. Methylfenidaat wordt niet getest door de speekseltest.

Beter presteren

Volgens Rob Perreira, voorzitter van Impuls & Woordblint, een belangenbehartiger voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie, presteren medicijngebruikers juist slechter wanneer zij zonder medicijnen deelnemen aan het verkeer. Alhoewel de Gezondheidsraad het standpunt in heeft genomen dat het gebruik van deze geneesmiddelen iemand ongeschikt maakt, erkent Minister Blok het onderzoek dat in 2016 door De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie is gedaan. Daarin wordt geconstateerd dat ‘’Dexamfetamine de rijvaardigheid bij patiënten met ADHD verbetert.”

Belangenorganisatie Impuls & Woortblind is blij met de reactie van minister Blok en adviseert medicijngebruikers: “Blijf de dexamfetamine vooral gebruiken en ga met een gerust hart de weg op. Daarbij gaan we er van uit dat je van jezelf weet dat je veilig rijdt. Waarschijnlijk veiliger dan zonder de medicatie.”

Het ministerie gaat samen met apothekers en uitvoeringsorganisaties kijken naar een uitzondering op strafbaarstelling voor personen die op medisch voorschrift en onder medisch toezicht deze stoffen gebruiken en deelnemen aan het verkeer. Welke vorm dit gaat krijgen is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.