Seat Ibiza CNG Groengas

Seat gaat fors investeren in CNG-technologie

Autofabrikant Seat gaat flink inzetten op CNG-technologie. Dat heeft topman Luca de Meo van Seat bekendgemaakt tijdens het GASNAM Congres in Madrid. De Spaanse autofabrikant die onderdeel uitmaakt van het Volkswagen-concern, gaat voor de hele VW-groep werken aan de ontwikkeling van modellen die rijden op CNG of op groengas. Groengas is de duurzame variant van aardgas. Deze brandstof wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit.

Seat wil het voortouw nemen binnen de Volkswagen Groep bij het ontwikkelen van CNG-technologie (compressed natural gas). Volgens De Meo hebben aardgas en groengas een groot potentieel voor de auto-industrie. Op dit moment levert het Spaanse automerk drie automodellen met TGI-motoren (Turbo Gas Injection) die uit de voeten kunnen met aardgas. Het gaat om de Mii, de Leon en de Ibiza. De compacte crossover, de Seat Arona, volgt later dit jaar.

Deze CNG-modellen rijden zowel op aardgas als groengas. De motor is een doorontwikkeling van de Euro 6 benzinemotor van Seat, waarbij naast het gebruik van benzine ook het gebruik van aardgas en groengas mogelijk wordt. Wanneer het groengas of CNG in de tanks op is, schakelt de auto automatisch en zonder te stoppen over op benzine. Alleen voor het starten van de motor bij zeer lage temperaturen of direct na het tanken van aardgas, schakelt de auto over op benzine en is een kleine hoeveelheid daarvan in de tank vereist.

CO2-reductie

In tegenstelling tot aardgas is groengas geen fossiele brandstof. Het kan bijvoorbeeld gewonnen worden uit de vergisting van biomassa – onder andere slib en tuinafval – of worden gemaakt met behulp van zonne- en windenergie en CO2 uit de buitenlucht. In vergelijking met benzine wordt een flinke reductie van koolstofdioxide neergezet.

De groene variant van CNG is in Nederland beschikbaar bij een groot aantal van de CNG-tankstations. Uit cijfers van brancheorganisatie Bovag blijkt dat er op dit moment 164 CNG-locaties zijn in ons land. Partijen die inspelen op de vraag naar groengas zijn onder meer OrangeGas en PitPoint, vaak in samenwerking met bestaande tankstations. Veel CNG-auto’s worden er op dit moment overigens nog niet verkocht, zo blijkt uit cijfers van Bovag; vorig jaar bleef de verkoop steken op 0,3 procent van de totaalverkoop.

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

1 reactie op “Seat gaat fors investeren in CNG-technologie”

Ousama Pronk|17.04.18|14:47

Ga door met het introduceren van groengas auto. Reden: uitstekend alternatief voor diesel. Elektrisch rijden kan beter net zo goed in de ban.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Seat gaat fors investeren in CNG-technologie | RijschoolPro
Seat Ibiza CNG Groengas

Seat gaat fors investeren in CNG-technologie

Autofabrikant Seat gaat flink inzetten op CNG-technologie. Dat heeft topman Luca de Meo van Seat bekendgemaakt tijdens het GASNAM Congres in Madrid. De Spaanse autofabrikant die onderdeel uitmaakt van het Volkswagen-concern, gaat voor de hele VW-groep werken aan de ontwikkeling van modellen die rijden op CNG of op groengas. Groengas is de duurzame variant van aardgas. Deze brandstof wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit.

Seat wil het voortouw nemen binnen de Volkswagen Groep bij het ontwikkelen van CNG-technologie (compressed natural gas). Volgens De Meo hebben aardgas en groengas een groot potentieel voor de auto-industrie. Op dit moment levert het Spaanse automerk drie automodellen met TGI-motoren (Turbo Gas Injection) die uit de voeten kunnen met aardgas. Het gaat om de Mii, de Leon en de Ibiza. De compacte crossover, de Seat Arona, volgt later dit jaar.

Deze CNG-modellen rijden zowel op aardgas als groengas. De motor is een doorontwikkeling van de Euro 6 benzinemotor van Seat, waarbij naast het gebruik van benzine ook het gebruik van aardgas en groengas mogelijk wordt. Wanneer het groengas of CNG in de tanks op is, schakelt de auto automatisch en zonder te stoppen over op benzine. Alleen voor het starten van de motor bij zeer lage temperaturen of direct na het tanken van aardgas, schakelt de auto over op benzine en is een kleine hoeveelheid daarvan in de tank vereist.

CO2-reductie

In tegenstelling tot aardgas is groengas geen fossiele brandstof. Het kan bijvoorbeeld gewonnen worden uit de vergisting van biomassa – onder andere slib en tuinafval – of worden gemaakt met behulp van zonne- en windenergie en CO2 uit de buitenlucht. In vergelijking met benzine wordt een flinke reductie van koolstofdioxide neergezet.

De groene variant van CNG is in Nederland beschikbaar bij een groot aantal van de CNG-tankstations. Uit cijfers van brancheorganisatie Bovag blijkt dat er op dit moment 164 CNG-locaties zijn in ons land. Partijen die inspelen op de vraag naar groengas zijn onder meer OrangeGas en PitPoint, vaak in samenwerking met bestaande tankstations. Veel CNG-auto’s worden er op dit moment overigens nog niet verkocht, zo blijkt uit cijfers van Bovag; vorig jaar bleef de verkoop steken op 0,3 procent van de totaalverkoop.

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

1 reactie op “Seat gaat fors investeren in CNG-technologie”

Ousama Pronk|17.04.18|14:47

Ga door met het introduceren van groengas auto. Reden: uitstekend alternatief voor diesel. Elektrisch rijden kan beter net zo goed in de ban.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.