Vincent Everts

Hof: telefoon vasthouden tijdens rijden met autopilot is verboden

Trendwatcher Vincent Everts is terecht bekeurd voor het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur van een zelfrijdende auto. In zijn argumentatie vergeleek Everts zichzelf met een rijinstructeur die tijdens een les verantwoordelijk is, maar niet zelf de auto bestuurt. 

De uitspraak kwam woensdag van het gerechtshof in Leeuwarden. Vorig jaar november concludeerde de kantonrechter al hetzelfde. Everts ging in beroep, omdat hij de politiek wil wijzen op verouderde wetgeving. De trendwatcher ontkent niet dat hij een mobieltje in de hand had; hij vroeg de rechter om een symbolische boete van 1 euro. Everts argumentatie werd van tafel geveegd en hij moet gewoon de boete van 230 euro betalen. 

Vergelijking met rijinstructeur

De trendwatcher op het gebied van digitale innovatie kreeg in 2017 twee bekeuringen op de A2. Volgens hem onterecht omdat niet hij maar de autopilot feitelijk de bestuurder zou zijn. Hij hoefde slechts toezicht te houden op de autopilot van zijn Tesla Model X. Zijn advocaat Tjalling van der Goot van het advocatenkantoor Anker & Anker maakte in het hof een vergelijking met een rijinstructeur, die volgens de wet wel een telefoon mag vasthouden. 

Volgens het hof is Everts met het bedienen van de autopilot wel degelijk feitelijk bestuurder. Everts hoopt met de rechtszaak de politiek te bewegen na te denken over wetgeving die is toegespitst op nieuwe technologie. Hij erkent dat normaal autorijden met een telefoon in de hand levensgevaarlijk is. “Een mens achter het stuur is het gevaarlijkste wat er is”, vertelt hij in zijn vlog voorafgaand aan de zaak. Rijden met autopilot moet volgens de trendwatcher worden bevorderd, omdat het zoveel veiliger zou zijn. 

Lees ook: Appen met autopilot is net als een rijinstructeur tijdens de rijles

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hof: telefoon vasthouden tijdens rijden met autopilot is verboden | RijschoolPro
Vincent Everts

Hof: telefoon vasthouden tijdens rijden met autopilot is verboden

Trendwatcher Vincent Everts is terecht bekeurd voor het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur van een zelfrijdende auto. In zijn argumentatie vergeleek Everts zichzelf met een rijinstructeur die tijdens een les verantwoordelijk is, maar niet zelf de auto bestuurt. 

De uitspraak kwam woensdag van het gerechtshof in Leeuwarden. Vorig jaar november concludeerde de kantonrechter al hetzelfde. Everts ging in beroep, omdat hij de politiek wil wijzen op verouderde wetgeving. De trendwatcher ontkent niet dat hij een mobieltje in de hand had; hij vroeg de rechter om een symbolische boete van 1 euro. Everts argumentatie werd van tafel geveegd en hij moet gewoon de boete van 230 euro betalen. 

Vergelijking met rijinstructeur

De trendwatcher op het gebied van digitale innovatie kreeg in 2017 twee bekeuringen op de A2. Volgens hem onterecht omdat niet hij maar de autopilot feitelijk de bestuurder zou zijn. Hij hoefde slechts toezicht te houden op de autopilot van zijn Tesla Model X. Zijn advocaat Tjalling van der Goot van het advocatenkantoor Anker & Anker maakte in het hof een vergelijking met een rijinstructeur, die volgens de wet wel een telefoon mag vasthouden. 

Volgens het hof is Everts met het bedienen van de autopilot wel degelijk feitelijk bestuurder. Everts hoopt met de rechtszaak de politiek te bewegen na te denken over wetgeving die is toegespitst op nieuwe technologie. Hij erkent dat normaal autorijden met een telefoon in de hand levensgevaarlijk is. “Een mens achter het stuur is het gevaarlijkste wat er is”, vertelt hij in zijn vlog voorafgaand aan de zaak. Rijden met autopilot moet volgens de trendwatcher worden bevorderd, omdat het zoveel veiliger zou zijn. 

Lees ook: Appen met autopilot is net als een rijinstructeur tijdens de rijles

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.