Medisch datalek CBR is gedicht 

Het CBR toont met ingang van 17 september 2019 alle medische informatie die klanten en artsen op papier indienen niet meer online op de dossierpagina MijnCBR. Dat doen ze om de privacy van de klantgegevens te waarborgen. 

Bij 76 ingescande papieren documenten werden dit en vorig jaar medische dossiers van klanten zichtbaar voor andere klanten. Dat de gegevens van iemand zichtbaar zijn bij in het dossier van iemand anders is een datalek. Het CBR heeft begin juli technische maatregelen doorgevoerd om deze fouten te voorkomen. Het instituut laat nu weten: “omdat wij menselijke fouten bij het scannen niet uit kunnen sluiten, zijn op papier aangeleverde documenten vanaf vandaag niet meer online in te zien.” De minister kondigde het dichten van het lek al aan in de brief aan de Tweede Kamer van 10 september.

Scanfouten

Klanten kunnen nog wel zien of een document is ontvangen. Ook alle digitaal aangeleverde informatie blijft toegankelijk. Het CBR adviseert klanten om formulieren en andere informatie zo veel mogelijk digitaal aan te leveren. Bij digitale aanlevering kunnen scanfouten niet optreden en is er geen sprake van een lek. Het CBR onderzoekt nog of met intelligente software alle dossiers op mogelijke menselijke fouten te controleren zijn.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Medisch datalek CBR is gedicht | RijschoolPro

Medisch datalek CBR is gedicht 

Het CBR toont met ingang van 17 september 2019 alle medische informatie die klanten en artsen op papier indienen niet meer online op de dossierpagina MijnCBR. Dat doen ze om de privacy van de klantgegevens te waarborgen. 

Bij 76 ingescande papieren documenten werden dit en vorig jaar medische dossiers van klanten zichtbaar voor andere klanten. Dat de gegevens van iemand zichtbaar zijn bij in het dossier van iemand anders is een datalek. Het CBR heeft begin juli technische maatregelen doorgevoerd om deze fouten te voorkomen. Het instituut laat nu weten: “omdat wij menselijke fouten bij het scannen niet uit kunnen sluiten, zijn op papier aangeleverde documenten vanaf vandaag niet meer online in te zien.” De minister kondigde het dichten van het lek al aan in de brief aan de Tweede Kamer van 10 september.

Scanfouten

Klanten kunnen nog wel zien of een document is ontvangen. Ook alle digitaal aangeleverde informatie blijft toegankelijk. Het CBR adviseert klanten om formulieren en andere informatie zo veel mogelijk digitaal aan te leveren. Bij digitale aanlevering kunnen scanfouten niet optreden en is er geen sprake van een lek. Het CBR onderzoekt nog of met intelligente software alle dossiers op mogelijke menselijke fouten te controleren zijn.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.