Zelfrijdende auto maakt rit van 370 kilometer door Engeland

Een aangepaste Nissan Leaf heeft 370 kilometer zelfstandig door Engeland gereden. Ook maakte de auto een ritje zonder bestuurder over een testbaan. De ritten zijn onderdeel van dik twee jaar durend onderzoek naar autonoom rijden. De researchers bekijken onder meer hoe de autonomie rijtechnologie menselijker kan functioneren met behulp van machine-learning.

Tijdens de autonome rit werden lessen in de praktijk gebracht in uiteenlopende scenario’s. Zo is er gereden op Engelse buitenwegen met weinig of geen belijning, kruispunten, complexe rotondes en snelwegen. De autonome technologie moest er voor zorgen dat wisselingen van rijstrook en rijbaan, in- en uitvoegen en starten en stoppen in druk verkeer veilig konden worden uitgevoerd.

Obstakels en moeilijke situaties

Het project richtte zich op twee onderdelen: een autonome rit van 370 kilometer (230 mijl) over Britse wegen en een proef op een testbaan om te onderzoeken hoe autonome rijtechnologie ‘menselijker’ kan functioneren met behulp van machine-learning.

Onder de testauto’s waren enkele Nissan LEAFs met GPS, radar, LIDAR en cameratechnologie die de omgeving interpreteren. Op basis daarvan nam het systeem beslissingen over de manier waarop het de route volgt en hoe het obstakels en moeilijke situaties afhandelt.

Toekomst is autonoom

David Moss, Senior Vice President for Research & Development bij Nissan Europe: “De visie van Nissan op het gebied van intelligente mobiliteit betekent dat het technologie voor autonoom rijden ontwikkelt die in alle Nissan-modellen ter wereld te gebruiken zijn. De deur staat open om het succesvolle HumanDrive-project een vervolg te geven, want de toekomst is meer elektrisch, meer autonoom en meer connected.”

Het HumanDrive-project is gezamenlijk gefinancierd door een consortium van negen bedrijven en de Britse overheid, via het Centre for Connected and Autonomous Vehicles (CCAV) en Innovate UK. In totaal is 13,5 miljoen Britse pond in het project geïnvesteerd.

Engeland wil koploper zijn

Evenals Nederland ziet ook Engeland een leidende rol op dit gebied voor zichzelf weggelegd. George Freeman, minister van Future Transport. “Het Verenigd Koninkrijk wordt koploper op het gebied van intelligente en geautomatiseerde technologie voor voertuig- en verkeersmanagement. Een wereldwijde sector die duizenden banen zal creëren. Onze Future of Mobility: Urban Strategy ondersteunt innovatie voor schoner, groener en slimmer transport en het HumanDrive-project van Nissan is een fantastisch voorbeeld van hoe de Britse transportrevolutie eruit zou kunnen zien.”

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zelfrijdende auto maakt rit van 370 kilometer door Engeland | RijschoolPro

Zelfrijdende auto maakt rit van 370 kilometer door Engeland

Een aangepaste Nissan Leaf heeft 370 kilometer zelfstandig door Engeland gereden. Ook maakte de auto een ritje zonder bestuurder over een testbaan. De ritten zijn onderdeel van dik twee jaar durend onderzoek naar autonoom rijden. De researchers bekijken onder meer hoe de autonomie rijtechnologie menselijker kan functioneren met behulp van machine-learning.

Tijdens de autonome rit werden lessen in de praktijk gebracht in uiteenlopende scenario’s. Zo is er gereden op Engelse buitenwegen met weinig of geen belijning, kruispunten, complexe rotondes en snelwegen. De autonome technologie moest er voor zorgen dat wisselingen van rijstrook en rijbaan, in- en uitvoegen en starten en stoppen in druk verkeer veilig konden worden uitgevoerd.

Obstakels en moeilijke situaties

Het project richtte zich op twee onderdelen: een autonome rit van 370 kilometer (230 mijl) over Britse wegen en een proef op een testbaan om te onderzoeken hoe autonome rijtechnologie ‘menselijker’ kan functioneren met behulp van machine-learning.

Onder de testauto’s waren enkele Nissan LEAFs met GPS, radar, LIDAR en cameratechnologie die de omgeving interpreteren. Op basis daarvan nam het systeem beslissingen over de manier waarop het de route volgt en hoe het obstakels en moeilijke situaties afhandelt.

Toekomst is autonoom

David Moss, Senior Vice President for Research & Development bij Nissan Europe: “De visie van Nissan op het gebied van intelligente mobiliteit betekent dat het technologie voor autonoom rijden ontwikkelt die in alle Nissan-modellen ter wereld te gebruiken zijn. De deur staat open om het succesvolle HumanDrive-project een vervolg te geven, want de toekomst is meer elektrisch, meer autonoom en meer connected.”

Het HumanDrive-project is gezamenlijk gefinancierd door een consortium van negen bedrijven en de Britse overheid, via het Centre for Connected and Autonomous Vehicles (CCAV) en Innovate UK. In totaal is 13,5 miljoen Britse pond in het project geïnvesteerd.

Engeland wil koploper zijn

Evenals Nederland ziet ook Engeland een leidende rol op dit gebied voor zichzelf weggelegd. George Freeman, minister van Future Transport. “Het Verenigd Koninkrijk wordt koploper op het gebied van intelligente en geautomatiseerde technologie voor voertuig- en verkeersmanagement. Een wereldwijde sector die duizenden banen zal creëren. Onze Future of Mobility: Urban Strategy ondersteunt innovatie voor schoner, groener en slimmer transport en het HumanDrive-project van Nissan is een fantastisch voorbeeld van hoe de Britse transportrevolutie eruit zou kunnen zien.”

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.