44 procent automobilisten vindt rijden in sneeuw eng

Vrij te gebruiken foto, Clément M., Unsplash

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten vindt het eng om in de sneeuw of met ijzel te rijden. Met name vrouwen krijgen van deze weersomstandigheden klamme handjes. Dat liet Autoverzekering.nl onderzoeken met de voorjaarsvakantie en wintersport in het vooruitzicht. 

In Nederland is het rijden op winterbanden niet verplicht, maar wintersporters doen er goed aan om voor vertrek te checken of dat op de route of op de bestemming wel zo is. Ruim 86 procent van de Nederlanders zegt zich bewust te zijn van deze regels in andere landen. Ook weet 90 procent dat het in sommige EU-landen verplicht is om sneeuwkettingen aan boord te hebben op weg naar een winterse bestemming.

Opfrismoment

Frederik van der Veen is algemeen bij Autoverzekering.nl. Hij licht toe: “Wij merken dat veel mensen vragen hebben over verkeersregels en vereisten in het buitenland. De Nederlandse regels kent iedereen, maar regels in het buitenland zijn een ander verhaal. Men riskeert flinke boetes of kans op ongelukken als je hier niet goed op voorbereid bent. Neem de tijd om de regels te checken voordat je op wintersport gaat met de auto”. Voor de rijschoolhouder biedt dit kansen, je kunt dan denken aan een opfriscursus of een workshopavond over de theorieregels in het buitenland.

Jong en oud

Rijden naar je wintersportbestemming is leuk, maar kan ook vermoeiend zijn, zeker met winterse weersomstandigheden. Daarom probeert 42 procent rijden met slecht weer te vermijden. Toch blijkt uit het onderzoek dat 15 procent van de automobilisten wel eens te slaperig achter het stuur stapt. Vooral jongeren maken zich hier vaak schuldig aan. Ruim een kwart (27 procent) van de jongvolwassenen tot 34 jaar geeft aan vermoeid achter het stuur te kruipen. Vijftigplussers lijken een stuk verantwoordelijker te zijn: slechts 5 procent geeft aan weleens te slaperig auto te rijden.

Verkeersboete in het buitenland

Nederlanders gaan goed voorbereid op reis, want het overgrote deel (85 procent) checkt van tevoren welke regels gelden op de wegen in het buitenland. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar blijkbaar houden Nederlanders zich tijdens de autorit naar een skigebied niet altijd aan de regels. Zo heeft 16 procent heeft weleens een verkeersboete gekregen in het buitenland. Deze bon kwam voor velen waarschijnlijk onverwacht, want 81 procent zegt namelijk geen boete te verwachten als zij in het buitenland de regels overtreden.

Het Onderzoek is uitgevoerd in november 2019 in samenwerking met Multiscope onder 1.002 automobilisten. Autoverzekering.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite waar consumenten terecht kunnen voor bespaaradvies op het gebied van autoverzekeringen.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

44 procent automobilisten vindt rijden in sneeuw eng | RijschoolPro

44 procent automobilisten vindt rijden in sneeuw eng

Vrij te gebruiken foto, Clément M., Unsplash

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten vindt het eng om in de sneeuw of met ijzel te rijden. Met name vrouwen krijgen van deze weersomstandigheden klamme handjes. Dat liet Autoverzekering.nl onderzoeken met de voorjaarsvakantie en wintersport in het vooruitzicht. 

In Nederland is het rijden op winterbanden niet verplicht, maar wintersporters doen er goed aan om voor vertrek te checken of dat op de route of op de bestemming wel zo is. Ruim 86 procent van de Nederlanders zegt zich bewust te zijn van deze regels in andere landen. Ook weet 90 procent dat het in sommige EU-landen verplicht is om sneeuwkettingen aan boord te hebben op weg naar een winterse bestemming.

Opfrismoment

Frederik van der Veen is algemeen bij Autoverzekering.nl. Hij licht toe: “Wij merken dat veel mensen vragen hebben over verkeersregels en vereisten in het buitenland. De Nederlandse regels kent iedereen, maar regels in het buitenland zijn een ander verhaal. Men riskeert flinke boetes of kans op ongelukken als je hier niet goed op voorbereid bent. Neem de tijd om de regels te checken voordat je op wintersport gaat met de auto”. Voor de rijschoolhouder biedt dit kansen, je kunt dan denken aan een opfriscursus of een workshopavond over de theorieregels in het buitenland.

Jong en oud

Rijden naar je wintersportbestemming is leuk, maar kan ook vermoeiend zijn, zeker met winterse weersomstandigheden. Daarom probeert 42 procent rijden met slecht weer te vermijden. Toch blijkt uit het onderzoek dat 15 procent van de automobilisten wel eens te slaperig achter het stuur stapt. Vooral jongeren maken zich hier vaak schuldig aan. Ruim een kwart (27 procent) van de jongvolwassenen tot 34 jaar geeft aan vermoeid achter het stuur te kruipen. Vijftigplussers lijken een stuk verantwoordelijker te zijn: slechts 5 procent geeft aan weleens te slaperig auto te rijden.

Verkeersboete in het buitenland

Nederlanders gaan goed voorbereid op reis, want het overgrote deel (85 procent) checkt van tevoren welke regels gelden op de wegen in het buitenland. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar blijkbaar houden Nederlanders zich tijdens de autorit naar een skigebied niet altijd aan de regels. Zo heeft 16 procent heeft weleens een verkeersboete gekregen in het buitenland. Deze bon kwam voor velen waarschijnlijk onverwacht, want 81 procent zegt namelijk geen boete te verwachten als zij in het buitenland de regels overtreden.

Het Onderzoek is uitgevoerd in november 2019 in samenwerking met Multiscope onder 1.002 automobilisten. Autoverzekering.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite waar consumenten terecht kunnen voor bespaaradvies op het gebied van autoverzekeringen.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.