Helft dagelijkse weggebruikers wil snelheidsverlaging negeren

De snelheidsverlaging van 130 naar 100 kilometer per uur op de Nederlandse snelwegen kan op weinig steun rekenen van de dagelijkse weggebruikers. Zij zijn in meerderheid tegen en zeggen 130 te willen blijven rijden totdat ze boetes krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag en het AD onder ruim 30.000 mensen met een rijbewijs.

De steun voor de nieuwe snelheidslimiet hangt sterk af van het type weggebruiker. Van de mensen die iedere dag de weg op moeten, vindt 61 procent dit een slechte zaak. De meesten daarvan denken dat het onveiliger wordt en ze langer onderweg zijn. Anderen vinden het betutteling en zijn uit principe tegen.

De meeste niet-dagelijkse weggebruikers (56 procent) steunen juist wel de snelheidsverlaging.

Eerder donderdag waarschuwde minister Ferd Grapperhaus (Justitie) eventuele snelheidsduivels. Vanaf het moment dat 100 van kracht wordt, wordt er ook gehandhaafd en riskeren automobilisten een bekeuring als zij toch nog harder rijden. “De politie knijpt geen oogjes toe”, aldus Grapperhaus.

Let op de borden

Rijkswaterstaat begint donderdag na de avondspits borden te vervangen langs de snelwegen waarvan de maximumsnelheid overdag wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Automobilisten kunnen tot en met de nacht van zondag op maandag hinder ondervinden van de werkzaamheden, omdat ze snelheid moeten minderen of rijstroken worden afgesloten.

De meeste borden staan al op hun plek, maar zijn nu nog afgedekt met een hoes of tape. Rijkswaterstaat begint donderdagavond met het verwijderen van de overkappingen en het plaatsten van de laatste borden. Dat betekent dat vanaf vrijdagochtend om 06.00 uur op de eerste stukken snelweg overdag een verlaagde snelheidslimiet geldt van 100 kilometer per uur. Rijkswaterstaat verwacht dat sommige navigatiesystemen meteen worden afgestemd op de nieuwe snelheidslimiet, maar niet allemaal. “Ons advies is dus: let op de borden”, aldus een woordvoerder.

(ANP)

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Helft dagelijkse weggebruikers wil snelheidsverlaging negeren”

Youran van Ark|19.03.20|11:50

130! #Linkerbaan GAS!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Helft dagelijkse weggebruikers wil snelheidsverlaging negeren | RijschoolPro

Helft dagelijkse weggebruikers wil snelheidsverlaging negeren

De snelheidsverlaging van 130 naar 100 kilometer per uur op de Nederlandse snelwegen kan op weinig steun rekenen van de dagelijkse weggebruikers. Zij zijn in meerderheid tegen en zeggen 130 te willen blijven rijden totdat ze boetes krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag en het AD onder ruim 30.000 mensen met een rijbewijs.

De steun voor de nieuwe snelheidslimiet hangt sterk af van het type weggebruiker. Van de mensen die iedere dag de weg op moeten, vindt 61 procent dit een slechte zaak. De meesten daarvan denken dat het onveiliger wordt en ze langer onderweg zijn. Anderen vinden het betutteling en zijn uit principe tegen.

De meeste niet-dagelijkse weggebruikers (56 procent) steunen juist wel de snelheidsverlaging.

Eerder donderdag waarschuwde minister Ferd Grapperhaus (Justitie) eventuele snelheidsduivels. Vanaf het moment dat 100 van kracht wordt, wordt er ook gehandhaafd en riskeren automobilisten een bekeuring als zij toch nog harder rijden. “De politie knijpt geen oogjes toe”, aldus Grapperhaus.

Let op de borden

Rijkswaterstaat begint donderdag na de avondspits borden te vervangen langs de snelwegen waarvan de maximumsnelheid overdag wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Automobilisten kunnen tot en met de nacht van zondag op maandag hinder ondervinden van de werkzaamheden, omdat ze snelheid moeten minderen of rijstroken worden afgesloten.

De meeste borden staan al op hun plek, maar zijn nu nog afgedekt met een hoes of tape. Rijkswaterstaat begint donderdagavond met het verwijderen van de overkappingen en het plaatsten van de laatste borden. Dat betekent dat vanaf vrijdagochtend om 06.00 uur op de eerste stukken snelweg overdag een verlaagde snelheidslimiet geldt van 100 kilometer per uur. Rijkswaterstaat verwacht dat sommige navigatiesystemen meteen worden afgestemd op de nieuwe snelheidslimiet, maar niet allemaal. “Ons advies is dus: let op de borden”, aldus een woordvoerder.

(ANP)

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Helft dagelijkse weggebruikers wil snelheidsverlaging negeren”

Youran van Ark|19.03.20|11:50

130! #Linkerbaan GAS!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.