TLN vraagt overheid om verlenging rijbewijzen, code 95 en beroepscertificaten

Pixabay, rechtenvrije foto

De ondernemersorganisatie voor de transport- en logistieksector TLN heeft aan de betreffende ministeries voorgesteld om de einddatum van rijbewijzen, code 95 en beroepscertificaten met een jaar te verlengen, zonder examens of medische keuringen.

De verlenging moet gebeuren vanwege het coronavirus. Momenteel ligt de nascholing code 95 stil en veel keuringen vinden geen doorgang omdat de prioriteit in de gezondheidszorg ligt bij de aanpak van het virus. Tegelijkertijd zijn chauffeurs nu hard nodig. TLN stelt daarom voor om rijbewijzen, code 95 en beroepscertificaten administratief te verlengen. Dat moet gebeuren via een zogenoemde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Op de diverse ministeries wordt driftig gewerkt aan een pakket met ‘coulancemaatregelen’. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft inmiddels contact gehad met het Verbond van Verzekeraars, omdat het rijden met een verlopen rijbewijs of verlopen code 95 verboden is en er dan problemen ontstaan in de aansprakelijkheidsverzekering.

Europees besluit

Ook in Brussel wordt door TLN aandacht gevraagd voor een overkoepelend besluit met betrekking tot de verlenging van de geldigheidsduur van code 95, liefst direct voor alle lidstaten.

Voor de nascholing code 95 geldt momenteel in Nederland al uitstel. Chauffeurs die door de uitbraak van het coronavirus de verplichte nascholing voor code 95 niet kunnen volgen, mogen dit bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen zij blijven rijden met een verlopen code 95 op hun rijbewijs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

TLN vraagt overheid om verlenging rijbewijzen, code 95 en beroepscertificaten | RijschoolPro

TLN vraagt overheid om verlenging rijbewijzen, code 95 en beroepscertificaten

Pixabay, rechtenvrije foto

De ondernemersorganisatie voor de transport- en logistieksector TLN heeft aan de betreffende ministeries voorgesteld om de einddatum van rijbewijzen, code 95 en beroepscertificaten met een jaar te verlengen, zonder examens of medische keuringen.

De verlenging moet gebeuren vanwege het coronavirus. Momenteel ligt de nascholing code 95 stil en veel keuringen vinden geen doorgang omdat de prioriteit in de gezondheidszorg ligt bij de aanpak van het virus. Tegelijkertijd zijn chauffeurs nu hard nodig. TLN stelt daarom voor om rijbewijzen, code 95 en beroepscertificaten administratief te verlengen. Dat moet gebeuren via een zogenoemde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Op de diverse ministeries wordt driftig gewerkt aan een pakket met ‘coulancemaatregelen’. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft inmiddels contact gehad met het Verbond van Verzekeraars, omdat het rijden met een verlopen rijbewijs of verlopen code 95 verboden is en er dan problemen ontstaan in de aansprakelijkheidsverzekering.

Europees besluit

Ook in Brussel wordt door TLN aandacht gevraagd voor een overkoepelend besluit met betrekking tot de verlenging van de geldigheidsduur van code 95, liefst direct voor alle lidstaten.

Voor de nascholing code 95 geldt momenteel in Nederland al uitstel. Chauffeurs die door de uitbraak van het coronavirus de verplichte nascholing voor code 95 niet kunnen volgen, mogen dit bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen zij blijven rijden met een verlopen code 95 op hun rijbewijs.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.