Buschauffeur in GVB-bus. foto GVB

Chauffeurs krijgen uitstel voor verplichte nascholing Code 95

Chauffeurs die door de uitbraak van het coronavirus de verplichte nascholing voor code 95 niet kunnen volgen, mogen dit bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen zij blijven rijden met een verlopen code 95 op hun rijbewijs.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen sommige beroepschauffeurs nu geen nascholing volgen. Hierdoor kan het voorkomen dat het bewijs van vakbekwaamheid (Code 95) verloopt, buiten de schuld van de chauffeurs om. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport laten weten. Het gaat om chauffeurs met een rijbewijs C of C1 voor goederenvervoer en D of D1 voor personenvervoer.

Doorrijden

Chauffeurs die problemen hebben met het volbrengen van de verplichte 35 uur nascholing als gevolg van maatregelen tegen het coronavirus, kunnen deze bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen deze chauffeurs doorrijden met de verlopen code 95 op hun rijbewijs. Indien de code 95 en het rijbewijs gelijktijdig vervallen, kan de chauffeur een nieuw rijbewijs zonder code 95 aanvragen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport handhaaft in deze gevallen niet op de geldigheid of afwezigheid van code 95, zolang de coronacrisis voortduurt.

Toekomstige chauffeurs die in opleiding zijn voor de basiskwalificatie en waarvan de opleiding stilligt, kunnen geen beroep doen op de bovenstaande versoepeling. Zij hebben namelijk nog niet een bewijs van vakbekwaamheid.

De bovenstaande aanpak is alleen geldig in Nederland tijdens de coronacrisis. De ILT gaat in overleg met inspecties in andere landen over de Europese handhaving.

Vakbekwaam

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs voor het beroepsmatig besturen van een voertuig. De richtlijn Vakbekwaamheid waar de code bijhoort is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van minimaal 35 uur nascholing in vijf jaar tijd.

Lees ook: 

RijschoolPro houdt een dossier bij van alle gevolgen en ontwikkelingen in de branche als gevolg van de coronacrisis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Chauffeurs krijgen uitstel voor verplichte nascholing Code 95 | RijschoolPro
Buschauffeur in GVB-bus. foto GVB

Chauffeurs krijgen uitstel voor verplichte nascholing Code 95

Chauffeurs die door de uitbraak van het coronavirus de verplichte nascholing voor code 95 niet kunnen volgen, mogen dit bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen zij blijven rijden met een verlopen code 95 op hun rijbewijs.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen sommige beroepschauffeurs nu geen nascholing volgen. Hierdoor kan het voorkomen dat het bewijs van vakbekwaamheid (Code 95) verloopt, buiten de schuld van de chauffeurs om. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport laten weten. Het gaat om chauffeurs met een rijbewijs C of C1 voor goederenvervoer en D of D1 voor personenvervoer.

Doorrijden

Chauffeurs die problemen hebben met het volbrengen van de verplichte 35 uur nascholing als gevolg van maatregelen tegen het coronavirus, kunnen deze bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen deze chauffeurs doorrijden met de verlopen code 95 op hun rijbewijs. Indien de code 95 en het rijbewijs gelijktijdig vervallen, kan de chauffeur een nieuw rijbewijs zonder code 95 aanvragen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport handhaaft in deze gevallen niet op de geldigheid of afwezigheid van code 95, zolang de coronacrisis voortduurt.

Toekomstige chauffeurs die in opleiding zijn voor de basiskwalificatie en waarvan de opleiding stilligt, kunnen geen beroep doen op de bovenstaande versoepeling. Zij hebben namelijk nog niet een bewijs van vakbekwaamheid.

De bovenstaande aanpak is alleen geldig in Nederland tijdens de coronacrisis. De ILT gaat in overleg met inspecties in andere landen over de Europese handhaving.

Vakbekwaam

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs voor het beroepsmatig besturen van een voertuig. De richtlijn Vakbekwaamheid waar de code bijhoort is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van minimaal 35 uur nascholing in vijf jaar tijd.

Lees ook: 

RijschoolPro houdt een dossier bij van alle gevolgen en ontwikkelingen in de branche als gevolg van de coronacrisis.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.