Driekwart van rijinstructeurs wil meerijden met praktijkexamen 

Als rijinstructeur op de achterbank meerijden met het rijexamen heeft een hoop voordelen. De leerling is meer op z’n gemak en achteraf kan je samen de rit nog eens doornemen. Bovendien houdt een extra paar ogen achterin de examinator scherp, vinden instructeurs. Driekwart van de mensen die reageerden op de poll van RijschoolPro vindt het van meerwaarde om mee te rijden met het praktijkexamen. 

De poll kon rekenen op meer dan 700 reacties in een week tijd. De vraag luidde: Is het een meerwaarde als de instructeur meerijdt met het examen? 74% antwoordde ja. In de comments en op social media werd uitgebreid gediscussieerd over het onderwerp. Waarom is meerijden waardevol?

Pas vanaf 1 oktober mogen instructeurs weer met alle soorten examens meerijden, mits de coronamaatregelen voor die tijd niet zijn aangescherpt. Het CBR heeft een stappenplan opgesteld waarin staat per wanneer er met welk examen weer mag worden ingestapt. Het stappenplan liet lang op zich wachten. Pas twee weken nadat Mark Rutte in een persconferentie had aangekondigd dat er weer meer dan twee mensen in een auto mochten zitten, kwam het CBR met een bericht. Ondertussen vragen meerdere partijen, waaronder het RST, zich hardop af hoe het kan dat de maatregelen een derde persoon toelaten, maar het CBR ervoor kiest dat slechts beperkt te doen?

Dat driekwart wil meerijden, betekent niet dat dit normaal gezien in de praktijk ook gebeurt. In 2019 reed bij de tussentijdse toets circa 75 procent van de opleiders mee. Bij 44 procent van de reguliere examens zat in 2019 een opleider op de achterbank. Dat laat het CBR weten.

Tussentijdse toets

Veel instructeurs vinden het vooral jammer dat er nu ook niet bij de tussentijdse toets kan worden meegereden, dat staat voor 1 september in de planning. Rudy Meulenbelt vindt meerijden bij het examen niet noodzakelijk, maar dat ook de tussentijdse toets nog is uitgesloten vindt hij jammer. Dat schrijft hij in het reactieveld op de website van RijschoolPro. “Ik zie de TTT als onderdeel van de rijopleiding. Er kunnen naar aanleiding van de toets extra adviezen aan de leerling gegeven worden voor bij het echte examen.”

Raimond schrijft daaronder dat niet iedere leerling erbij is gebaat als de instructeur achterin zit. “Bij sommige leerlingen geeft het rust en bij de andere leerling is het precies het tegenovergestelde. Ik laat de leerling kiezen.”

Onterecht gezakt

In sommige reacties wordt aangehaald dat het extra paar ogen op de achterbank eraan bijdragen de examinator scherp te houden en zelfs fraude te voorkomen. Don van Dijk schrijft dat het bij ‘onterecht zakken altijd jouw woord tegen dat van de examinator is’, daarom is het beter om mee te rijden.

Dat onderschrijft Gertjan van de Zandschulp: “Het is volgens mij beter om de examens vast te leggen met video. Zolang dat niet de norm is, dient de instructeur mee te rijden. Te vaak gebeurt het dat examinator een leerling laat zakken met vage redenen.”

Dashcam aan

“Als ik niet meerij, kan ik achteraf aan mijn leerling niet uitleggen wat er mis ging.” Henny Taalman zet per mail uiteen hoe hij erover denkt. De leerling voelt zich meer op zijn gemak als de opleider meerijdt tijdens de tussentijdse toets of het examen, vindt deze opleider. Je bent een vertrouwd gezicht en dat ‘kan voor de leerling net dat beetje rust geven om het examen aan te kunnen.’

Taalman noemt onterecht zakken ‘verleden tijd’, maar vindt het wel belangrijk om mee te rijden om de examinator scherp te houden. “Verhalen deden vroeger de ronde dat examinatoren bevooroordeeld waren, of dat je zakte op één fout. Deze verhalen zijn nu verleden tijd en dat moeten we zo houden. We moeten niet terug in de tijd gaan opdat de examinator (lees CBR) weer meer macht krijgt.”

De instructeur vraagt zich af waarom de dashcam tijdens een examenrit niet aan mag? Dan kan de rit nabesproken worden met de kandidaat. De camera staat immers naar voren gericht en er zijn geen personen in beeld.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Driekwart van rijinstructeurs wil meerijden met praktijkexamen | RijschoolPro

Driekwart van rijinstructeurs wil meerijden met praktijkexamen 

Als rijinstructeur op de achterbank meerijden met het rijexamen heeft een hoop voordelen. De leerling is meer op z’n gemak en achteraf kan je samen de rit nog eens doornemen. Bovendien houdt een extra paar ogen achterin de examinator scherp, vinden instructeurs. Driekwart van de mensen die reageerden op de poll van RijschoolPro vindt het van meerwaarde om mee te rijden met het praktijkexamen. 

De poll kon rekenen op meer dan 700 reacties in een week tijd. De vraag luidde: Is het een meerwaarde als de instructeur meerijdt met het examen? 74% antwoordde ja. In de comments en op social media werd uitgebreid gediscussieerd over het onderwerp. Waarom is meerijden waardevol?

Pas vanaf 1 oktober mogen instructeurs weer met alle soorten examens meerijden, mits de coronamaatregelen voor die tijd niet zijn aangescherpt. Het CBR heeft een stappenplan opgesteld waarin staat per wanneer er met welk examen weer mag worden ingestapt. Het stappenplan liet lang op zich wachten. Pas twee weken nadat Mark Rutte in een persconferentie had aangekondigd dat er weer meer dan twee mensen in een auto mochten zitten, kwam het CBR met een bericht. Ondertussen vragen meerdere partijen, waaronder het RST, zich hardop af hoe het kan dat de maatregelen een derde persoon toelaten, maar het CBR ervoor kiest dat slechts beperkt te doen?

Dat driekwart wil meerijden, betekent niet dat dit normaal gezien in de praktijk ook gebeurt. In 2019 reed bij de tussentijdse toets circa 75 procent van de opleiders mee. Bij 44 procent van de reguliere examens zat in 2019 een opleider op de achterbank. Dat laat het CBR weten.

Tussentijdse toets

Veel instructeurs vinden het vooral jammer dat er nu ook niet bij de tussentijdse toets kan worden meegereden, dat staat voor 1 september in de planning. Rudy Meulenbelt vindt meerijden bij het examen niet noodzakelijk, maar dat ook de tussentijdse toets nog is uitgesloten vindt hij jammer. Dat schrijft hij in het reactieveld op de website van RijschoolPro. “Ik zie de TTT als onderdeel van de rijopleiding. Er kunnen naar aanleiding van de toets extra adviezen aan de leerling gegeven worden voor bij het echte examen.”

Raimond schrijft daaronder dat niet iedere leerling erbij is gebaat als de instructeur achterin zit. “Bij sommige leerlingen geeft het rust en bij de andere leerling is het precies het tegenovergestelde. Ik laat de leerling kiezen.”

Onterecht gezakt

In sommige reacties wordt aangehaald dat het extra paar ogen op de achterbank eraan bijdragen de examinator scherp te houden en zelfs fraude te voorkomen. Don van Dijk schrijft dat het bij ‘onterecht zakken altijd jouw woord tegen dat van de examinator is’, daarom is het beter om mee te rijden.

Dat onderschrijft Gertjan van de Zandschulp: “Het is volgens mij beter om de examens vast te leggen met video. Zolang dat niet de norm is, dient de instructeur mee te rijden. Te vaak gebeurt het dat examinator een leerling laat zakken met vage redenen.”

Dashcam aan

“Als ik niet meerij, kan ik achteraf aan mijn leerling niet uitleggen wat er mis ging.” Henny Taalman zet per mail uiteen hoe hij erover denkt. De leerling voelt zich meer op zijn gemak als de opleider meerijdt tijdens de tussentijdse toets of het examen, vindt deze opleider. Je bent een vertrouwd gezicht en dat ‘kan voor de leerling net dat beetje rust geven om het examen aan te kunnen.’

Taalman noemt onterecht zakken ‘verleden tijd’, maar vindt het wel belangrijk om mee te rijden om de examinator scherp te houden. “Verhalen deden vroeger de ronde dat examinatoren bevooroordeeld waren, of dat je zakte op één fout. Deze verhalen zijn nu verleden tijd en dat moeten we zo houden. We moeten niet terug in de tijd gaan opdat de examinator (lees CBR) weer meer macht krijgt.”

De instructeur vraagt zich af waarom de dashcam tijdens een examenrit niet aan mag? Dan kan de rit nabesproken worden met de kandidaat. De camera staat immers naar voren gericht en er zijn geen personen in beeld.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.