Utrecht

Utrecht maakt milieuzone strenger voor dieselauto’s

van Pixabay

De milieuzone in Utrecht wordt strenger. Alleen ‘schonere’ dieselauto’s uit 2005 (emissieklasse 4) en daarna mogen per 1 april nog de binnenstad in. Hiermee wil het gemeentebestuur de luchtkwaliteit in het centrum van de stad verbeteren. Dieselvoertuigen stoten relatief veel ongezonde stoffen uit.

“Het is belangrijk dat elke Utrechter gezonde lucht kan inademen. Daarom zijn we ook zo hard aan het werk om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Het verstrengen van de milieuzone is een belangrijke stap daarin”, zegt wethouder Eelco Eerenberg (Milieu en Emissieloos vervoer) dinsdag.

Utrecht maakt in 2022 de zone strenger voor vrachtwagens. “Vanaf 2025 mogen dieselauto’s alleen de milieuzone in met emissieklasse 5 of hoger en komt er een uitstootvrije zone voor bestelauto’s en vrachtwagens”, aldus de bestuurder over de toekomst. Overtreders ontvangen tot de zomer eerst een waarschuwingsbrief. Vanaf 1 juli valt er direct een bekeuring van minimaal 95 euro op de mat.

Bewoners met een vervuilende auto kunnen subsidie krijgen om hun wagen (met emissieklasse 3 – bouwjaar tot en met 2004 – of lager) te laten slopen. Ook ondernemers en bedrijven uit omliggende gemeenten kunnen aanspraak maken op dit potje.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.