Nieuwe verkeerscampagne richt zich op snelheidsovertreders

Binnen de bebouwde kom en op provinciale wegen houdt 40 tot 60 procent van de automobilisten zich niet altijd aan de maximumsnelheid. Daarom gaat maandag de jaarlijkse landelijke verkeerscampagne van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeenten en provincies van start. De campagne richt zich vooral op automobilisten die 10 tot 15 kilometer te hard rijden.

SWOV, het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, schat dat een derde van alle dodelijke verkeersongevallen deels wordt veroorzaakt door te snel rijden. Minister Cora Van Nieuwenhuizen: “Te hard rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongelukken, waarbij ook dodelijke slachtoffers vallen. Ieder ongeluk is er een te veel. Voorkom daarom dat je te hard rijdt, check regelmatig je snelheid.”

Langere remweg

Zelfs relatief kleine snelheidsoverschrijdingen kunnen grote gevolgen hebben, zeker binnen de bebouwde kom. Op de 30, 50 en 60 kilometer-wegen komt gemotoriseerd verkeer namelijk het vaakst in contact met kwetsbare verkeersdeelnemers. Bij een hogere snelheid is de remweg langer, de reactietijd korter en wordt harder gebotst. De remweg van een auto is zes meter langer wanneer een automobilist 40 rijdt in plaats van 30 kilometer per uur.

Te hard rijden gebeurt vaak onbewust en daar wil het ministerie op wijzen met deze campagne. Automobilisten worden hierin opgeroepen hun snelheid ook aan te passen als de situatie daarom vraagt, zoals in de omgeving van een school, bij drukte of bij slecht weer. Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Team Alert dragen bij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.