Wachtlijstdrama: Aanvragen rijbewijs kan 13 weken duren

De maximale wachttijd voor het aanvragen van een rijbewijs, paspoort of ID-bewijs bij een gemeente bedraagt 13 weken. Dat blijkt uit antwoorden die staatssecretaris Van Huffelen geeft antwoord op vragen over het bericht ‘Wachttijd voor identiteitsbewijzen loopt op tot maanden’. Tweede Kamerleden Van Dijk en Van Der Molen (beiden CDA) stelden de vragen naar aanleiding van berichten dat de wachttijden voor het afhalen van een rijbewijs steeds langer worden.

Wat de wachttijd voor het aanvragen van een paspoort, IDkaart of rijbewijs is, wordt niet centraal bijgehouden. De staatssecretaris deed daarom bij wijze van steekproef navraag gedaan bij enkele gemeenten. De maximaal
gerapporteerde wachttijd bedraagt 13 weken. Tegelijkertijd geeft een aantal gemeenten aan geen wachttijden te hebben.

Bij de meeste gemeenten kan binnen twee weken een afspraak worden gemaakt. Gemeenten geven hierbij aan
dat een genoemde wachttijd een momentopname is. Soms worden tijdsloten op korte termijn geopend, als meer personeel beschikbaar is.

Thuisbezorgen

De wachttijd heeft betrekking op het kunnen maken van een afspraak tot aanvraag en/of afgifte aan de balie. Voor welk document een afspraak wordt gemaakt is niet relevant.
Het paspoort en de identiteitskaart kunnen bij sommige gemeenten thuisbezorgd worden, zodat er alleen voor de aanvraag een afspraak gemaakt hoeft te worden.

Voor het rijbewijs bestaat de pilot Digitale Aanvraag Rijbewijzen (DAR); als er gebruik wordt gemaakt van DAR hoeft alleen voor het ophalen een afspraak gemaakt te worden. Deze pilot wordt in 2024 omgezet naar een landelijke wettelijke invoering.

Werkdruk

Gemeenten die aangeven wachttijden te hebben, melden dat er diverse redenen zijn. Zo waren er in maart de gemeenteraadsverkiezingen die door de afdelingen burgerzaken van gemeenten worden gecoördineerd.

Ook worden er momenteel ook meer paspoorten en identiteitskaarten aangevraagd. Deze piek is altijd in het voorjaar, vanwege de naderende meivakantie. Wegens uitgestelde aanvragen door de lockdowns, de mogelijkheid om te reizen en vanwege de berichtgeving over de opgelopenwachttijden is deze piek hoger dan voorgaande jaren.

Daarnaast werd tijdens de lockdown voor rijbewijzen coulance toegepast, zodat van de toen verlopen
documenten, die langer gebruikt mochten worden, de vernieuwingsaanvragen op dit moment komen.

Ten slotte hebben de wachttijden deels te maken met de hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Er is de afgelopen tijd een inhaalslag gemaakt met het inschrijven van ontheemden die binnenkwamen op het moment dat zij nog niet ingeschreven konden worden.

Op de hoogte

Als de geldigheid van een identiteitsmiddel dreigt te verlopen worden burgers hiervan altijd schriftelijk op de hoogte gesteld. Voor paspoorten en identiteitskaarten is het bepalen van de termijn van berichtgeving aan de
uitgevende instantie waar de persoon woonachtig is. Voor het rijbewijs geldt dat deze termijn op 133 dagen is vastgesteld.

Volgens de staatssecretaris schalen diverse gemeenten momenteel op in capaciteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wachtlijstdrama: Aanvragen rijbewijs kan 13 weken duren | RijschoolPro

Wachtlijstdrama: Aanvragen rijbewijs kan 13 weken duren

De maximale wachttijd voor het aanvragen van een rijbewijs, paspoort of ID-bewijs bij een gemeente bedraagt 13 weken. Dat blijkt uit antwoorden die staatssecretaris Van Huffelen geeft antwoord op vragen over het bericht ‘Wachttijd voor identiteitsbewijzen loopt op tot maanden’. Tweede Kamerleden Van Dijk en Van Der Molen (beiden CDA) stelden de vragen naar aanleiding van berichten dat de wachttijden voor het afhalen van een rijbewijs steeds langer worden.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Onderwerpen: ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.