Column Arno Smits (Bovag): Eervol vakmanschap
column

Arno Smits (Bovag): Eervol vakmanschap

"De toekomst is eindelijk binnen handbereik nu minister Harbers de weg heeft opengezet" Foto: BOVAG

In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro praat Arno Smits over het wel en wee binnen de rijschoolbranche. Deze maand bespreekt hij de recente ontwikkelingen in de rijschoolbranche en hoe deze een positief effect zullen hebben op de toekomst van de sector. “Als we over tien jaar terugkijken dan weet ik zeker dat we kunnen zeggen dat de rijschoolbranche een volwassen branche is geworden.”

Vroeger liep ik altijd een beetje te brommen tegen mijn vader over de rijschoolbranche. ‘Uns papske’ zei dan altijd: “Dat was vroeger al zo, dat is nu nog zo en dat zal in de toekomst ook altijd zo blijven, mien jong.”. Dan antwoordde ik standvast: “Dat was vroeger al zo, en dat is nu nog steeds zo, maar in de toekomst wordt het beter.” Die toekomst is eindelijk binnen handbereik nu demissionair minister Mark Harbers van I&W de weg heeft opengezet. Alle wetsaanpassingen die nodig zijn om de adviezen van de Commissie Roemer verder uit te rollen, gaan er komen. De branche gaat van examengestuurd naar opleidingsgestuurd. Van rijles naar rijonderwijs.

Wat nu ook binnen handbereik is gekomen, is de erkenning voor onze rijinstructeurs, die zo eindelijk de waardering krijgen die ze verdienen. Deze vakmannen en -vrouwen geven dagelijks met veel passie rijonderwijs aan toekomstige bestuurders en hun bijdrage aan de verkeersveiligheid in Nederland mag niet worden onderschat. Met de erkenning van dit vakmanschap komt ook een betere honorering voor dit beroep binnen handbereik. Verandering is aanstaande. 

Met de gehele branche hebben we veel werk verzet om dit mogelijk te maken. En gaandeweg zullen we dit moeten blijven doen. Zo blijf ik namens BOVAG pleiten voor een extra erkenning voor kwalitatieve rijscholen, naast de erkenning van gedegen instructeurs. Daarnaast maken we ons bijvoorbeeld ook hard voor een verplichte tussentijdse toets, die wordt afgenomen door de rijschool. Maar voor nu zijn we vooral blij dat de kogel door de kerk is en kijken we naar de toekomst. Als we over tien jaar terugkijken dan weet ik zeker dat we kunnen zeggen dat de rijschoolbranche een volwassen branche is geworden. Ik kijk uit naar 2034.

Arno Smits
Voorzitter Bovag Rijscholen

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Arno Smits (Bovag): Eervol vakmanschap | RijschoolPro
Column Arno Smits (Bovag): Eervol vakmanschap
column

Arno Smits (Bovag): Eervol vakmanschap

"De toekomst is eindelijk binnen handbereik nu minister Harbers de weg heeft opengezet" Foto: BOVAG

In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro praat Arno Smits over het wel en wee binnen de rijschoolbranche. Deze maand bespreekt hij de recente ontwikkelingen in de rijschoolbranche en hoe deze een positief effect zullen hebben op de toekomst van de sector. “Als we over tien jaar terugkijken dan weet ik zeker dat we kunnen zeggen dat de rijschoolbranche een volwassen branche is geworden.”

Vroeger liep ik altijd een beetje te brommen tegen mijn vader over de rijschoolbranche. ‘Uns papske’ zei dan altijd: “Dat was vroeger al zo, dat is nu nog zo en dat zal in de toekomst ook altijd zo blijven, mien jong.”. Dan antwoordde ik standvast: “Dat was vroeger al zo, en dat is nu nog steeds zo, maar in de toekomst wordt het beter.” Die toekomst is eindelijk binnen handbereik nu demissionair minister Mark Harbers van I&W de weg heeft opengezet. Alle wetsaanpassingen die nodig zijn om de adviezen van de Commissie Roemer verder uit te rollen, gaan er komen. De branche gaat van examengestuurd naar opleidingsgestuurd. Van rijles naar rijonderwijs.

Wat nu ook binnen handbereik is gekomen, is de erkenning voor onze rijinstructeurs, die zo eindelijk de waardering krijgen die ze verdienen. Deze vakmannen en -vrouwen geven dagelijks met veel passie rijonderwijs aan toekomstige bestuurders en hun bijdrage aan de verkeersveiligheid in Nederland mag niet worden onderschat. Met de erkenning van dit vakmanschap komt ook een betere honorering voor dit beroep binnen handbereik. Verandering is aanstaande. 

Met de gehele branche hebben we veel werk verzet om dit mogelijk te maken. En gaandeweg zullen we dit moeten blijven doen. Zo blijf ik namens BOVAG pleiten voor een extra erkenning voor kwalitatieve rijscholen, naast de erkenning van gedegen instructeurs. Daarnaast maken we ons bijvoorbeeld ook hard voor een verplichte tussentijdse toets, die wordt afgenomen door de rijschool. Maar voor nu zijn we vooral blij dat de kogel door de kerk is en kijken we naar de toekomst. Als we over tien jaar terugkijken dan weet ik zeker dat we kunnen zeggen dat de rijschoolbranche een volwassen branche is geworden. Ik kijk uit naar 2034.

Arno Smits
Voorzitter Bovag Rijscholen

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.