motorrijles

Overzicht regels WRM-examens, categorie A (motorfiets)

Zoals bekend gelden vanaf 19 januari 2013 in Nederland de regels uit de Derde EU-rijbewijsrichtlijn. Wat betekent dit nu voor de rijinstructeursexamens categorie A? Hieronder volgt een korte samenvatting van exameninstituut IBKI.

Uitgangspunt bij de WRM-examens A van na 19 januari 2013 is dat er  één WRM-certificaat A blijft. De rijinstructeur mag daarmee rijles voor rijbewijs A1, A2 en A geven. Voor het WRM-examen A moet de kandidaat het zwaarste rijbewijs (categorie A) hebben, de motorfiets waarmee hij zelf op WRM-examen komt moet daarbij passen.

Praktijkexamens A

Kandidaat

Rijbewijs
Bij examenonderdeel ‘1.b Praktijkrit’, ‘1.c. Bijzondere verrichtingen (BV)’ en ‘3.a Stagebeoordeling’ moet de WRM-kandidaat een geldig rijbewijs categorie A hebben. Dat rijbewijs mag natuurlijk ook van voor 19 januari 2013 zijn. Rijbewijzen met daarop alleen categorie A1 of A1 en A2 zijn niet voldoende om deel te nemen.

Minimumleeftijd
WRM-kandidaten categorie A moeten bij de eerste aanmelding van een examen tenminste 20 jaar óf tenminste 22 jaar zijn (omdat ze bij de toetsing van eigen rijvaardigheid op een ‘zware’ motorfiets moeten rijden):

 • minimaal 20 jaar als ze een A-rijbewijs van vóór 19 januari 2013 hebben.
 • minimaal 22 jaar als ze een A-rijbewijs van ná 19 januari 2013 hebben.

Motorfiets
De WRM-kandidaat moet voor ‘1.b Praktijkrit’ en ‘1.c. Bijzondere verrichtingen (BV)’ op een motorfiets rijden met een minimaal vermogen van 40 kW.

Voertuigdocumenten
Bij examenonderdeel ‘1.b praktijkrit’ en ‘1.c Bijzondere verrichtingen’ (BV) moet de kandidaat de originele voertuigdocumenten (kentekenbewijs) van zijn motorfiets meenemen. De examinator moet immers snel kunnen nagaan of de motorfiets een minimaal vermogen van 40 kW heeft.

Overgangsregeling tot 1 november 2013
WRM-kandidaten categorie A met een geldig rijbewijs A-licht die het examenonderdeel ‘1.b Praktijkrit’ vóór 19 januari 2013 hebben gehaald, mogen tot 1 november 2013 het examenonderdeel ‘3.a Stagebeoordeling’ afleggen. Ze hoeven dan niet een geldig rijbewijs categorie A (onbeperkt) te hebben.

Leerling bij de stagebeoordeling

Rijbewijs en motorfiets
Voor alle stagebeoordelingen geldt de eis dat de leerling geen rijbewijs mag hebben van de categorie waarin de WRM-kandidaat examen aflegt. Bij categorie A is dat iets anders omdat er na 19 januari 2013 drie soorten rijbewijs A bestaan.

Er zijn vier situaties mogelijk:

 • de leerling heeft geen enkel motorfietsrijbewijs A (van vóór of ná 19 januari 2013): dit is toegestaan, het soort motorfiets van de leerling is vrij.
 • de leerling heeft een rijbewijs A van vóór 19 januari 2013; dit blijft niet toegestaan.
 • de leerling heeft een rijbewijs A1: alleen toegestaan als de leerling op het WRM-examen op een A2 of A-motorfiets rijdt.
 • de leerling heeft rijbewijs A1 en A2 of alleen A2: alleen toegestaan als de leerling op het WRM-examen op een A-motorfiets rijdt.

Minimumleeftijd
De minimumleeftijd voor de leerling is 17 jaar.

Theorie-examens A
Vanzelfsprekend zal de Derde richtlijn ook bevraagd worden bij de theorietoetsen categorie A. Mogelijke bevraging van de Derde richtlijn gaat in op 15 april 2013.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Overzicht regels WRM-examens, categorie A (motorfiets) | RijschoolPro
motorrijles

Overzicht regels WRM-examens, categorie A (motorfiets)

Zoals bekend gelden vanaf 19 januari 2013 in Nederland de regels uit de Derde EU-rijbewijsrichtlijn. Wat betekent dit nu voor de rijinstructeursexamens categorie A? Hieronder volgt een korte samenvatting van exameninstituut IBKI.

Uitgangspunt bij de WRM-examens A van na 19 januari 2013 is dat er  één WRM-certificaat A blijft. De rijinstructeur mag daarmee rijles voor rijbewijs A1, A2 en A geven. Voor het WRM-examen A moet de kandidaat het zwaarste rijbewijs (categorie A) hebben, de motorfiets waarmee hij zelf op WRM-examen komt moet daarbij passen.

Praktijkexamens A

Kandidaat

Rijbewijs
Bij examenonderdeel ‘1.b Praktijkrit’, ‘1.c. Bijzondere verrichtingen (BV)’ en ‘3.a Stagebeoordeling’ moet de WRM-kandidaat een geldig rijbewijs categorie A hebben. Dat rijbewijs mag natuurlijk ook van voor 19 januari 2013 zijn. Rijbewijzen met daarop alleen categorie A1 of A1 en A2 zijn niet voldoende om deel te nemen.

Minimumleeftijd
WRM-kandidaten categorie A moeten bij de eerste aanmelding van een examen tenminste 20 jaar óf tenminste 22 jaar zijn (omdat ze bij de toetsing van eigen rijvaardigheid op een ‘zware’ motorfiets moeten rijden):

 • minimaal 20 jaar als ze een A-rijbewijs van vóór 19 januari 2013 hebben.
 • minimaal 22 jaar als ze een A-rijbewijs van ná 19 januari 2013 hebben.

Motorfiets
De WRM-kandidaat moet voor ‘1.b Praktijkrit’ en ‘1.c. Bijzondere verrichtingen (BV)’ op een motorfiets rijden met een minimaal vermogen van 40 kW.

Voertuigdocumenten
Bij examenonderdeel ‘1.b praktijkrit’ en ‘1.c Bijzondere verrichtingen’ (BV) moet de kandidaat de originele voertuigdocumenten (kentekenbewijs) van zijn motorfiets meenemen. De examinator moet immers snel kunnen nagaan of de motorfiets een minimaal vermogen van 40 kW heeft.

Overgangsregeling tot 1 november 2013
WRM-kandidaten categorie A met een geldig rijbewijs A-licht die het examenonderdeel ‘1.b Praktijkrit’ vóór 19 januari 2013 hebben gehaald, mogen tot 1 november 2013 het examenonderdeel ‘3.a Stagebeoordeling’ afleggen. Ze hoeven dan niet een geldig rijbewijs categorie A (onbeperkt) te hebben.

Leerling bij de stagebeoordeling

Rijbewijs en motorfiets
Voor alle stagebeoordelingen geldt de eis dat de leerling geen rijbewijs mag hebben van de categorie waarin de WRM-kandidaat examen aflegt. Bij categorie A is dat iets anders omdat er na 19 januari 2013 drie soorten rijbewijs A bestaan.

Er zijn vier situaties mogelijk:

 • de leerling heeft geen enkel motorfietsrijbewijs A (van vóór of ná 19 januari 2013): dit is toegestaan, het soort motorfiets van de leerling is vrij.
 • de leerling heeft een rijbewijs A van vóór 19 januari 2013; dit blijft niet toegestaan.
 • de leerling heeft een rijbewijs A1: alleen toegestaan als de leerling op het WRM-examen op een A2 of A-motorfiets rijdt.
 • de leerling heeft rijbewijs A1 en A2 of alleen A2: alleen toegestaan als de leerling op het WRM-examen op een A-motorfiets rijdt.

Minimumleeftijd
De minimumleeftijd voor de leerling is 17 jaar.

Theorie-examens A
Vanzelfsprekend zal de Derde richtlijn ook bevraagd worden bij de theorietoetsen categorie A. Mogelijke bevraging van de Derde richtlijn gaat in op 15 april 2013.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.