snorfiets. Foto iStock/badahos

Record aantal nieuwe snorfietsen geregistreerd, waarvan een derde elektrisch

scooter, bromfiets, snorfiets, amsterdam

De verkoop van nieuwe snorfietsen is vorige maand ruimschoots verdubbeld vergeleken met maart 2020. Afgelopen maand werden 5.925 exemplaren geregistreerd, tegen 2.596 een jaar eerder. Daarmee werd het hoogste niveau ooit bereikt voor de maand maart. Maar liefst 1 op de 3 nieuwe snorfietsen afgelopen maand was elektrisch aangedreven. Dit blijkt uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Vorig jaar maart bedroeg het aandeel elektrisch in de snorfietsverkoop 17,5 procent, goed voor 455 stuks. Afgelopen maand betrof het 1.909 elektrische snorfietsen en daarmee ruim 32 procent van het totaal. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er vanaf 2025 in Nederland alleen nog maar nieuwe snorfietsen met elektrische aandrijving worden verkocht en de branche ligt daarvoor met het oog op deze cijfers prima op schema. In coronatijd is de snorfiets bovendien voor veel mensen een alternatief gebleken voor het OV, waardoor er meer vraag is naar individuele vormen van vervoer. Voor dagelijks gebruik en voor middellange afstanden is het voor velen een ideaal vervoermiddel.

Eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2021 werden in totaal 11.885 nieuwe snorfietsen verkocht, oftewel bijna de helft meer dan een jaar eerder en met een elektrisch aandeel van meer dan 35 procent. Nooit eerder werden er zoveel snorfietsen geregistreerd in een eerste kwartaal. De vijf meest verkochte merken waren Piaggio (inclusief Vespa), La Souris, SYM, Spyder Wheelz en Super Soco met een gezamenlijk marktaandeel van bijna 60 procent. In Nederland stonden op 1 april 2021 ruim 804.000 snorfietsen geregistreerd, waarvan meer dan 47.000 elektrisch aangedreven zijn, oftewel bijna 6 procent. Vier jaar geleden betrof het minder dan de helft aan elektrische snorfietsen (bijna 22.000), goed voor 3 procent aandeel.

Minder brommers

Het aantal nieuwe bromfietsen daalde daarentegen in het eerste kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden werd er bijna 4 procent minder geregistreerd en kwam het totaal uit op 4.206 bromfietsen. Dat aantal is exclusief de snelle elektrische fietsen (‘speed pedelecs’), die ook een bromfietskenteken hebben. De vakhandel noteerde eveneens een daling in de afzet van tweedehands brommers: de 3.979 verkochte exemplaren waren er 105 minder dan in de eerste drie maanden van 2020. De verkoop van gebruikte snorfietsen steeg met 4 procent tot 8.241 stuks.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Record aantal nieuwe snorfietsen geregistreerd, waarvan een derde elektrisch | RijschoolPro
snorfiets. Foto iStock/badahos

Record aantal nieuwe snorfietsen geregistreerd, waarvan een derde elektrisch

scooter, bromfiets, snorfiets, amsterdam

De verkoop van nieuwe snorfietsen is vorige maand ruimschoots verdubbeld vergeleken met maart 2020. Afgelopen maand werden 5.925 exemplaren geregistreerd, tegen 2.596 een jaar eerder. Daarmee werd het hoogste niveau ooit bereikt voor de maand maart. Maar liefst 1 op de 3 nieuwe snorfietsen afgelopen maand was elektrisch aangedreven. Dit blijkt uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Vorig jaar maart bedroeg het aandeel elektrisch in de snorfietsverkoop 17,5 procent, goed voor 455 stuks. Afgelopen maand betrof het 1.909 elektrische snorfietsen en daarmee ruim 32 procent van het totaal. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er vanaf 2025 in Nederland alleen nog maar nieuwe snorfietsen met elektrische aandrijving worden verkocht en de branche ligt daarvoor met het oog op deze cijfers prima op schema. In coronatijd is de snorfiets bovendien voor veel mensen een alternatief gebleken voor het OV, waardoor er meer vraag is naar individuele vormen van vervoer. Voor dagelijks gebruik en voor middellange afstanden is het voor velen een ideaal vervoermiddel.

Eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2021 werden in totaal 11.885 nieuwe snorfietsen verkocht, oftewel bijna de helft meer dan een jaar eerder en met een elektrisch aandeel van meer dan 35 procent. Nooit eerder werden er zoveel snorfietsen geregistreerd in een eerste kwartaal. De vijf meest verkochte merken waren Piaggio (inclusief Vespa), La Souris, SYM, Spyder Wheelz en Super Soco met een gezamenlijk marktaandeel van bijna 60 procent. In Nederland stonden op 1 april 2021 ruim 804.000 snorfietsen geregistreerd, waarvan meer dan 47.000 elektrisch aangedreven zijn, oftewel bijna 6 procent. Vier jaar geleden betrof het minder dan de helft aan elektrische snorfietsen (bijna 22.000), goed voor 3 procent aandeel.

Minder brommers

Het aantal nieuwe bromfietsen daalde daarentegen in het eerste kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden werd er bijna 4 procent minder geregistreerd en kwam het totaal uit op 4.206 bromfietsen. Dat aantal is exclusief de snelle elektrische fietsen (‘speed pedelecs’), die ook een bromfietskenteken hebben. De vakhandel noteerde eveneens een daling in de afzet van tweedehands brommers: de 3.979 verkochte exemplaren waren er 105 minder dan in de eerste drie maanden van 2020. De verkoop van gebruikte snorfietsen steeg met 4 procent tot 8.241 stuks.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.