CBR: Mondkapjes nog verplicht tot 1 mei

pexels-gustavo-fring-3983424

Hoewel de coronamaatregelen per 23 maart nog verder versoepelen, gaat het CBR hier niet in mee.  Voorlopig blijft het dragen van mondkapjes tijdens examens in gesloten voertuigen nog verplicht tot 1 mei. “Door de vele coronagevallen onder zowel examinatoren als leerlingen blijven de wachttijden oplopen. Daarom kiezen we ervoor voorlopig nog de mondkapjes verplicht te stellen”, verklaart het CBR aan RijschoolPro.

Tijdens de persconferentie van 15 maart werd bekend dat er per 23 maart nog meer coronamaatregelen komen te vervallen. Zo is het niet meer verplicht een mondkapje te dragen in en rondom het openbaar vervoer. Dit blijft nog wel een advies bij drukte. Daarnaast is bijvoorbeeld het Testen voor Toegang niet meer nodig.

Oplopende wachttijden

Het CBR gaat op deze datum nog niet versoepelen en de meeste coronaregels blijven tot 1 mei van kracht. Dit heeft het examencentrum besloten wegens het hoge ziekteverzuim onder examinatoren. “We hebben te maken met oplopende wachttijden. Dit komt nog door de inhaalslag van corona, maar ook doordat veel leerlingen examens afzeggen en door het verzuim onder examinatoren. Je zit toch met elkaar in een kleine ruimte en daarom willen we voorzichtig zijn en de medewerkers beschermen”, legt woordvoerster Eveline Meltzer van het CBR uit.

Versoepelen

Waarschijnlijk kunnen vanaf vrijdag 1 april de instructeurs weer meerijden tijdens examens voor TTT, RIS-deeltoets en AVD. Ook een beëdigde tolk mag dan mee tijdens het praktijkexamen. Het mondkapje blijft daarbij verplicht.

Half april zal het CBR de regels opnieuw wegen en deze gaan er dan waarschijnlijk per 1 mei af. Dat betekent dat de instructeur weer in alle categorieën mee mag rijden, alle begin- en eindgesprekken weer binnen kunnen, het luchten van voertuigen niet meer verplicht is en dat desinfectie niet meer nodig is. Ook de mondkapjes mogen dan weer af tijdens examens en toetsen in de auto, vrachtwagen en tractor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

3 reacties op “CBR: Mondkapjes nog verplicht tot 1 mei”

Luc Sluimer|18.03.22|07:09

Het CBR houdt vast aan mondkapjesplicht.
Ik heb sinds invoering van het coronaprotocol slechts één maal meegemaakt dat de examinator zich daaraan hield. Nu wil het CBR middels maskertjes medewerkers beschermen.CBR heeft zich nooit aan het door het CBR aan ons verstrekt protocol gehouden. Nu spelen ze weer het beste jongetje van de klas. Triest.

Bert Oost|20.03.22|23:49

Oh wat zijn we goed hè!? Overal afgeschaft maar het CBR houdt ze op. Je zal er maar werken.

ronald broersma|25.03.22|21:10

Cbr zit met 10% ziekte verzuim,en dan blijven ze dit beleid doordrukken? Wellicht een idee omexaminatoren een keuze te geven of ze een niet beschermd mondkapje willen dragen,en eveneens zo voor de examen kandidaat? Medische hulpmiddelen verplichten is per definite van de zotte.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.