Jongeren rijden eerder scooter onder invloed van cannabis dan van alcohol

Scooter, foto van TeamAlert, bij: ‘Jongeren rijden eerder scooter onder invloed van cannabis dan van alcohol’

Vier op de vijf jongeren die scooter rijden en cannabis gebruiken, rijden onder invloed. Jongeren die onder invloed zijn van alcohol pakken daarentegen minder vaak de scooter, blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert.

De scooter is een veelgebruikt vervoermiddel in Nederland en populair onder jongeren. TeamAlert wilde graag weten of zij ook onder invloed rijden. De organisatie deed onderzoek onder jongeren die cannabis of alcohol gebruiken om te zien hoe vaak er onder invloed werd gereden op de scooter. Uit het onderzoek, met in totaal 422 deelnemers, blijkt dat vier op de vijf cannabis gebruikende jongeren wel eens onder invloed rijden. Twee op de vijf doen dat zelfs regelmatig, namelijk één keer per week.

Opvallend is dat het aantal alcohol drinkende jongeren dat onder invloed scooter rijdt een stuk lager ligt. Drie op de tien jongeren rijden scooter onder invloed. Als zij dat doen, dan is dat niet vaak. Slechts vier procent van de ondervraagde jongeren rijdt één keer per week scooter met alcohol op.

Gevaar

Een verklaring voor dit grote verschil tussen cannabisgebruikers en alcoholgebruikers kan liggen aan wat jongeren vinden van het rijden onder invloed van alcohol. Uit eerder onderzoek van TeamAlert blijkt dat jongeren over het algemeen het scooter rijden onder invloed gevaarlijk vinden. In hun ogen heeft alcohol een groot effect op het rijgedrag, waardoor het onverantwoord is om onder invloed te rijden. Cannabisgebruikers zien dit anders: zij vinden dat cannabis weinig invloed heeft op hun rijgedrag, waardoor zij sneller onder invloed scooter zullen rijden.

Daarnaast is in dit onderzoek gekeken naar de motieven van jongeren om onder invloed scooter te rijden. Zo komt naar voren dat jongeren eerder onder invloed scooter rijden, als zij positief tegenover dit idee staan. Ook zullen ze sneller onder invloed scooter rijden, als zij vooraf al de intentie hadden om dit te doen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.