Belastingdienst

Vijf tips om het urencriterium te halen bij te weinig lesuren

Belastingdienst

GroenLinks wil het urencriterium voor ondernemers, en dus ook rijschoolhouders, afschaffen. Tot wellicht het criterium is verruimd zijn er manieren om toch aan de huidige eisen te voldoen, ook met te weinig lesuren.

Om voor zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, is het niet voldoende dat u een inkomen uit uw rijschool geniet. U moet ook 1225 uur per jaar in de zaak steken (komt u vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dan gelden andere, lagere eisen). Dat staat vast. Maar toch biedt ook de huidige regeling wel enige marge. Vijf tips van ondernemersweblog Bizz.

1. Ondernemen is niet alleen declarabele uren schrijven. Het grootste misverstand over het urencriterium is dat u alleen die uren mag meetellen waarin u rijles geeft. Totale onzin. Alle uren die u in uw rijschool stopt, tellen mee. Dat brengt ons op de volgende tip.

2. Neem acquisitie serieus. Freelancer Roan Lo-A-Njoe stopte liefst 700 uur in het bouwen van een betere website om meer klanten te trekken. De Belastingdienst vond dat disproportioneel. Een rechtszaak volgde. Roan Lo-A-Njoe won. De Hoge Raad vond dat het niet aan de Belastingdienst om te bepalen of een bepaalde tijdsbesteding verstandig is of niet.

3. Volg een opleiding. De uren die u in een opleiding stopt, mag u meetellen voor het urencriterium. De te volgen cursus moet daarvoor wel van toepassing zijn op het vak van rijinstructeur. Volg bijvoorbeeld een WRM-bijscholing bij Jongepier Opleidingen of Compact Opleidingen.

4. Administreer. U mag zelfs reistijd van en naar een ontmoeting met de ouders van een nieuwe leerling meerekenen bij de uren die u in uw rijschool stopt. Maar houd goed bij om hoeveel tijd het gaat. Raffel uw agenda niet af, en gooi hem al helemaal niet weg. Als de Belastingdienst om een verantwoording vraagt, moet u die (terecht) kunnen geven. Een goede manier om gegevens te bewaren is software van Dation te gebruiken.

5. Wees bereid te vechten. De Belastingdienst zal niet altijd genoegen nemen met uw uitleg. Er worden nogal wat rechtszaken gevoerd over het urencriterium. Die rechtszaken kunt u, zeker in eerste aanleg, vaak zelf voeren: voor de belastingrechter heeft u geen advocaat nodig.

Bron: Bizz

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.