rijschool, factuur, praktijkexamen, BTW-vrij, CBR

Rijscholen moeten facturen aanpassen door BTW-vrijstelling CBR-examens

Omdat de CBR-examens vanaf 2013 BTW-vrij zijn, moeten rijscholen hiertoe hun facturen aanpassen. Het CBR-tarief moet voortaan apart worden vermeld tegen 0% BTW. De dienstverlening rond het examen moet voortaan dus ook apart worden vermeld, zoals lesautohuur, begeleiding tijdens examen en administratiekosten. Die worden immers wel met 21% BTW belast.

De rijschool rekent het CBR-tarief straks dus gewoon door. Er hoeft geen BTW over geheven en afgedragen te worden. Daardoor is het niet meer toegestaan om bijvoorbeeld alleen één pakketprijs inclusief examentarief op de factuur te vermelden, meldt Bovag Rijscholen.

Factuur

Het voorbeeld zoals op de foto bij dit artikel is te zien, is opgesteld door het Ministerie van Financiën. Zij verplichten rijscholen om via deze methode te factureren. Deze factuur bevat fictieve voorbeeldbedragen.

Niet alleen de manier van factureren gaat veranderen, ook de examentarieven van het CBR worden gewijzigd. Dat komt deels vanwege de eerdergenoemde BTW-vrijstelling en deels omdat het CBR een nieuwe methode moet gaan hanteren om zijn producten te prijzen.

CBR-tarieven

“Als je de huidige CBR-tarieven inclusief BTW vergelijkt met de nieuwe tarieven in 2013, dalen de tarieven van bijvoorbeeld de praktijkexamens met gemiddeld 5 procent. Voor de inkoop van examens door  rijschoolhouders geeft dit echter een heel ander beeld”, meldt Bovag.

“Zo stijgt het tarief voor het praktijkexamen B van € 79,62 exclusief BTW naar € 90,90, waarbij de BTW-verrekening niet meer aan de orde is. Dat is een stijging van 14 procent. De prijs exclusief BTW van het praktijkexamen C stijgt zelfs met 32 procent.”

Rijscholen

De Nederlandse rijscholen hebben geen keus dan de wettelijk voorgeschreven administratie voorwaarden te accepteren en uit te voeren. Het CBR speelt hier geen rol in, meldt de brancheorganisatie. Dit zijn fiscale regels die door het Ministerie van Financien zijn vastgesteld. Software-leveranciers, zoals Dation, zorgen ervoor dat de aanpassing per 1 januari is verwerkt in de administratiesoftware.

Al deze veranderingen komen omdat het CBR verandert in een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan. De minister van Infrastructuur en Milieu krijgt hierdoor meer te zeggen over het CBR. Denk bijvoorbeeld aan de bevoegdheid tot benoeming en ontslag van bestuur en goedkeuring van begroting, tarieven en jaarrekening. 

Lees ook: CBR rekent vanaf 2013 geen BTW meer over examens

Lees ook: Nieuwe tarieven CBR dalen met 7,1% door BTW-vrijstelling

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Rijscholen moeten facturen aanpassen door BTW-vrijstelling CBR-examens”

Martijn Matse|25.10.12|18:48

Lekker handig was een examen voor heen voor een leerling een X bedrag dan kan die nu gelijk zien wat je als rijschool erop verdient onder het kopje “diensten”

Hier komen vragen over……

Roy Robbemond|25.10.12|22:49

Moeten wij Rijscholen dit accepteren? Het CBR moet zijn prijzen met 21% verlagen ivm het verdwijnen van de btw, maar de prijzen worden wel met 14% verhoogt. de theorie examens worden wel goedkoper!!!
Dat is hielenlikkerij naar Jantje Publiek.
Wat doet het CBR met die 13,9 %?(verlaging 7,1%) Wij moeten wel 21% omlaag met de examens, maar het CBR NIET!
Dit is je reinste oplichting van het CBR. Zij spelen de zwarte piet naar de rijscholen toe.

Youran van Ark|30.10.12|18:36

Gewoon eerlijk doorcommuniceren naar je klanten.
CBR is de verantwoordelijke en dat moet je ze gewoon vertellen.

Rijschool van Zessen|05.11.12|17:21

Eerst het UWV en nu de trap na van het CBR. De branche heeft geen niveau meer!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen moeten facturen aanpassen door BTW-vrijstelling CBR-examens | RijschoolPro
rijschool, factuur, praktijkexamen, BTW-vrij, CBR

Rijscholen moeten facturen aanpassen door BTW-vrijstelling CBR-examens

Omdat de CBR-examens vanaf 2013 BTW-vrij zijn, moeten rijscholen hiertoe hun facturen aanpassen. Het CBR-tarief moet voortaan apart worden vermeld tegen 0% BTW. De dienstverlening rond het examen moet voortaan dus ook apart worden vermeld, zoals lesautohuur, begeleiding tijdens examen en administratiekosten. Die worden immers wel met 21% BTW belast.

De rijschool rekent het CBR-tarief straks dus gewoon door. Er hoeft geen BTW over geheven en afgedragen te worden. Daardoor is het niet meer toegestaan om bijvoorbeeld alleen één pakketprijs inclusief examentarief op de factuur te vermelden, meldt Bovag Rijscholen.

Factuur

Het voorbeeld zoals op de foto bij dit artikel is te zien, is opgesteld door het Ministerie van Financiën. Zij verplichten rijscholen om via deze methode te factureren. Deze factuur bevat fictieve voorbeeldbedragen.

Niet alleen de manier van factureren gaat veranderen, ook de examentarieven van het CBR worden gewijzigd. Dat komt deels vanwege de eerdergenoemde BTW-vrijstelling en deels omdat het CBR een nieuwe methode moet gaan hanteren om zijn producten te prijzen.

CBR-tarieven

“Als je de huidige CBR-tarieven inclusief BTW vergelijkt met de nieuwe tarieven in 2013, dalen de tarieven van bijvoorbeeld de praktijkexamens met gemiddeld 5 procent. Voor de inkoop van examens door  rijschoolhouders geeft dit echter een heel ander beeld”, meldt Bovag.

“Zo stijgt het tarief voor het praktijkexamen B van € 79,62 exclusief BTW naar € 90,90, waarbij de BTW-verrekening niet meer aan de orde is. Dat is een stijging van 14 procent. De prijs exclusief BTW van het praktijkexamen C stijgt zelfs met 32 procent.”

Rijscholen

De Nederlandse rijscholen hebben geen keus dan de wettelijk voorgeschreven administratie voorwaarden te accepteren en uit te voeren. Het CBR speelt hier geen rol in, meldt de brancheorganisatie. Dit zijn fiscale regels die door het Ministerie van Financien zijn vastgesteld. Software-leveranciers, zoals Dation, zorgen ervoor dat de aanpassing per 1 januari is verwerkt in de administratiesoftware.

Al deze veranderingen komen omdat het CBR verandert in een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan. De minister van Infrastructuur en Milieu krijgt hierdoor meer te zeggen over het CBR. Denk bijvoorbeeld aan de bevoegdheid tot benoeming en ontslag van bestuur en goedkeuring van begroting, tarieven en jaarrekening. 

Lees ook: CBR rekent vanaf 2013 geen BTW meer over examens

Lees ook: Nieuwe tarieven CBR dalen met 7,1% door BTW-vrijstelling

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Rijscholen moeten facturen aanpassen door BTW-vrijstelling CBR-examens”

Martijn Matse|25.10.12|18:48

Lekker handig was een examen voor heen voor een leerling een X bedrag dan kan die nu gelijk zien wat je als rijschool erop verdient onder het kopje “diensten”

Hier komen vragen over……

Roy Robbemond|25.10.12|22:49

Moeten wij Rijscholen dit accepteren? Het CBR moet zijn prijzen met 21% verlagen ivm het verdwijnen van de btw, maar de prijzen worden wel met 14% verhoogt. de theorie examens worden wel goedkoper!!!
Dat is hielenlikkerij naar Jantje Publiek.
Wat doet het CBR met die 13,9 %?(verlaging 7,1%) Wij moeten wel 21% omlaag met de examens, maar het CBR NIET!
Dit is je reinste oplichting van het CBR. Zij spelen de zwarte piet naar de rijscholen toe.

Youran van Ark|30.10.12|18:36

Gewoon eerlijk doorcommuniceren naar je klanten.
CBR is de verantwoordelijke en dat moet je ze gewoon vertellen.

Rijschool van Zessen|05.11.12|17:21

Eerst het UWV en nu de trap na van het CBR. De branche heeft geen niveau meer!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.