OM eist werkstraf, behandelplicht en Facebookverbod voor Sait

Tegen theorie-opleider Sait C. van Altijdgeslaagd is woensdag in de rechtbank van Amsterdam een werkstraf van 80 uur, een celstraf van 45 dagen, meldplicht bij de Reclassering en een behandelplicht geëist. Daarnaast pleitte de officier van justitie voor een verbod om via zijn zakelijke en persoonlijke Facebookpagina berichten te plaatsen of andere berichten te liken. De eis volgt op een filmpje dat C. in juli van dit jaar op Facebook plaatste. Daarin bedreigde hij voorstanders van de Joodse staat met de dood en liet vervolgens verschillende keren een vuurwapen afgaan.

Van de 45 dagen celstraf moeten 28 dagen voorwaardelijk zijn met een proeftijd van twee jaar, zo is de eis. C. zat al 17 dagen in voorarrest en hoeft van de officier dus niet terug de cel in. Op 19 november wordt uitspraak gedaan in de zaak, zo meldt het Openbaar Ministerie Amsterdam.

Video

In het filmpje noemde de theorie-opleider zionisten ‘zombies’. Daarna stelde hij dat ze moeten worden doodgeschoten. Hij pakte een pistool en schoot meerdere keren. “Zo moet je ze kapot maken. Doodmaken”, zo vertelde hij verhit op camera. Enkele uren nadat het fragment op internet verscheen, verdween het weer van zijn pagina.

Zo’n twee weken later werd Sait opgepakt. Het Openbaar Ministerie van Amsterdam is nu van mening dat hij de bedoeling had mensen aan te zetten tot het doden van mensen. “Hij heeft door zijn uitlatingen het leven van anderen op het spel gezet. Of dit al niet ernstig genoeg is, heeft hij opgeruid tot het plegen van strafbare feiten tegen een grote groep mensen: zionisten”, aldus de officier.

Wapen

Het wordt Sait aangerekend dat hij zeer planmatig te werk is gegaan. Een paar dagen voor plaatsing van het filmpje heeft hij wapens aangeschaft die in het filmpje gebruikt zijn. De officier: “Gelet op deze voorbereidingshandelingen is geen sprake van een impulsieve actie.” Op aanzetten tot haat en opruiing staat maximaal vijf jaar.

In de aanloop naar de zitting in de rechtbank stelde C. woensdag in een filmpje op zijn Facebookpagina niet akkoord te zullen gaan met gevangenisstraf. “Het was geen vuurwapen, het was een alarmpistool. Ik heb van mijn advocaat gehoord dat de rechter mij een gevangenisstraf gaat geven. Ik vind dat niet kunnen. Ik zal dat niet respecteren. Want hier in Nederland heb je geen vrijheid van meningsuiting.” Hij gaat verder: “Maar ook al word ik gestraft, ik ben een held. En ik zal hier als een held uitkomen.”

Onderzoek

De theorie-opleider is geen onbekende van de politie. In augustus deed de FIOD invallen in zijn bedrijfspanden in Den Haag en Amsterdam op verdenking van belastingontduiking door de ondernemer. Het vermoeden is dat de opleider de opbrengsten van gegeven theorielessen niet opgegeven heeft bij de Belastingdienst. “Hiermee is vermoedelijk enkele honderdduizenden euro’s aan omzetbelasting ontdoken”, zo liet het ministerie weten.

Ook de Reclame Code Commissie hield zich eerder met AltijdGeslaagd bezig. Ze beveelde de theorie-opleider in augustus aan geen reclame meer te maken met een 100 procent slagingsgarantie. “De uiting is misleidend en daardoor oneerlijk”, zo oordeelde de commissie naar aanleiding van een klacht van een theorie-kandidaat die de stoomcursus volgde, maar vervolgens toch zakte voor het examen. Als is het oordeel van de commissie geen juridisch bindende uitspraak, op zijn website heeft C. het sindsdien niet meer over 100 procent slagingsgarantie, maar over een 100 procent slaagkans.

Roosmarijn Dierick

Lees ook:

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.