zelfrijdende auto, colonne

CBR sluit zich aan bij collectief zelfrijdende auto’s

Om beter op de hoogte te blijven van ontwikkelingen als Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), technische hulpmiddelen die de bestuurder helpen bij het rijden, en zelfsturende auto’s heeft het CBR zich aangesloten bij The Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI).

DAVI is een Nederlands samenwerkingsverband dat zich richt op de ontwikkeling van geautomatiseerd rijden op de openbare weg. Dat gebeurt door onderzoek en demonstraties. De organisatie is in 2013 opgezet door de Technische Universiteit Delft, TNO, netwerkorganisatie Connekt en RDW. Inmiddels hebben zich ook andere onderzoeksinstellingen en bedrijven aangesloten.

Testen

De techniek die de zelfsturende auto mogelijk maakt, schrijdt voort. Eind 2013 hield DAVI op de A10 bij Amsterdam een test met een automatisch rijdende auto’s, die in een colonne van drie achter elkaar reden. Begin dit jaar was er op de A28 bij Zwolle een testrit met drie zelfrijdende vrachtauto’s. De provincie Gelderland heeft een proef in voorbereiding met de zogeheten WePod: twee zelfrijdende voertuigen zonder stuur en pedalen die uiteindelijk moeten gaan rijden tussen station Ede-Wageningen en het terrein van de Universiteit Wageningen. Bijzonder is dat de voertuigen gewoon op de openbare weg gaan rijden, dus niet op afgesloten rijbanen zoals nu al op verschillende plekken in de wereld gebeurt met zelfrijdende voertuigen.

De komst van zelfrijdende voertuigen en is niet alleen een kwestie van techniek. DAVI bekijkt ook wat de gevolgen zullen zijn voor de rol van de bestuurder. Dat laatste is ook voor het CBR interessant, net als de vraag in hoeverre de zelfrijdende auto en allerlei geautomatiseerde hulpmiddelen de rijopleiding en het rijexamen gaan beïnvloeden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.