Online rijschool-event: VRB en LBKR over een wettelijk minimumtarief

De vertegenwoordigers van brancheverenigingen VRB en LBKR waren te gast tijdens het online Rijschool-event. We vroegen hun mening over het instellen van de wettelijke minimumprijs en het verhogen van het huidige lestarief. Want dat het huidige tarief verhoogd moet worden, is zeer gewenst. Dat bleek uit de enquête die 800 respondenten invulden voorafgaand aan het event.

Het valt Jos van Zuylen van de VRB op dat de lage lesprijzen vooral zichtbaar zijn in regio’s waar veel concurrentie op de markt is. ‘Als je de lesprijs bepaalt, kijk je snel naar wat de concurrentie doet.’ Over het instellen van een wettelijke minimumtarief is hij wat sceptisch. ‘Ik ben bang dat we hiermee in onze eigen voeten kunnen schieten. De belastingdienst had het namelijk vorig jaar over een minimumtarief van 17 euro voor zzp’ers. Als ze dat soort bedragen als minimumtarief gaan hanteren schieten we er helemaal niets mee op.’

Jos Post van de LBKR ziet de voordelen van het instellen van een wettelijke minimumtarief: Ik denk dat het belangrijk is dat we niet meer gaan zakken. Stel dat we onder het onderwijs zouden vallen dan is het super belangrijk dat er een minimumprijs wordt afgesproken. Die zou natuurlijk nooit op 17 euro zitten, maar een minimumgrens waarmee al je kosten gedekt zijn. Daarnaast moet er ruimte zijn voor mensen die meer willen vragen. Het is belangrijk dat je in 40 uur zeker je boterham kunt verdienen en wat reserves op kunt bouwen. En deze tijd heeft maar al te duidelijk laten blijken dat die reserves hard nodig zijn.’

Voorlichting van de consument

Volgens Post uitten consumentenorganisaties dat rijlessen betaalbaar moet blijven, maar hij vind dat ze hierbij wel rekening moeten houden met het dekken van de kosten. Het is daarom belangrijk dat de consument voorlichting krijgt over de lestarieven. ‘Men moet begrijpen dat een rijbewijs geld mag kosten. Het is een eenmalige investering in je eigen toekomst. Vergelijk het met een vakantie die al snel 1000 of 1500 euro kost. Als je twee vakanties overslaat heb je al in je toekomst geïnvesteerd. Dat is moeilijk om duidelijk te maken aan de leerling en daar ligt tevens het probleem,’ vertelt Post.

Lestarief verhogen

Het is nog de vraag of er een wettelijk minimumtarief wordt ingesteld. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de rijschoolbranche van mening is dat de huidige lestarieven te laag liggen. Hoe kun je langzaam stijgen richting de ideale lesprijs van 57 euro? Post van LBKR raadde tijdens de eerste lockdown al aan om de lesprijs met 10 procent te verhogen. Of dat leerlingen afschrikt? ‘Ik heb dat toen gedaan en kan niet zeggen dat ik minder leerlingen krijg. Sterker nog: de aanmeldingen blijven gewoon komen,’ aldus Post.

Van Zuylen van VRB vindt dat rijschoolhouders minder op de concurrentie moet letten. ‘Ik denk dat elke rijschool een gezonde calculatie moet maken en niet moet letten op z’n buurman of buurvrouw. Houd rekening met onvoorziene zaken, zoals lesuitval, en bedenk dan wat je een reëel bedrag vindt. Uiteindelijk is het aan de ondernemer of die ergens tevreden mee is. Ik denk dat er in de branche ontzettend veel naar collega’s wordt gekeken en dat daar het tarief op wordt afgestemd. Dat is een treurige zaak.’

‘In een keer een tientje verhogen gaat niet, doe het in kleine stapjes. Maar maak wel stappen, het blijkt dat het hartstikke nodig is in deze tijd,’ raadt Van Zuylen zijn rijschoolcollega’s aan.

Bekijk hier het gesprek met de VRB en LBKR tijdens het online Rijschool-event. 


Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

3 reacties op “Online rijschool-event: VRB en LBKR over een wettelijk minimumtarief”

Boudewijn Pijnappel|28.01.21|22:36

Een minimum lesprijs is niet realistisch. Makkelijk te omzeilen door iets gratis weg te geven zoals, gratis proefles, gratis theoriecursus, gratis herexamen etc etc.
Elke rijschoolhouder zal die lesprijs vragen die hij denkt dat ie waard is!!

rijbewijscentraal rijopleiding|01.02.21|20:26

Minimum lestarief zorgt voor minder cowboy rijscholen een eerlijke salaris voor de kwaliteits rijscholen,meer belasting inkomsten,gemotiveerde instructeurs en dus ook beter opgeleide cursisten.

Rij instructeurs zijn altijd al ondergewaardeerd terwijl wij weldegelijk een hele belangrijke veiligheid functie hebben voor het opleiden van veilige verkeersdeelnemers. Dus tijd voor verandering anno 2021!

John van den Kieboom|09.02.21|19:42

LBKR. Die Jos Post zeker? Als je vraagt wat zijn clubje heeft bereikt gooit hij je van Facebook. Moeten we die serieus nemen? Hou alsjeblief op zeg.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Online rijschool-event: VRB en LBKR over een wettelijk minimumtarief | RijschoolPro

Online rijschool-event: VRB en LBKR over een wettelijk minimumtarief

De vertegenwoordigers van brancheverenigingen VRB en LBKR waren te gast tijdens het online Rijschool-event. We vroegen hun mening over het instellen van de wettelijke minimumprijs en het verhogen van het huidige lestarief. Want dat het huidige tarief verhoogd moet worden, is zeer gewenst. Dat bleek uit de enquête die 800 respondenten invulden voorafgaand aan het event.

Het valt Jos van Zuylen van de VRB op dat de lage lesprijzen vooral zichtbaar zijn in regio’s waar veel concurrentie op de markt is. ‘Als je de lesprijs bepaalt, kijk je snel naar wat de concurrentie doet.’ Over het instellen van een wettelijke minimumtarief is hij wat sceptisch. ‘Ik ben bang dat we hiermee in onze eigen voeten kunnen schieten. De belastingdienst had het namelijk vorig jaar over een minimumtarief van 17 euro voor zzp’ers. Als ze dat soort bedragen als minimumtarief gaan hanteren schieten we er helemaal niets mee op.’

Jos Post van de LBKR ziet de voordelen van het instellen van een wettelijke minimumtarief: Ik denk dat het belangrijk is dat we niet meer gaan zakken. Stel dat we onder het onderwijs zouden vallen dan is het super belangrijk dat er een minimumprijs wordt afgesproken. Die zou natuurlijk nooit op 17 euro zitten, maar een minimumgrens waarmee al je kosten gedekt zijn. Daarnaast moet er ruimte zijn voor mensen die meer willen vragen. Het is belangrijk dat je in 40 uur zeker je boterham kunt verdienen en wat reserves op kunt bouwen. En deze tijd heeft maar al te duidelijk laten blijken dat die reserves hard nodig zijn.’

Voorlichting van de consument

Volgens Post uitten consumentenorganisaties dat rijlessen betaalbaar moet blijven, maar hij vind dat ze hierbij wel rekening moeten houden met het dekken van de kosten. Het is daarom belangrijk dat de consument voorlichting krijgt over de lestarieven. ‘Men moet begrijpen dat een rijbewijs geld mag kosten. Het is een eenmalige investering in je eigen toekomst. Vergelijk het met een vakantie die al snel 1000 of 1500 euro kost. Als je twee vakanties overslaat heb je al in je toekomst geïnvesteerd. Dat is moeilijk om duidelijk te maken aan de leerling en daar ligt tevens het probleem,’ vertelt Post.

Lestarief verhogen

Het is nog de vraag of er een wettelijk minimumtarief wordt ingesteld. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de rijschoolbranche van mening is dat de huidige lestarieven te laag liggen. Hoe kun je langzaam stijgen richting de ideale lesprijs van 57 euro? Post van LBKR raadde tijdens de eerste lockdown al aan om de lesprijs met 10 procent te verhogen. Of dat leerlingen afschrikt? ‘Ik heb dat toen gedaan en kan niet zeggen dat ik minder leerlingen krijg. Sterker nog: de aanmeldingen blijven gewoon komen,’ aldus Post.

Van Zuylen van VRB vindt dat rijschoolhouders minder op de concurrentie moet letten. ‘Ik denk dat elke rijschool een gezonde calculatie moet maken en niet moet letten op z’n buurman of buurvrouw. Houd rekening met onvoorziene zaken, zoals lesuitval, en bedenk dan wat je een reëel bedrag vindt. Uiteindelijk is het aan de ondernemer of die ergens tevreden mee is. Ik denk dat er in de branche ontzettend veel naar collega’s wordt gekeken en dat daar het tarief op wordt afgestemd. Dat is een treurige zaak.’

‘In een keer een tientje verhogen gaat niet, doe het in kleine stapjes. Maar maak wel stappen, het blijkt dat het hartstikke nodig is in deze tijd,’ raadt Van Zuylen zijn rijschoolcollega’s aan.

Bekijk hier het gesprek met de VRB en LBKR tijdens het online Rijschool-event. 


Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

3 reacties op “Online rijschool-event: VRB en LBKR over een wettelijk minimumtarief”

Boudewijn Pijnappel|28.01.21|22:36

Een minimum lesprijs is niet realistisch. Makkelijk te omzeilen door iets gratis weg te geven zoals, gratis proefles, gratis theoriecursus, gratis herexamen etc etc.
Elke rijschoolhouder zal die lesprijs vragen die hij denkt dat ie waard is!!

rijbewijscentraal rijopleiding|01.02.21|20:26

Minimum lestarief zorgt voor minder cowboy rijscholen een eerlijke salaris voor de kwaliteits rijscholen,meer belasting inkomsten,gemotiveerde instructeurs en dus ook beter opgeleide cursisten.

Rij instructeurs zijn altijd al ondergewaardeerd terwijl wij weldegelijk een hele belangrijke veiligheid functie hebben voor het opleiden van veilige verkeersdeelnemers. Dus tijd voor verandering anno 2021!

John van den Kieboom|09.02.21|19:42

LBKR. Die Jos Post zeker? Als je vraagt wat zijn clubje heeft bereikt gooit hij je van Facebook. Moeten we die serieus nemen? Hou alsjeblief op zeg.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.