Column

Column Arno Smits (Bovag): ‘Waarom communiceert CBR zo’n laag lestarief?’

Arno Smits

Arno Smits buigt zich in zijn nieuwe column over de lesprijs. “Het CBR communiceerde onlangs een prijs van 47 euro per uur rijles, terwijl onderzoek van de vakpers uitkomt op een tarief van ruim 53 euro per uur.” En ook dat tarief is volgens Rapport Roemer nog te laag om fatsoenlijk je rijschool te kunnen runnen.

“Half december mocht ik als tafelheer aanschuiven bij het online rijscholencongres waar onder andere Alexander Pechtold als directeur van het CBR te gast was. Samen spraken we over de benodigde professionaliseringsslag in de branche. Daarbij is het volstrekt helder dat het CBR en alle relevante organisaties op één lijn zitten voor wat betreft de aanbevelingen die de commissie Roemer afgelopen jaar deelde. Een van de conclusies uit het rapport was dat een ‘gezond’ uurtarief voor rijles rond de 60 euro hoort te liggen, zodat ook goede arbeidsvoorwaarden en pensioenopbouw gegarandeerd kunnen worden.

CBR gaat eigen weg

Het CBR communiceerde onlangs echter richting het publiek een prijs van 47 euro per uur rijles, op basis van ‘onderzoek onder examenkandidaten in 2021’ en redelijk in lijn met het bedrag dat het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde. Uit het jaarlijkse onderzoek van onze vakpers kwam een tarief van ruim 53 euro per uur rollen. Maar volgens de commissie Roemer – waarvan we dus allemaal de aanbevelingen onderschrijven – is ook dat nog steeds onvoldoende om fatsoenlijk je rijschool te kunnen runnen.

Als brancheorganisatie mogen wij van de mededingingswet geen uitspraken doen over prijzen, omdat we daarmee het concurrentieniveau in de sector zouden kunnen beïnvloeden. Hier is echter iets anders aan de hand: de belangrijkste adviescommissie geeft duidelijke statements af over de toekomst van de rijscholenbranche, de vakpers doet jaarlijks zelf gedegen onderzoek, maar het verantwoordelijke overheidsorgaan kiest ervoor iets anders te communiceren.

Gevalideerd onderzoek

Vanuit het verantwoordelijkheidsgevoel van het CBR om het publiek voorlichting te geven, is de communicatie over prijzen zeer begrijpelijk. Dat zijn namelijk onderhand de eerste vragen van nieuwe klanten. De teksten hadden echter ook kunnen verwijzen naar de conclusies van Roemer, om zodoende leerlingen en ouders duidelijk te maken dat het niet normaal is om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Rijscholen die wél een gezond tarief willen rekenen, krijgen het deksel op de neus, omdat hét CBR zegt dat een rijles véél goedkoper ‘hoort’ te zijn. Pechtold zei aan tafel bij het congres dat het CBR best wil meewerken aan betere communicatie over eerlijke lesprijzen, maar: ‘die moet wel gebaseerd zijn op gevalideerd onderzoek door de rijscholen’. Dat onderzoek is er en de hele branche onderschrijft dat onderzoek; dat is namelijk het rapport van de commissie Roemer.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

4 reacties op “Column Arno Smits (Bovag): ‘Waarom communiceert CBR zo’n laag lestarief?’”

Henrie Kamps|14.02.22|17:56

Denkt Arno Smits nu echt dat het CBR of Alexander Pechtold hem of andere brancheorganisaties nog serieus neemt? Als je al tien jaar mee hobbelt met een gecorrumpeerd overheidsorgaan kun je niet meer terug. Gelooft hij ook nog in Sinterklaas? Pechtold is een beetje zoals Arno zelf is: hij hoort ‘andere’ geluiden liever niet en negeert ze. Als je dat als voorzitter BOVAG niet begrijpt kun je beter weer focussen op je eigen rijschool…

Rij School|15.02.22|21:16

Misschien moet Arno samen met Pechtold even de uitzending op deze site terug kijken waarin er werd toegezegd dat een onafhankelijke partij de lesprijs zou berekenen. Deze lesprijs zou dan door het CBR op haar site worden geplaatst. Heldere afspraken voor camera, dus Arno vraag een onafhankelijk buro om de lesprijs uit te rekenen waarbij dan ook meteen rekening wordt gehouden dat instructeurs in loondienst rond de 18 euro bruto per uur moeten gaan verdienen! Hoe ingewikkeld kan het zijn?

Amar J Sing|16.02.22|08:15

Lesprijs België is gemiddeld €65-75 pu.
Rijexamen auto: €60
Dit is normaal en in Nederland abnormaal

Ram Bihari|17.02.22|21:12

Ik vraag mij af waarom elke keer mensen op cruciale posities worden geplaats terwijl zij geen enig idee hebben waar het daadwerkelijk om gaat. In de rijschool wereld dacht ik eerder aan iemand als b.v. Wilbert van Beersum of een soortgelijke persoon met kennis over het verkeer en rijinstructie.
Moeten het altijd mensen uit een bepaalde politieke party het worden die ergens anders zijn mislukt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.