VekaBest en Lenoir Opleidingen starten pilot ‘Theorie In Stappen’: ‘Geen trucjes, maar kennis’ 
PARTNER

VekaBest en Lenoir Opleidingen starten pilot ‘Theorie In Stappen’: ‘Geen trucjes, maar kennis’ 

De cursus wordt gegeven door ‘neutrale instructeurs’ die niet in de omgeving van de rijschool werkzaam zijn Foto: Shutterstock

Het daadwerkelijk overbrengen van theoriekennis is waar VekaBest en Lenoir Opleidingen zich al sinds jaar en dag voor inzetten. Echter wordt dat hen, door onder andere de turbo-opleiders, niet makkelijk gemaakt. Dus slaan de partijen de handen ineen met het nieuwe concept ‘Theorie in Stappen’.

Wilko Lenoir van Lenoir Opleidingen merkte op dat rijinstructeurs hun leerlingen liever niet naar andere rijscholen sturen voor theorielessen. Maar tegelijkertijd wil het gros van de rijschoolhouders ook niet dat hun kandidaten ‘in handen van examentrainers vallen’. “Daarnaast is volledige zelfstudie niet voor alle jongeren weggelegd. Het gebeurt te vaak dat juist deze cursisten uitwijken naar examentrainers en daar kun je wat ons betreft als goede rijschool niet achter staan”, zegt Joyce Bos van VekaBest.

Zo kwamen de partijen op het idee om een samenwerkingsverband van rijscholen op te richten. “Wij gaan niet zelf actief leerlingen werven, maar werken samen met rijscholen die geen theorieles willen of kunnen geven”, aldus Lenoir.

In stappen

In de theorie-opleiding worden leerlingen aan de hand van een e-learning met huiswerkopdrachten van VekaBest begeleid bij de voorbereiding op een eendaagse cursus. Wanneer ze het voorbereidende traject hebben afgerond, volgt de cursusdag met een ervaren docent. Tien dagen later volgt er een terugkomdag.

“Het resultaat hiervan is een cursist die niet maanden bezig is, maar wél goed voorbereid op examen gaat. Echt leren kost moeite, maar heeft veel voordelen. Zo leren kandidaten verkeerssituaties sneller te begrijpen en ontwikkelen zij een beter verkeersinzicht. Daarnaast leidt Theorie in Stappen tot zelfstandigere en meer verantwoordelijke leerlingen”, aldus Bos.

Neutraal

“Voor heel veel rijscholen is het een grote stap om hun leerling naar een concurrerende rijschool te sturen voor theorielessen. Dus dat doen ze vaak ook niet”, vervolgt Lenoir. De cursus wordt om deze reden dan ook gegeven door ‘neutrale instructeurs’ die niet in de omgeving van de rijschool werkzaam zijn. “Hierdoor hoeft een rijschool nooit bang te zijn dat leerlingen met andere rijscholen in contact komen of dat de rijinstructeur die de theorieles geeft, leerlingen werft voor zijn eigen rijschool”, voegt Bos daaraan toe.

Pilot

Op dit moment wordt Theorie in Stappen als pilot gedraaid bij enkele groepen in Limburg. “De eerste reacties zijn positief. Rijschoolhouders geven aan dat hun kandidaten na onze opleiding echt de theorie kennen. En dus niet langer de lesauto in stappen zonder weet van de verkeersregels”, zegt Lenoir.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VekaBest en Lenoir Opleidingen starten pilot ‘Theorie In Stappen’: ‘Geen trucjes, maar kennis’ | RijschoolPro
VekaBest en Lenoir Opleidingen starten pilot ‘Theorie In Stappen’: ‘Geen trucjes, maar kennis’ 
PARTNER

VekaBest en Lenoir Opleidingen starten pilot ‘Theorie In Stappen’: ‘Geen trucjes, maar kennis’ 

De cursus wordt gegeven door ‘neutrale instructeurs’ die niet in de omgeving van de rijschool werkzaam zijn Foto: Shutterstock

Het daadwerkelijk overbrengen van theoriekennis is waar VekaBest en Lenoir Opleidingen zich al sinds jaar en dag voor inzetten. Echter wordt dat hen, door onder andere de turbo-opleiders, niet makkelijk gemaakt. Dus slaan de partijen de handen ineen met het nieuwe concept ‘Theorie in Stappen’.

Wilko Lenoir van Lenoir Opleidingen merkte op dat rijinstructeurs hun leerlingen liever niet naar andere rijscholen sturen voor theorielessen. Maar tegelijkertijd wil het gros van de rijschoolhouders ook niet dat hun kandidaten ‘in handen van examentrainers vallen’. “Daarnaast is volledige zelfstudie niet voor alle jongeren weggelegd. Het gebeurt te vaak dat juist deze cursisten uitwijken naar examentrainers en daar kun je wat ons betreft als goede rijschool niet achter staan”, zegt Joyce Bos van VekaBest.

Zo kwamen de partijen op het idee om een samenwerkingsverband van rijscholen op te richten. “Wij gaan niet zelf actief leerlingen werven, maar werken samen met rijscholen die geen theorieles willen of kunnen geven”, aldus Lenoir.

In stappen

In de theorie-opleiding worden leerlingen aan de hand van een e-learning met huiswerkopdrachten van VekaBest begeleid bij de voorbereiding op een eendaagse cursus. Wanneer ze het voorbereidende traject hebben afgerond, volgt de cursusdag met een ervaren docent. Tien dagen later volgt er een terugkomdag.

“Het resultaat hiervan is een cursist die niet maanden bezig is, maar wél goed voorbereid op examen gaat. Echt leren kost moeite, maar heeft veel voordelen. Zo leren kandidaten verkeerssituaties sneller te begrijpen en ontwikkelen zij een beter verkeersinzicht. Daarnaast leidt Theorie in Stappen tot zelfstandigere en meer verantwoordelijke leerlingen”, aldus Bos.

Neutraal

“Voor heel veel rijscholen is het een grote stap om hun leerling naar een concurrerende rijschool te sturen voor theorielessen. Dus dat doen ze vaak ook niet”, vervolgt Lenoir. De cursus wordt om deze reden dan ook gegeven door ‘neutrale instructeurs’ die niet in de omgeving van de rijschool werkzaam zijn. “Hierdoor hoeft een rijschool nooit bang te zijn dat leerlingen met andere rijscholen in contact komen of dat de rijinstructeur die de theorieles geeft, leerlingen werft voor zijn eigen rijschool”, voegt Bos daaraan toe.

Pilot

Op dit moment wordt Theorie in Stappen als pilot gedraaid bij enkele groepen in Limburg. “De eerste reacties zijn positief. Rijschoolhouders geven aan dat hun kandidaten na onze opleiding echt de theorie kennen. En dus niet langer de lesauto in stappen zonder weet van de verkeersregels”, zegt Lenoir.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.