CBR

Commentaar: Het CBR is géén multinational

De salarispost van de CBR-directie heeft deze week terecht veel stof doen opwaaien. De verantwoordelijken hebben hierbij helaas steken laten vallen. De examenprijzen zijn aan meer dan inflatie onderhevig, de financiële cijfers zijn mede door de ruimhartige pensioenen allesbehalve rooskleurig en er bestond in Nederland al fors wat ophef over topsalarissen in de publieke sector.

Het is een goede zaak dat de nieuwe CBR-directie wordt beloond volgens de ingestelde Balkenendenorm. Een salaris waar een directeur zeker recht op heeft, maar wat nog altijd dertig procent meer is dan Balkenende zelf nu verdient. Dat bedrag geldt immers pas voor de volgende premier. Het CBR-verweer dat het hier gaat om een tijdelijke manager, wat fors duurder is dan iemand in vaste dienst, dat snijdt geen hout. De directeur is, mede door interne strubbelingen, al bijna drie jaar bezig.

Tevens is het onnodig voor twee directeuren van een overheidsinstantie om zoveel aan hotelkosten en luxe diners te declareren. De reden daarvoor is volgens het CBR dat ze in het oosten van het land wonen en afzagen van een privé-chauffeur. Was er dan in de hele Randstad geen geschikte manager te vinden? Het is trouwens zeer onwaarschijnlijk dat een Fries die solliciteert op een managersfunctie bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag dat ook voor elkaar krijgt. Bovendien werden alsnog duizenden euro’s gedeclareerd aan ingehuurde privéchauffeurs.

Het getuigt eveneens niet van realiteitszin als de CBR-directie dineert met RDW-collega’s voor 1100 euro met zijn vijven. Dat er contact onderhouden wordt is logisch, daarbij mag ook best een keer gegeten worden. Maar dat hoeft echt niet in een dergelijk duur restaurant. Om nog maar te zwijgen van het declareren van 50 euro fooi op een rekening van 375 euro. Deze houding past simpelweg niet bij een overheidsorganisatie. Het gaat hier om een instantie die de geschiktheid voor een rijbewijs beoordeelt, niet om een multinational.

Het is daarom raadzaam om een nieuwe directeur aan te stellen die bewezen heeft uitstekend om te kunnen gaan met publieke gelden. Iemand kan nog zoveel ervaring hebben in het optimaliseren van commerciële processen, het hart voor de publieke zaak moet op één staan. Alleen zo kan de directeur het goede voorbeeld geven. En een CBR-boegbeeld zijn.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Commentaar: Het CBR is géén multinational | RijschoolPro
CBR

Commentaar: Het CBR is géén multinational

De salarispost van de CBR-directie heeft deze week terecht veel stof doen opwaaien. De verantwoordelijken hebben hierbij helaas steken laten vallen. De examenprijzen zijn aan meer dan inflatie onderhevig, de financiële cijfers zijn mede door de ruimhartige pensioenen allesbehalve rooskleurig en er bestond in Nederland al fors wat ophef over topsalarissen in de publieke sector.

Het is een goede zaak dat de nieuwe CBR-directie wordt beloond volgens de ingestelde Balkenendenorm. Een salaris waar een directeur zeker recht op heeft, maar wat nog altijd dertig procent meer is dan Balkenende zelf nu verdient. Dat bedrag geldt immers pas voor de volgende premier. Het CBR-verweer dat het hier gaat om een tijdelijke manager, wat fors duurder is dan iemand in vaste dienst, dat snijdt geen hout. De directeur is, mede door interne strubbelingen, al bijna drie jaar bezig.

Tevens is het onnodig voor twee directeuren van een overheidsinstantie om zoveel aan hotelkosten en luxe diners te declareren. De reden daarvoor is volgens het CBR dat ze in het oosten van het land wonen en afzagen van een privé-chauffeur. Was er dan in de hele Randstad geen geschikte manager te vinden? Het is trouwens zeer onwaarschijnlijk dat een Fries die solliciteert op een managersfunctie bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag dat ook voor elkaar krijgt. Bovendien werden alsnog duizenden euro’s gedeclareerd aan ingehuurde privéchauffeurs.

Het getuigt eveneens niet van realiteitszin als de CBR-directie dineert met RDW-collega’s voor 1100 euro met zijn vijven. Dat er contact onderhouden wordt is logisch, daarbij mag ook best een keer gegeten worden. Maar dat hoeft echt niet in een dergelijk duur restaurant. Om nog maar te zwijgen van het declareren van 50 euro fooi op een rekening van 375 euro. Deze houding past simpelweg niet bij een overheidsorganisatie. Het gaat hier om een instantie die de geschiktheid voor een rijbewijs beoordeelt, niet om een multinational.

Het is daarom raadzaam om een nieuwe directeur aan te stellen die bewezen heeft uitstekend om te kunnen gaan met publieke gelden. Iemand kan nog zoveel ervaring hebben in het optimaliseren van commerciële processen, het hart voor de publieke zaak moet op één staan. Alleen zo kan de directeur het goede voorbeeld geven. En een CBR-boegbeeld zijn.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.