mobiele telefoon

Rijinstructeur mag gewoon bellen tijdens het geven van rijles

mobiele telefoon

Een rijinstructeur mag als juridisch bestuurder gewoon een mobiele telefoon vasthouden tijdens het geven van rijles. Ondanks dat het zeer onverstandig is te bellen tijdens het geven van rijles, is het alleen wettelijk verboden voor de feitelijke bestuurder om te bellen achter het stuur.

Volgens Art 61a RVV is het degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Maar geldt dat ook voor de rijinstructeur? Die moet immers de handen vrij hebben om een stuur- of remingreep te kunnen doen

Rijinstructeur

“Er staat bewust ‘degene die een motorvoertuig bestuurt’ en niet ‘bestuurder’. Dit geldt dus niet voor een rijinstructeur, maar alleen voor de feitelijke bestuurder. Of het verstandig is, is een andere zaak”, licht Henk Burghout van exameninstituut IBKI toe.

Bart Pals

Lees ook: Ministerie: Rijinstructeur mag níet bellen tijdens geven rijles

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Rijinstructeur mag gewoon bellen tijdens het geven van rijles”

Johan|27.04.11|18:55

Ik heb hier een aantal jaren geleden een bekeuring voor gehad, maar na bezwaar te hebben ingediend is dit rechtgezet. De agent die me destijds op een niet zo vriendelijke manier duidelijk maakte dat ik als instructeur toch “het goede voorbeeld zou moeten geven” , wilde niets weten van mijn verweer dat ik “niet” de daadwerkelijke bestuurder was en dat dit wetelijk geregeld is.

Peter|28.04.11|12:09

Beste allemaal,

Ben al jaren rijinstructeur en ik moet zeggen dat bellen niet verantwoord is.
Ik zie regelmatig collega’s bellen en dus ook niet opletten!
Waarbij soms een noodstop nodig was omdat de desbetreffende instructeur mij te laat zag!
Ik zie het al van veraf en zeg dan tegen mijn leerling kijk hij/zij ziet mij niet?
Gelukkig gaat het dan allemaal goed, het is voor diegene goed schrikken.
Dus geef je verstand voorrang hoe vaak zeggen wij dat niet tegen de leerling?
vr.gr Peter

Jan2|28.04.11|19:33

Dit is toch al sinds de dag dat het verboden was om nog handheld te bellen???
Zoals ik het (nieuws)bericht nu lees, lijkt het net of iemand nu pas heeft ontdekt dat dit mag……

Zascha|28.04.11|22:26

oud nieuws!

andre|12.05.11|20:03

het is veel makkelijker om na de les degene die heeft gebeld terug te bellen. veel veiliger en ik vind het niet verstandig en niet zo netjes naar de leerling toe om tijdens de les te bellen. Dat doet de leraar van mijn dochter ook niet in de klas!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijinstructeur mag gewoon bellen tijdens het geven van rijles | RijschoolPro
mobiele telefoon

Rijinstructeur mag gewoon bellen tijdens het geven van rijles

Een rijinstructeur mag als juridisch bestuurder gewoon een mobiele telefoon vasthouden tijdens het geven van rijles. Ondanks dat het zeer onverstandig is te bellen tijdens het geven van rijles, is het alleen wettelijk verboden voor de feitelijke bestuurder om te bellen achter het stuur.

Volgens Art 61a RVV is het degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Maar geldt dat ook voor de rijinstructeur? Die moet immers de handen vrij hebben om een stuur- of remingreep te kunnen doen

Rijinstructeur

“Er staat bewust ‘degene die een motorvoertuig bestuurt’ en niet ‘bestuurder’. Dit geldt dus niet voor een rijinstructeur, maar alleen voor de feitelijke bestuurder. Of het verstandig is, is een andere zaak”, licht Henk Burghout van exameninstituut IBKI toe.

Bart Pals

Lees ook: Ministerie: Rijinstructeur mag níet bellen tijdens geven rijles

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Rijinstructeur mag gewoon bellen tijdens het geven van rijles”

Johan|27.04.11|18:55

Ik heb hier een aantal jaren geleden een bekeuring voor gehad, maar na bezwaar te hebben ingediend is dit rechtgezet. De agent die me destijds op een niet zo vriendelijke manier duidelijk maakte dat ik als instructeur toch “het goede voorbeeld zou moeten geven” , wilde niets weten van mijn verweer dat ik “niet” de daadwerkelijke bestuurder was en dat dit wetelijk geregeld is.

Peter|28.04.11|12:09

Beste allemaal,

Ben al jaren rijinstructeur en ik moet zeggen dat bellen niet verantwoord is.
Ik zie regelmatig collega’s bellen en dus ook niet opletten!
Waarbij soms een noodstop nodig was omdat de desbetreffende instructeur mij te laat zag!
Ik zie het al van veraf en zeg dan tegen mijn leerling kijk hij/zij ziet mij niet?
Gelukkig gaat het dan allemaal goed, het is voor diegene goed schrikken.
Dus geef je verstand voorrang hoe vaak zeggen wij dat niet tegen de leerling?
vr.gr Peter

Jan2|28.04.11|19:33

Dit is toch al sinds de dag dat het verboden was om nog handheld te bellen???
Zoals ik het (nieuws)bericht nu lees, lijkt het net of iemand nu pas heeft ontdekt dat dit mag……

Zascha|28.04.11|22:26

oud nieuws!

andre|12.05.11|20:03

het is veel makkelijker om na de les degene die heeft gebeld terug te bellen. veel veiliger en ik vind het niet verstandig en niet zo netjes naar de leerling toe om tijdens de les te bellen. Dat doet de leraar van mijn dochter ook niet in de klas!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.