Begeleid Rijden, Team Alert, 2toDrive

Tussentijdse Toets blijft bestaan bij Begeleid Rijden 2toDrive

De Tussentijdse Toets mag tijdens de proef Begeleid Rijden (2toDrive) afgenomen worden bij kandidaten vanaf 16,5 jaar. Alleen jongeren die na invoeringsdatum 17 jaar worden, mogen op hun 17e praktijkexamen doen om vervolgens met een begeleider te rijden. Begeleiders moeten minimaal 5 jaar het rijbewijs hebben én 27 jaar oud zijn of in het bezig van een geldig WRM-instructeurscertificaat (rijinstructeurs). Verder is het niet strafbaar voor begeleiders om dronken te zijn.

Dat blijkt uit de antwoorden van minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

Tussentijdse Toets

Tussentijdse Toetsen of RIS-Toetsen worden afgelegd in het kader van de praktijkopleiding, schrijft de minister. Nu de leeftijd voor het volgen van praktijklessen wordt verlaagd tot 16,5 jaar, is dat straks ook de minimumleeftijd voor het afleggen van tussentijdse toetsen.

Om examen te kunnen doen bij het CBR, moeten deelnemers 17 jaar worden ná de invoeringsdatum, anders wordt het CBR te zwaar belast met een te grote toeloop aan examenkandidaten. Jongeren die op de invoeringsdatum 17 jaar zijn, mogen dus niet meedoen aan de proef 2toDrive. Zij kunnen pas na hun 18e verjaardag praktijkexamen doen bij het CBR, maar mogen wel alvast beginnen met het volgen van rijles.

Begeleider 2toDrive

Begeleiders die onder invloed van alcohol of drugs zijn, kunnen hiervoor niet worden gestraft. “Aangezien de begeleider geen figuur is binnen de Wegenverkeerswet 1994, kan hij in het experiment niet strafrechtelijk worden vervolgd voor handelingen in strijd met de eisen die aan hem worden gesteld”, schrijft de minister aan het parlement.

Het strafbaar stellen van dronken begeleiden zou uitstel van de proef Begeleid Rijden betekenen. Een dergelijke wetsaanpassing zou dan minimaal tot 2013 vergen. Volgens de minister is in Duitsland bovendien niet gebleken dat er situaties van dronken begeleiderschap zouden bestaan.

Eis begeleider 2toDrive

De minister heeft er geen problemen mee in te stemmen met het voorstel van CDA-kamerlid Sander de Rouwe om de eis aan begeleiders ‘minimaal 10 jaar het rijbewijs’ te versoepelen naar ‘minimaal 5 jaar het rijbewijs en 27 jaar oud’. Daarmee is de gewenste rijervaring en minimumleeftijd voor een begeleider ook voldoende gewaarborgd volgens haar.

In de Tweede Kamer bestaan twijfels of de handhaving voldoende is gewaarborgd, zodat 17-jarigen niet zonder begeleider gaan rijden. De normale politie-inzet is daarvoor wel voldoende, vindt de minister. “Er zijn in Duitsland de afgelopen zeven jaar nauwelijks gevallen van rijden zonder begeleider aan het licht gekomen”, meldt minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

Rijexamen

Uiterlijke kenmerken aan de auto van een deelnemer aan de proef Begeleid Rijden is niet nodig, vindt de minister. Dit omdat een deelnemer een volwaardig rijexamen heeft afgelegd en daarmee heeft laten zien zelfstandig op een juiste en veilige manier aan het verkeer deel te kunnen nemen.

De SWOV zal straks onderzoeken of Begeleid Rijden (2toDrive) in voldoende mate heeft bijgedragen aan de verkeersveiligheid. Een begeleiderspas gaat zo’n 35 euro kosten.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer beslist deze week of de minister door mag gaan met de huidige plannen, of dat er nog zaken veranderd moeten worden in de Algemene Maatregel van Bestuur. Stemt de Tweede Kamer deze week in, dan lijkt invoering in november dit jaar zeer waarschijnlijk.

Bart Pals

Lees ook: CDA: Begeleid Rijden 2toDrive voor alle jongeren van 17 jaar

Lees ook: Kamer akkoord: Begeleid Rijden 2toDrive start in november

Auteur: Bart Pals

14 reacties op “Tussentijdse Toets blijft bestaan bij Begeleid Rijden 2toDrive”

Johan|27.06.11|19:19

Deze aanpassingen lijken mij prima! Het was toch de bedoeling dat de 17 jarigen een “normale” rijopleiding zouden volgen dus waarom zou de ttt daar niet bij kunnen horen? Tot zover dus geen klachten, maar is de invoering in november niet wat ongelukkig gekozen? We gaan namelijk het winterseizoen in met de onvermijdelijke uitstel examens. Hiermee gaat de druk op het CBR dus wel toenemen (langere doorlooptijden).

John|27.06.11|19:58

Ik begrijp dat de TTT gedaan kan worden vanaf 16 1/2 jaar en dan vanaf 17 jaar examen. V.w.b. de invoering op 1 november vond ik de vorige datum (in de zomer) veel ongelukkiger. In de zomer is het sowieso al drukker, gaan examinatoren ook op vakantie en komen er meer motor en aanhanger examens. Dat de doorlooptijden op zullen lopen is inherent aan het openstellen van de TTT voor de proef begeleid rijden al verwacht ik dat deze niet extreem zullen oplopen.

Richard|28.06.11|16:01

“Verder is het niet strafbaar voor begeleiders om dronken te zijn.” Lees ik dat echt goed? Kan toch niet waar zijn?

margriet|29.06.11|00:24

waarom begeleiden als de begeleider dronken mag zijn?dit kan toch niet waar zijn?dan wacht tot 2013!

John|29.06.11|10:37

Uiterlijke kenmerken aan de auto van een deelnemer aan de proef Begeleid Rijden is niet nodig, vindt de minister. Maar de 17 jarige als BOB dat kan dan weer wel. Het moet niet veel gekker worden.

Robbert|29.06.11|10:46

Indien de begeleider dronken is, kan de jongere, die niet alleen mag rijden feitelijk niet rijden. De dronken begeleider is niet te straffen. Maar hij is niet geschikt al begeleider en zou als straf geen begeleider meer mogen zijn. De jongere is mogelijk wel strafbaar. Hij gaat immers willens en wetens met een dronken begeleider op pad! Met zo’n mentaliteit past maar één straf: rijbewijs afnemen!

MH|29.06.11|13:51

Tja en wij maar ploeteren om het instrukteurs- bewijs te houden!!
Het moet inderdaad niet gekker worden.
Meld je aan op het Forum van verkeerspro en praat / schrijf mee met je collega`s.

anita|30.06.11|12:03

het kan toch zo niet zijn dat je LEGAAL dronken mag zijn als BEGELEIDER.

Anette|30.06.11|12:06

Heb je hier niet iets van feitelijke bestuurder en juridische bestuurder? Waarom niet hetzelfde als met een lessituatie? Ik vind het ook te gek voor woorden dat ze dit toe gaan staan. Laat de leerling zelf maar de verantwoordelijkheid nemen en de straf op zich nemen.

Lies|30.06.11|12:06

Hoezo, volwaardig rijbewijs? Met dit rijbewijs mag de 17 jarige niet met en niet zonder begeleider rijden. Volgens mij hebben we het dan over een rijbewijs met beperking.

Lies|30.06.11|12:17

Rijksoverheid spreekt onder andere over een geldig rijbewijs voor de begeleider. Ik lees nergens dat dat rijbewijs B moet zijn. Mag het dan ook met rijbewijs A, of nog gekker, AM?

ingrid|30.06.11|15:03

Laat je kind alvast het rijbewijs halen, registreer jezelf als begeleider voor 35 euro, en ga in het weekend lekker naar de kroeg. Laat je kind de “taix-rit” verzorgen voor een vriendenprys. Indien het wettelijk niet haalbaar is om de begeleider te straffen, straf dan de bestuurder, want zoals ik begrepen heb, blijft de bestuurder (en niet de begeleider) verantwoordelijk. Dan zit je dus eigenlijk zelf met drank op achter het stuur, dus kan je rijbewijs worden ingevorderd, of zie ik dit verkeerd?

han|30.06.11|15:39

lekker hoor een dronken begeleider is toegestaan, typisch Nederland

John|30.06.11|23:55

Een rij instructeur kan ook als begeleider optreden. Het maakt daarbij niet uit of deze aan de eis (5 jaar rijbewijs en minimaal 27 jaar) voldoet. Stel dat zo’n instructeur in beschonken toestand wordt aangehouden als hij een 17 jarige begeleidt . Is deze dan wel of niet strafbaar? Als deze wel strafbaar zou zijn schuilt daarin m.i. een rechtsongelijkheid. Of niet?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tussentijdse Toets blijft bestaan bij Begeleid Rijden 2toDrive | RijschoolPro
Begeleid Rijden, Team Alert, 2toDrive

Tussentijdse Toets blijft bestaan bij Begeleid Rijden 2toDrive

De Tussentijdse Toets mag tijdens de proef Begeleid Rijden (2toDrive) afgenomen worden bij kandidaten vanaf 16,5 jaar. Alleen jongeren die na invoeringsdatum 17 jaar worden, mogen op hun 17e praktijkexamen doen om vervolgens met een begeleider te rijden. Begeleiders moeten minimaal 5 jaar het rijbewijs hebben én 27 jaar oud zijn of in het bezig van een geldig WRM-instructeurscertificaat (rijinstructeurs). Verder is het niet strafbaar voor begeleiders om dronken te zijn.

Dat blijkt uit de antwoorden van minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

Tussentijdse Toets

Tussentijdse Toetsen of RIS-Toetsen worden afgelegd in het kader van de praktijkopleiding, schrijft de minister. Nu de leeftijd voor het volgen van praktijklessen wordt verlaagd tot 16,5 jaar, is dat straks ook de minimumleeftijd voor het afleggen van tussentijdse toetsen.

Om examen te kunnen doen bij het CBR, moeten deelnemers 17 jaar worden ná de invoeringsdatum, anders wordt het CBR te zwaar belast met een te grote toeloop aan examenkandidaten. Jongeren die op de invoeringsdatum 17 jaar zijn, mogen dus niet meedoen aan de proef 2toDrive. Zij kunnen pas na hun 18e verjaardag praktijkexamen doen bij het CBR, maar mogen wel alvast beginnen met het volgen van rijles.

Begeleider 2toDrive

Begeleiders die onder invloed van alcohol of drugs zijn, kunnen hiervoor niet worden gestraft. “Aangezien de begeleider geen figuur is binnen de Wegenverkeerswet 1994, kan hij in het experiment niet strafrechtelijk worden vervolgd voor handelingen in strijd met de eisen die aan hem worden gesteld”, schrijft de minister aan het parlement.

Het strafbaar stellen van dronken begeleiden zou uitstel van de proef Begeleid Rijden betekenen. Een dergelijke wetsaanpassing zou dan minimaal tot 2013 vergen. Volgens de minister is in Duitsland bovendien niet gebleken dat er situaties van dronken begeleiderschap zouden bestaan.

Eis begeleider 2toDrive

De minister heeft er geen problemen mee in te stemmen met het voorstel van CDA-kamerlid Sander de Rouwe om de eis aan begeleiders ‘minimaal 10 jaar het rijbewijs’ te versoepelen naar ‘minimaal 5 jaar het rijbewijs en 27 jaar oud’. Daarmee is de gewenste rijervaring en minimumleeftijd voor een begeleider ook voldoende gewaarborgd volgens haar.

In de Tweede Kamer bestaan twijfels of de handhaving voldoende is gewaarborgd, zodat 17-jarigen niet zonder begeleider gaan rijden. De normale politie-inzet is daarvoor wel voldoende, vindt de minister. “Er zijn in Duitsland de afgelopen zeven jaar nauwelijks gevallen van rijden zonder begeleider aan het licht gekomen”, meldt minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

Rijexamen

Uiterlijke kenmerken aan de auto van een deelnemer aan de proef Begeleid Rijden is niet nodig, vindt de minister. Dit omdat een deelnemer een volwaardig rijexamen heeft afgelegd en daarmee heeft laten zien zelfstandig op een juiste en veilige manier aan het verkeer deel te kunnen nemen.

De SWOV zal straks onderzoeken of Begeleid Rijden (2toDrive) in voldoende mate heeft bijgedragen aan de verkeersveiligheid. Een begeleiderspas gaat zo’n 35 euro kosten.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer beslist deze week of de minister door mag gaan met de huidige plannen, of dat er nog zaken veranderd moeten worden in de Algemene Maatregel van Bestuur. Stemt de Tweede Kamer deze week in, dan lijkt invoering in november dit jaar zeer waarschijnlijk.

Bart Pals

Lees ook: CDA: Begeleid Rijden 2toDrive voor alle jongeren van 17 jaar

Lees ook: Kamer akkoord: Begeleid Rijden 2toDrive start in november

Auteur: Bart Pals

14 reacties op “Tussentijdse Toets blijft bestaan bij Begeleid Rijden 2toDrive”

Johan|27.06.11|19:19

Deze aanpassingen lijken mij prima! Het was toch de bedoeling dat de 17 jarigen een “normale” rijopleiding zouden volgen dus waarom zou de ttt daar niet bij kunnen horen? Tot zover dus geen klachten, maar is de invoering in november niet wat ongelukkig gekozen? We gaan namelijk het winterseizoen in met de onvermijdelijke uitstel examens. Hiermee gaat de druk op het CBR dus wel toenemen (langere doorlooptijden).

John|27.06.11|19:58

Ik begrijp dat de TTT gedaan kan worden vanaf 16 1/2 jaar en dan vanaf 17 jaar examen. V.w.b. de invoering op 1 november vond ik de vorige datum (in de zomer) veel ongelukkiger. In de zomer is het sowieso al drukker, gaan examinatoren ook op vakantie en komen er meer motor en aanhanger examens. Dat de doorlooptijden op zullen lopen is inherent aan het openstellen van de TTT voor de proef begeleid rijden al verwacht ik dat deze niet extreem zullen oplopen.

Richard|28.06.11|16:01

“Verder is het niet strafbaar voor begeleiders om dronken te zijn.” Lees ik dat echt goed? Kan toch niet waar zijn?

margriet|29.06.11|00:24

waarom begeleiden als de begeleider dronken mag zijn?dit kan toch niet waar zijn?dan wacht tot 2013!

John|29.06.11|10:37

Uiterlijke kenmerken aan de auto van een deelnemer aan de proef Begeleid Rijden is niet nodig, vindt de minister. Maar de 17 jarige als BOB dat kan dan weer wel. Het moet niet veel gekker worden.

Robbert|29.06.11|10:46

Indien de begeleider dronken is, kan de jongere, die niet alleen mag rijden feitelijk niet rijden. De dronken begeleider is niet te straffen. Maar hij is niet geschikt al begeleider en zou als straf geen begeleider meer mogen zijn. De jongere is mogelijk wel strafbaar. Hij gaat immers willens en wetens met een dronken begeleider op pad! Met zo’n mentaliteit past maar één straf: rijbewijs afnemen!

MH|29.06.11|13:51

Tja en wij maar ploeteren om het instrukteurs- bewijs te houden!!
Het moet inderdaad niet gekker worden.
Meld je aan op het Forum van verkeerspro en praat / schrijf mee met je collega`s.

anita|30.06.11|12:03

het kan toch zo niet zijn dat je LEGAAL dronken mag zijn als BEGELEIDER.

Anette|30.06.11|12:06

Heb je hier niet iets van feitelijke bestuurder en juridische bestuurder? Waarom niet hetzelfde als met een lessituatie? Ik vind het ook te gek voor woorden dat ze dit toe gaan staan. Laat de leerling zelf maar de verantwoordelijkheid nemen en de straf op zich nemen.

Lies|30.06.11|12:06

Hoezo, volwaardig rijbewijs? Met dit rijbewijs mag de 17 jarige niet met en niet zonder begeleider rijden. Volgens mij hebben we het dan over een rijbewijs met beperking.

Lies|30.06.11|12:17

Rijksoverheid spreekt onder andere over een geldig rijbewijs voor de begeleider. Ik lees nergens dat dat rijbewijs B moet zijn. Mag het dan ook met rijbewijs A, of nog gekker, AM?

ingrid|30.06.11|15:03

Laat je kind alvast het rijbewijs halen, registreer jezelf als begeleider voor 35 euro, en ga in het weekend lekker naar de kroeg. Laat je kind de “taix-rit” verzorgen voor een vriendenprys. Indien het wettelijk niet haalbaar is om de begeleider te straffen, straf dan de bestuurder, want zoals ik begrepen heb, blijft de bestuurder (en niet de begeleider) verantwoordelijk. Dan zit je dus eigenlijk zelf met drank op achter het stuur, dus kan je rijbewijs worden ingevorderd, of zie ik dit verkeerd?

han|30.06.11|15:39

lekker hoor een dronken begeleider is toegestaan, typisch Nederland

John|30.06.11|23:55

Een rij instructeur kan ook als begeleider optreden. Het maakt daarbij niet uit of deze aan de eis (5 jaar rijbewijs en minimaal 27 jaar) voldoet. Stel dat zo’n instructeur in beschonken toestand wordt aangehouden als hij een 17 jarige begeleidt . Is deze dan wel of niet strafbaar? Als deze wel strafbaar zou zijn schuilt daarin m.i. een rechtsongelijkheid. Of niet?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.