Lesautoverhuur, Bovag, Congres

‘Alle Bovag-rijscholen straks RIS en hoog slagingspercentage’

Lesautoverhuur, Bovag, Congres

Bovag wil de modulaire lesmethode, zoals de RIS, verplicht stellen als onderdeel van een pakket van eisen waarmee Bunnik het kwaliteitsniveau van Bovag-rijscholen op een hoger plan wil tillen. Ook wil de brancheorganisatie dat alle aangesloten rijscholen hoger scoren dan het regionale gemiddelde slagingspercentage. De invoering van de modulaire lesmethode als lidmaatschapseis zou naar verwachting over enkele jaren een feit moeten zijn.

Roger Keijbeck, voorzitter van Bovag Rijscholen, kondigde de aanscherping van de kwaliteitseisen aan tijdens het jaarcongres in Gorinchem, half mei. Tijdens de najaarsbijeenkomsten mogen de leden hun visie op de plannen geven.

Lid worden of blijven

Een werkgroep binnen Bovag Rijscholen heeft de afgelopen maanden een dozijn criteria samengesteld, waaraan rijscholen na een ingroeiperiode uiterlijk over enkele jaren zouden moeten voldoen om lid te mogen worden, of om lid te mogen blijven. De doelstelling is om Bovag-aangesloten rijscholen tot de beste van de branche te maken.

“Wij zijn er van overtuigd dat de modulaire lesmethode, waarbij elke module wordt afgesloten met een Tussentijdse Toets, bijdraagt aan een betere rijopleiding”, licht afdelingsmanager Frans Bastiaansen toe in de Bovagkrant. “Daarnaast blijkt uit statistieken zonneklaar dat het slagingspercentage onder leerlingen die en modulaire lesmethode volgen hoger ligt dan bij andere leerlingen.”

Slagingspercentage

En zo is er nog een aantal criteria opgesteld, dat er toe moet bijdragen dat Bovag Rijscholen tot de besten gaan behoren. “Wil je Bovag-lid worden, of blijven, dan moet je slagingspercentage boven het gemiddelde liggen van de regio waarin je werkzaam bent”, zegt Bastiaansen.

Daarnaast wil de branchevereniging het gebruik van de klanten-reviewsite Klanten Vertellen verplicht stellen evenals uniforme lesuren van zestig minuten, om elke onduidelijkheid over lestarieven uit te sluiten. Daarbij wil Bovag de aangesloten rijscholen ook aan een ‘credit check’ onderwerpen. “We streven naar financieel gezonde leden.”

Regiobijeenkomsten

De voorstellen van de werkgroep van Bovag Rijscholen worden dit najaar tijdens regiobijeenkomsten voorgelegd aan de leden. De eerste is 11 september in Drachten. Bastiaansen: “Voor de goede orde: het zijn dus voorstellen en geen dictaten. De leden mogen er tijdens de regiobijeenkomsten hun oordeel over vellen, alternatieven aandragen en waar nodig nuances aanbrengen.”

Bovag Rijscholen streeft er naar de nieuwe lidmaatschapseisen over enkele jaren  in te laten gaan. Bastiaansen: “De invoerdatum staat niet onwrikbaar vast. We willen nieuwe en huidige leden ruimschoots de  gelegenheid geven zich op de nieuwe criteria voor te bereiden.”

Lees ook: Voorzitter Bovag Rijscholen wil leden-eisen fors aanscherpen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “‘Alle Bovag-rijscholen straks RIS en hoog slagingspercentage’”

Autorijschool Bert|06.09.13|18:29

Het is duidelijk dat het de Bovag alleen maar gaat om even leuk voor de dag te komen.
Ze hebben al zoveel schade aangericht (De WRM Sanctie, het overschot aan rijinstructeurs, het onderbetalen van rijinstructeurs in loondienst enz..) en dan nu net doen of ze het uitvinden.

Sjaak Buijs|07.09.13|11:40

Gaat dit nog wel goedkomen met de Bovag? zelfs de rijschool van de voorzitter moet dan zo’n 20% omhoog met zijn slagingspercentage.

Michael Sonderman|08.09.13|11:55

Ik snap de maatregel wel, maar ook zonder RIS kan het slagingspercentage hoog zijn.

Maar wanneer RIS bij alle aangesloten rijscholen, dan heb je wel een collectief, en weet je waar je aan toe bent als cursist bij een BOVAG rijschool.

Hans Snijders|12.09.13|12:27

Als dit lukt word ik weer lid!

Het lijkt me goed dat bovag en cbr op vertrouwelijke basis contact onderhouden. Om de RIS te verkopen als hoogste kwaliteit daar kan ik mijn vraagtekens bij hebben.
Kwaliteit kan zijn; hoog slagingspercentage. Overdenkend is het slagingspercentage niet zo’n betrouwbare factor om rekening mee te houden.Het systeem hoe cbr praktijkexamens worden beoordeeld zal toch eens objectiever moeten lijkt me. En voor enkele gespecialiseerde rijscholen geldt; een kringpercentage een goede prestatie. gr.peter

Rij School|12.09.13|23:30

Vorig jaar heeft de BOVAG de rij-instructie uit de contributie gehaald, extra kosten € 50,- per jaar! Per 1 januari a.s. moet er voor Klanten Vertellen worden betaald, extra kosten € 95,40 en dat wil de BOVAG verplicht opleggen! Wat zijn de volgende verplichtingen? Als iemand tegen je zegt Jij betaald nu mijn koffie, dan zal je waarschijnlijk zeggen ja dag! Maar als de Bovag je jaar op jaar minder geeft voor dezelfde contributie dan word dat gewoon geslikt. Das toch raar! Of niets soms?

Martin Bronkhorst|13.09.13|08:29

Of Ris de oplossing is voor een hoger slagingspercentage is maar de vraag. De instructeur zal moeten kunnen bepalen welke methode de beste is voor de cursist. Daarom zou ik meer aandacht besteden/eisen aan pedagogische/didactische vaardigheden om het slagingspercentage te verhogen.

Frank Massop|17.09.13|08:16

in mijn regio zijn de bovag rijscholen juist het minst transparant en een aantal hebben een zeer laag slagingspercentage. wanneer er echt naar kwaliteit en transparantie wordt gekeken en het ook een meerwaarde heeft om je aan te sluiten bij de bovag, wil ik ook het enorme bedrag van de contributie gaan betalen. eerst zien, dan geloven.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.