Nog veel onduidelijkheden rond invoering trekkerrijbewijs

Er bestaat nog veel onduidelijkheid rondom de invoering van het trekkerrijbewijs. Want hoewel het al vaststaat dát het T-rijbewijs er komt, zijn er nog verschillende zaken onzeker. Zo moeten de eisen voor de instructeurs en de voertuigen nog geformuleerd worden en is ook de invoeringsdatum van 2015 rekbaar. Dat bleek uit de workshop ‘Rijles geven op de trekker & status T-rijbewijs’ die rijinstructeur Piet Dillema van Rijschool Argus uit Broeksterwoude tijdens de Lesauto Testdag 2013 verzorgde. “Het is eigenlijk nog een half jaar te vroeg om uitsluitsel te geven.”

In de afgelopen jaren is de verkeersveiligheid in Nederland sterk verbeterd, maar het aantal ongelukken waarbij land- en bosbouwtrekkers betrokken waren, is relatief hoog gebleven. Het kabinet stemde eerder dit jaar dan ook in met de invoering van het rijbewijs voor die voertuigen. Vanaf 2015 mogen de trekkers alleen nog de openbare weg op als de bestuurder over het T-rijbewijs beschikt. De wetgeving wordt veranderd, zodat door het CBR getoetst kan worden of iemand over de benodigde kennis, rijvaardigheid en rijgeschiktheid beschikt.

Trekker-instructeurs

Het T-rijbewijs wordt ontwikkeld door onder andere I&M, CBR, TLN, Bovag, EVO, VVN, AOC, RDW en de politie. Het is nu echter nog niet bekend aan welke eisen de trekker-instructeur moet voldoen. Hij zal in in ieder geval WRM-bevoegd moeten zijn. Maar in welke categorie, daar wordt nog over gesproken. Er bestaat immers nu nog geen WRM-T. “Er wordt bijvoorbeeld over gedacht om een rijinstructeur CE-gecertificeerd te laten zijn”, vertelt Dillema tijdens de workshop. Al vinden sommige aanwezige rijinstructeurs dat erg vreemd.

“Met B mag je met een trekker de weg op, maar wij moeten CE hebben. Dat is toch raar”, klinkt het in de zaal. Overigens is het ook zo dat je als rijinstructeur een motor-instructeursbewijs moet hebben om brommerrijles te geven. Dillema benadrukte nogmaals dat niets al definitief is. “Het T-rijbewijs ligt voor 2015 in de planning, maar er zit rek in het verhaal.”

Geslaagd

Met de komst van het T-rijbewijs worden enkele onregelmatigheden aangepakt. “Zo heb ik verhalen gehoord van boerenjongens die al bijna geslaagd waren voor hun certificaat, alleen omdat ze vuil onder hun nagels hadden zitten. Die heeft er wel gevoel voor, werd er dan gedacht”, vertelt instructeur Dillema. “Dat gaat binnenkort dus ook veranderen.”

Op dit moment bekijkt een commissie welke voertuigeisen er aan trekkers worden gesteld, als deze gebruikt worden bij het praktijkexamen. Zo zou er meer plaats voor de examinator moeten zijn dan bij de bestaande trekkers vaak het geval is. “De trekkercombi’s zijn eigenlijk veel te klein voor het afnemen van praktijkexamens. De bijrijder heeft amper plaats”, aldus Dillema.

Certificaat

Het T-rijbewijs zal het huidige groene papiertje doen laten vervallen. Het certificaat kan op aanvraag van de eigenaar omgezet worden in een T-rijbewijs. “De 16- en 17-jarige jongeren die over het certificaat van vakbekwaamheid beschikken, krijgen een jaar om het papier in te wisselen. Als dat niet op tijd gedaan wordt, heeft diegene gewoon pech. Dan moet hij overnieuw beginnen”, verduidelijkt de rijinstructeur.

Voor het besturen van een trekker op bijvoorbeeld akkers, is het T-rijbewijs overigens niet verplicht. Ook voor het besturen van voertuigen zoals straatveeg- en maaimachines, is het T-rijbewijs overbodig. 

Bijgeschreven

Diegenen die een volwaardig rijbewijs B hebben op het moment van invoering, kunnen de ‘T’ op aanvraag laten bijschrijven. Het lijkt voor trekkerbestuurders vanaf 18 jaar dus steeds aantrekkelijker te worden om nog vóór 2015 het rijbewijs voor de personenauto te halen. Op die manier sla je twee vliegen in één klap, want je hebt uiteindelijk zowel het B- als T-rijbewijs.

Jongeren kunnen straks bij het CBR terecht om theorie-examen voor het T-rijbewijs te doen. Vervolgens kan er met praktijklessen worden begonnen. Het maakt trouwens niet uit of de leerling al over een B-rijbewijs beschikt. Ook mogen jongeren die met hun B-rijbewijs begeleid rijden tot hun 18e, niet automatisch op een trekker het verkeer in. “Van begeleid tractorrijden zal geen sprake zijn”, verduidelijkt Dillema aan de aanwezige instructeurs. “Ze moeten wachten tot ze over een volwaardig B-rijbewijs beschikken of ze kunnen het T-rijbewijs los behalen.”

Slipbaan

Piet Dillema gaat met trekker-leerlingen van zijn Rijschool Argus regelmatig de slipbaan op om ze ervaring in lastige situaties op te laten doen. De rijschoolhouder heeft zichtbaar op veel verschillende manier in zijn bedrijf geïnvesteerd. Zo plaatste hij camera’s rondom een lestractor om de gemaakte rit naderhand te kunnen analyseren.

“We beginnen met de ‘wereldsnelheid’ van 15 km/u, geven de studenten tussendoor instructies en feedback, en verhogen het tempo vervolgens met 5 km/u”, legt hij aan zijn publiek uit. Ter illustratie toont hij filmpjes van trekkers die op gladde ondergrond gecontroleerd tot stilstand worden gebracht. “Zulke ervaringen zijn belangrijk voor de verkeersveiligheid. Ze kunnen het verschil maken tussen een bloemetje en een kransje”, stelt hij.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

5 reacties op “Nog veel onduidelijkheden rond invoering trekkerrijbewijs”

Sjoerd Balfoort|17.10.13|12:03

wanneer is er nou wel meteen iets duidelijk uit Den Haag…..

Hennie Boumans|17.10.13|13:25

Ik ben bang dat je er met het T-rijbewijs er nog niet bent.In de toekomst zal er ook een E-rijbewijs gehaald moeten worden,maar dan E voor een vrachtauto.
Daarom moeten instructeurs nu al CE hebben.

lemke osinga|04.04.14|20:32

wanneer gaan deze regels precies in?

lemke osinga|04.04.14|20:33

zou beter zijn dat ze dit in 2016 invoeren dan hebben ze wat tijd om goeie en duidelijke plannen te maken.
als ze te snel willen gaat het misschien fout.

Henriette Van de Krol|10.04.14|17:43

Ik vind dat de gene die het trekkercertificaat al hebben ook autoatisch E er bij moeten krijgen voor de aanhanger. omdat ze dat al hebben geleerd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nog veel onduidelijkheden rond invoering trekkerrijbewijs | RijschoolPro

Nog veel onduidelijkheden rond invoering trekkerrijbewijs

Er bestaat nog veel onduidelijkheid rondom de invoering van het trekkerrijbewijs. Want hoewel het al vaststaat dát het T-rijbewijs er komt, zijn er nog verschillende zaken onzeker. Zo moeten de eisen voor de instructeurs en de voertuigen nog geformuleerd worden en is ook de invoeringsdatum van 2015 rekbaar. Dat bleek uit de workshop ‘Rijles geven op de trekker & status T-rijbewijs’ die rijinstructeur Piet Dillema van Rijschool Argus uit Broeksterwoude tijdens de Lesauto Testdag 2013 verzorgde. “Het is eigenlijk nog een half jaar te vroeg om uitsluitsel te geven.”

In de afgelopen jaren is de verkeersveiligheid in Nederland sterk verbeterd, maar het aantal ongelukken waarbij land- en bosbouwtrekkers betrokken waren, is relatief hoog gebleven. Het kabinet stemde eerder dit jaar dan ook in met de invoering van het rijbewijs voor die voertuigen. Vanaf 2015 mogen de trekkers alleen nog de openbare weg op als de bestuurder over het T-rijbewijs beschikt. De wetgeving wordt veranderd, zodat door het CBR getoetst kan worden of iemand over de benodigde kennis, rijvaardigheid en rijgeschiktheid beschikt.

Trekker-instructeurs

Het T-rijbewijs wordt ontwikkeld door onder andere I&M, CBR, TLN, Bovag, EVO, VVN, AOC, RDW en de politie. Het is nu echter nog niet bekend aan welke eisen de trekker-instructeur moet voldoen. Hij zal in in ieder geval WRM-bevoegd moeten zijn. Maar in welke categorie, daar wordt nog over gesproken. Er bestaat immers nu nog geen WRM-T. “Er wordt bijvoorbeeld over gedacht om een rijinstructeur CE-gecertificeerd te laten zijn”, vertelt Dillema tijdens de workshop. Al vinden sommige aanwezige rijinstructeurs dat erg vreemd.

“Met B mag je met een trekker de weg op, maar wij moeten CE hebben. Dat is toch raar”, klinkt het in de zaal. Overigens is het ook zo dat je als rijinstructeur een motor-instructeursbewijs moet hebben om brommerrijles te geven. Dillema benadrukte nogmaals dat niets al definitief is. “Het T-rijbewijs ligt voor 2015 in de planning, maar er zit rek in het verhaal.”

Geslaagd

Met de komst van het T-rijbewijs worden enkele onregelmatigheden aangepakt. “Zo heb ik verhalen gehoord van boerenjongens die al bijna geslaagd waren voor hun certificaat, alleen omdat ze vuil onder hun nagels hadden zitten. Die heeft er wel gevoel voor, werd er dan gedacht”, vertelt instructeur Dillema. “Dat gaat binnenkort dus ook veranderen.”

Op dit moment bekijkt een commissie welke voertuigeisen er aan trekkers worden gesteld, als deze gebruikt worden bij het praktijkexamen. Zo zou er meer plaats voor de examinator moeten zijn dan bij de bestaande trekkers vaak het geval is. “De trekkercombi’s zijn eigenlijk veel te klein voor het afnemen van praktijkexamens. De bijrijder heeft amper plaats”, aldus Dillema.

Certificaat

Het T-rijbewijs zal het huidige groene papiertje doen laten vervallen. Het certificaat kan op aanvraag van de eigenaar omgezet worden in een T-rijbewijs. “De 16- en 17-jarige jongeren die over het certificaat van vakbekwaamheid beschikken, krijgen een jaar om het papier in te wisselen. Als dat niet op tijd gedaan wordt, heeft diegene gewoon pech. Dan moet hij overnieuw beginnen”, verduidelijkt de rijinstructeur.

Voor het besturen van een trekker op bijvoorbeeld akkers, is het T-rijbewijs overigens niet verplicht. Ook voor het besturen van voertuigen zoals straatveeg- en maaimachines, is het T-rijbewijs overbodig. 

Bijgeschreven

Diegenen die een volwaardig rijbewijs B hebben op het moment van invoering, kunnen de ‘T’ op aanvraag laten bijschrijven. Het lijkt voor trekkerbestuurders vanaf 18 jaar dus steeds aantrekkelijker te worden om nog vóór 2015 het rijbewijs voor de personenauto te halen. Op die manier sla je twee vliegen in één klap, want je hebt uiteindelijk zowel het B- als T-rijbewijs.

Jongeren kunnen straks bij het CBR terecht om theorie-examen voor het T-rijbewijs te doen. Vervolgens kan er met praktijklessen worden begonnen. Het maakt trouwens niet uit of de leerling al over een B-rijbewijs beschikt. Ook mogen jongeren die met hun B-rijbewijs begeleid rijden tot hun 18e, niet automatisch op een trekker het verkeer in. “Van begeleid tractorrijden zal geen sprake zijn”, verduidelijkt Dillema aan de aanwezige instructeurs. “Ze moeten wachten tot ze over een volwaardig B-rijbewijs beschikken of ze kunnen het T-rijbewijs los behalen.”

Slipbaan

Piet Dillema gaat met trekker-leerlingen van zijn Rijschool Argus regelmatig de slipbaan op om ze ervaring in lastige situaties op te laten doen. De rijschoolhouder heeft zichtbaar op veel verschillende manier in zijn bedrijf geïnvesteerd. Zo plaatste hij camera’s rondom een lestractor om de gemaakte rit naderhand te kunnen analyseren.

“We beginnen met de ‘wereldsnelheid’ van 15 km/u, geven de studenten tussendoor instructies en feedback, en verhogen het tempo vervolgens met 5 km/u”, legt hij aan zijn publiek uit. Ter illustratie toont hij filmpjes van trekkers die op gladde ondergrond gecontroleerd tot stilstand worden gebracht. “Zulke ervaringen zijn belangrijk voor de verkeersveiligheid. Ze kunnen het verschil maken tussen een bloemetje en een kransje”, stelt hij.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

5 reacties op “Nog veel onduidelijkheden rond invoering trekkerrijbewijs”

Sjoerd Balfoort|17.10.13|12:03

wanneer is er nou wel meteen iets duidelijk uit Den Haag…..

Hennie Boumans|17.10.13|13:25

Ik ben bang dat je er met het T-rijbewijs er nog niet bent.In de toekomst zal er ook een E-rijbewijs gehaald moeten worden,maar dan E voor een vrachtauto.
Daarom moeten instructeurs nu al CE hebben.

lemke osinga|04.04.14|20:32

wanneer gaan deze regels precies in?

lemke osinga|04.04.14|20:33

zou beter zijn dat ze dit in 2016 invoeren dan hebben ze wat tijd om goeie en duidelijke plannen te maken.
als ze te snel willen gaat het misschien fout.

Henriette Van de Krol|10.04.14|17:43

Ik vind dat de gene die het trekkercertificaat al hebben ook autoatisch E er bij moeten krijgen voor de aanhanger. omdat ze dat al hebben geleerd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.