Thorald Rasker moet aftreden als voorzitter FAM

Thorald Rasker moet aftreden als voorzitter van de FAM. Dat besluit werd afgelopen woensdag op basis van de statuten genomen tijdens de Algemene Ledenvergadering van de branchevereniging, zo laat het bestuur weten. Eind mei van dit jaar werd het faillissement van de rijschool van Rasker uitgesproken. Enkele dagen eerder legde hij zijn functie als voorzitter al tijdelijk neer. 

“Thorald Rasker heeft zeer geruime tijd zijn taak uitstekend vervuld en wij betreuren het dan ook zeer”, zo wordt in een officieel bericht gesteld. Ruud Rutten, vice-voorzitter van de FAM, neemt al sinds mei de taken van Rasker waar en zal dit volgens het bestuur van de branchevereniging blijven doen tot in februari 2015 de volgende bestuursverkiezingen plaatsvinden.

Rijschool

Verkeersschool Purmerend, de rijschool van Rasker, werd eind mei failliet verklaard. “We bestaan dit jaar 38 jaar en hebben onze ziel en zaligheid in het bedrijf gestopt. Maar op een gegeven moment is de rek eruit. En dan ben je de sjaak”, zo liet hij toen al weten. “Wij zijn het zoveelste slachtoffer van het veel te grote aantal rijscholen in Nederland. De lesprijzen staan gigantisch onder druk en we konden onze vaste lasten niet meer opbrengen”

In de afgelopen jaren nam hij naar eigen zeggen dan ook al verschillende maatregelen om kosten te kunnen drukken. “Voorheen hadden we negentien werknemers, maar we zijn langzaam terug gegaan naar zes. En vorig jaar nog verhuisden we naar een kleiner pand. Het mocht niet baten. Het is zoals het is”, aldus Rasker.

Voorzitter

Rasker trok als voorzitter van de FAM geregeld aan de bel over het aantal rijscholen en de gehanteerde lesprijzen. “In de tijd van de guldens vroegen we nog 63 gulden voor een rijles. Voor alle prijzen is met de overgang naar de euro gewoon een euroteken gezet. Niet voor de prijs van rijlessen. Wat dat betreft zijn we binnen de branche zo’n 30 procent achteruitgeboerd. En als je dan ziet dat er in Purmerend veertig rijscholen zitten, dan was het op deze manier niet vol te houden.”

Vice-voorzitter Rutten is eigenaar van Ruud Rutten Verkeersopleidingen in Venlo en zal de voorzitterstaken in ieder geval tot februari op zich nemen. Hij is inmiddels vijftien jaar lid van de brancheorganisatie en heeft als vice-voorzitter zo’n acht jaar zitting in het bestuur. Eerder nog liet hij weten te verwachten dat Rasker na de zomer gewoon weer in zijn functie van voorzitter terug zou komen, en alles weer bij het oude zou zijn. Maar vooralsnog is hij nu degene die de voorzitterskar zal moeten trekken.

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “Thorald Rasker moet aftreden als voorzitter FAM”

Wil Bremers|19.09.14|12:08

Heel sneu voor de heer Rasker dat zijn rijschool failliet is maar er is net als onder buurtsupers geen brood te verdienen met de standaardproducten die door bijv. een ANWB respectievelijk Albert Hein veel beter worden vermarkt. Of je sluit je aan bij een franchiser die groot genoeg is om marketing serieus op te pakken of je specialiseert je in een heel kleine niche. Maar dat laatste moet je maar kunnen en zelfs dan zal je geld moeten vrijmaken voor marketing.

Youran van Ark|26.09.14|18:05

ANWB spam alert van Wil Bremers.
Leuk voor je dat jij de ANWB zo goed vind man.
Jammer dat daadwerkelijke leerlingen en profs zoals ik daar heel anders over denken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.