rij-instructeur, rijschool, leerling

Geslaagde leerling mag van Bovemij terugrijden na examen

HAARLEM – Rijles bij autorijschool Snelweg in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Een geslaagde rijbewijskandidaat meteen na de examen-uitslag zelf in de lesauto terug naar huis laten rijden, wordt door verzekeraar Bovemij per direct gedoogd. Bij schades worden de kosten dus niet meer op de rijschool verhaald, maar is er dekking vanuit de verzekeraar, zo laat Koen Janssen van Bovemij Bedrijfsverzekeringen weten. “De ex-leerling is immers door het CBR goedgekeurd voor deelname aan het verkeer. Dat het papiertje nog bij de gemeente moet worden opgehaald, dat doet voor de verzekeringsdekking tijdens de terugreis direct na het examen niet ter zake.” 

De leerling mag overigens niet alléén terugrijden, zo verduidelijkt Janssen. “Er moet nog sprake zijn van begeleid rijden. In de lesauto met een instructeur naast de leerling en bij de motor moet de instructeur achter de leerling aan rijden.”

Rijinstructeur

Wanneer een geslaagde kandidaat tijdens de terugrit vanaf de examenlocatie schade rijdt, kan de rijschool eigenlijk door de verzekeraar aansprakelijk worden gesteld voor de kosten. Er is immers nog geen rijbewijsdocument en dus ook geen dekking, legt Janssen uit. Dat kan tot een hoge kostenpost voor de rijschool leiden. “Omdat de aanwezigheid van het papiertje in dezen het verschil maakt, willen we de groep net geslaagden tegemoet komen. Het is daarbij niet zo dat het dagelijks voorkomt dat een geslaagde kandidaat op weg naar huis de fout in gaat.”

Bovemij had naar aanleiding van eerdere berichtgeving over het terugrijden na examens contact met de Politieacademie. “Officieel is het rijden zonder geldig rijbewijs een overtreding. Maar de Politieacademie stelt dat er in het geval van lesvoertuigen niet actief op wordt gecontroleerd. Als de instructeur aanwezig is, zal dus niet worden bekeurd. Daarom hebben wij ons beleid aangepast en kunnen leerlingen na een geslaagd examen onder begeleiding achter het stuur gaan zitten en terug naar huis of naar de rijschool rijden.”

Motorrijtuig

Of het terug laten rijden van een net geslaagde leerling echt verstandig is, dat is volgens de verzekerings-expert overigens de vraag. “De ex-leerling zit vaak nog vol in de emotie van zijn praktijktoets en is op zo’n moment misschien niet helemaal alert. Er zijn gevallen bekend waarbij de leerling daardoor schade reed. Maar dat is iets wat de instructeur moet inschatten.”

Met de wijziging geldt nu voor zowel auto- als motorrijlessen hetzelfde verhaal. In het geval van een motor-examenkandidaat was er bij Bovemij immers al langer sprake van een coulancedekking. “Want het is natuurlijk niet handig om als instructeur na ieder goed afgerond examen met een aanhanger langs het CBR te moeten rijden om de gebruikte lesmotor van de leerling op te halen”, zo werd gesteld. De procedure voor de B-rijbewijs-kandidaten is met onmiddellijke ingang aangepast.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

7 reacties op “Geslaagde leerling mag van Bovemij terugrijden na examen”

rij bewijs|29.09.14|12:22

Of het nou mag ja/nee ik breng de leerling altijd zelf thuis ongeacht de uitslag, ook na een Tussentijdse Toets. Het is voor de leerling namelijk nogal een gebeurtenis dus dan kunnen ze naast je even rustig veilig alles laten bezinken en met de telefoon in de weer zijn.

John van den Kieboom|01.10.14|00:25

Ik hoop dat Bovemij hiermee een trend zet. Rij bewijs roept dat hij/zij dat altijd doet maar dat is weer wel een typische B instructeur uitspraak. Ik MOET mijn Am en A leerlingen wel zelf naar huis laten rijden. Want hoewel ik mijzelf een goed motor en bromfietsrijder vind gaat het berijden van 2 motoren of bromfietsen mij toch niet echt goed af. Ik zou het fijn vinden dat collega’s eens zien dat het beroep rijinstructeur verder gaat dan B instructie alleen.

John Willemsen|01.10.14|10:10

Leerlingen terug laten rijden na een examen is niet toegestaan volgens de wet; ongeacht de uitslag. Leuk dat Bovemij zegt de schade te dekken, maar dat maakt het niet minder illegaal.

John van den Kieboom|01.10.14|13:07

@ John Willemsen,

Het terug laten rijden van een gezakte kandidaat is gewoon toegestaan hoor. Staat geen enkel verbod daaromtrent in de wet.

Henk de Vries|02.10.14|13:25

Misschien eens naar de geest van de wet kijken John. Ik vind het van Bovemij en politie een uitstekende opstelling. Geef je verstand eens voorrang!

Bram Bal|02.10.14|14:53

Ik denk dat John een ander wetboek heeft.

Gerrit Uitbeijerse|04.10.14|18:28

Al deze onzin over het niet laten terugrijden van een geslaagde leerling is ontstaan doordat een rechter zo stom was in het verhaal van een dronken instructrice te trappen die beweerde dat er geen rijles gegeven kan worden aan een geslaagde leerling. Als alles aan de voorwaarden voldoet en er is een afspraak tot het geven van rijles dan is het een rijles rijbewijs/geslaagd of niet. Mijn leerlingen rijden dus altijd naar huis. Als ze dat niet kunnen hadden ze niet mogen slagen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geslaagde leerling mag van Bovemij terugrijden na examen | RijschoolPro
rij-instructeur, rijschool, leerling

Geslaagde leerling mag van Bovemij terugrijden na examen

HAARLEM – Rijles bij autorijschool Snelweg in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Een geslaagde rijbewijskandidaat meteen na de examen-uitslag zelf in de lesauto terug naar huis laten rijden, wordt door verzekeraar Bovemij per direct gedoogd. Bij schades worden de kosten dus niet meer op de rijschool verhaald, maar is er dekking vanuit de verzekeraar, zo laat Koen Janssen van Bovemij Bedrijfsverzekeringen weten. “De ex-leerling is immers door het CBR goedgekeurd voor deelname aan het verkeer. Dat het papiertje nog bij de gemeente moet worden opgehaald, dat doet voor de verzekeringsdekking tijdens de terugreis direct na het examen niet ter zake.” 

De leerling mag overigens niet alléén terugrijden, zo verduidelijkt Janssen. “Er moet nog sprake zijn van begeleid rijden. In de lesauto met een instructeur naast de leerling en bij de motor moet de instructeur achter de leerling aan rijden.”

Rijinstructeur

Wanneer een geslaagde kandidaat tijdens de terugrit vanaf de examenlocatie schade rijdt, kan de rijschool eigenlijk door de verzekeraar aansprakelijk worden gesteld voor de kosten. Er is immers nog geen rijbewijsdocument en dus ook geen dekking, legt Janssen uit. Dat kan tot een hoge kostenpost voor de rijschool leiden. “Omdat de aanwezigheid van het papiertje in dezen het verschil maakt, willen we de groep net geslaagden tegemoet komen. Het is daarbij niet zo dat het dagelijks voorkomt dat een geslaagde kandidaat op weg naar huis de fout in gaat.”

Bovemij had naar aanleiding van eerdere berichtgeving over het terugrijden na examens contact met de Politieacademie. “Officieel is het rijden zonder geldig rijbewijs een overtreding. Maar de Politieacademie stelt dat er in het geval van lesvoertuigen niet actief op wordt gecontroleerd. Als de instructeur aanwezig is, zal dus niet worden bekeurd. Daarom hebben wij ons beleid aangepast en kunnen leerlingen na een geslaagd examen onder begeleiding achter het stuur gaan zitten en terug naar huis of naar de rijschool rijden.”

Motorrijtuig

Of het terug laten rijden van een net geslaagde leerling echt verstandig is, dat is volgens de verzekerings-expert overigens de vraag. “De ex-leerling zit vaak nog vol in de emotie van zijn praktijktoets en is op zo’n moment misschien niet helemaal alert. Er zijn gevallen bekend waarbij de leerling daardoor schade reed. Maar dat is iets wat de instructeur moet inschatten.”

Met de wijziging geldt nu voor zowel auto- als motorrijlessen hetzelfde verhaal. In het geval van een motor-examenkandidaat was er bij Bovemij immers al langer sprake van een coulancedekking. “Want het is natuurlijk niet handig om als instructeur na ieder goed afgerond examen met een aanhanger langs het CBR te moeten rijden om de gebruikte lesmotor van de leerling op te halen”, zo werd gesteld. De procedure voor de B-rijbewijs-kandidaten is met onmiddellijke ingang aangepast.

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

7 reacties op “Geslaagde leerling mag van Bovemij terugrijden na examen”

rij bewijs|29.09.14|12:22

Of het nou mag ja/nee ik breng de leerling altijd zelf thuis ongeacht de uitslag, ook na een Tussentijdse Toets. Het is voor de leerling namelijk nogal een gebeurtenis dus dan kunnen ze naast je even rustig veilig alles laten bezinken en met de telefoon in de weer zijn.

John van den Kieboom|01.10.14|00:25

Ik hoop dat Bovemij hiermee een trend zet. Rij bewijs roept dat hij/zij dat altijd doet maar dat is weer wel een typische B instructeur uitspraak. Ik MOET mijn Am en A leerlingen wel zelf naar huis laten rijden. Want hoewel ik mijzelf een goed motor en bromfietsrijder vind gaat het berijden van 2 motoren of bromfietsen mij toch niet echt goed af. Ik zou het fijn vinden dat collega’s eens zien dat het beroep rijinstructeur verder gaat dan B instructie alleen.

John Willemsen|01.10.14|10:10

Leerlingen terug laten rijden na een examen is niet toegestaan volgens de wet; ongeacht de uitslag. Leuk dat Bovemij zegt de schade te dekken, maar dat maakt het niet minder illegaal.

John van den Kieboom|01.10.14|13:07

@ John Willemsen,

Het terug laten rijden van een gezakte kandidaat is gewoon toegestaan hoor. Staat geen enkel verbod daaromtrent in de wet.

Henk de Vries|02.10.14|13:25

Misschien eens naar de geest van de wet kijken John. Ik vind het van Bovemij en politie een uitstekende opstelling. Geef je verstand eens voorrang!

Bram Bal|02.10.14|14:53

Ik denk dat John een ander wetboek heeft.

Gerrit Uitbeijerse|04.10.14|18:28

Al deze onzin over het niet laten terugrijden van een geslaagde leerling is ontstaan doordat een rechter zo stom was in het verhaal van een dronken instructrice te trappen die beweerde dat er geen rijles gegeven kan worden aan een geslaagde leerling. Als alles aan de voorwaarden voldoet en er is een afspraak tot het geven van rijles dan is het een rijles rijbewijs/geslaagd of niet. Mijn leerlingen rijden dus altijd naar huis. Als ze dat niet kunnen hadden ze niet mogen slagen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.