lesbord, lesauto, daknaambord, rijles

Helderse rijschoolhouders vast in zaak fraude CBR-rijexamens

De politie heeft woensdagochtend twee rijschoolhouders uit Den Helder aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige fraude met rijexamens bij het CBR. Dat meldt de politie in Rijswijk. De rijschoolhouders van 46 en 70 jaar hebben mogelijk de eerder deze week opgepakte examinator uit Purmerend betaald om hun kandidaten te laten slagen voor het praktijk-examen. 

Vrijdag 3 oktober hield de politie een 62-jarige CBR-examinator aan op verdenking van rijexamen-fraude. Hij zou in ruil voor geld examenkandidaten hebben laten slagen. “Uit onderzoek is gebleken dat mogelijk meer dan honderd kandidaten op deze wijze hun rijbewijs hebben gehaald”, zo werd door de politie gesteld.

Examen

De examinator zit momenteel nog vast. Dat laat de politie weten. Hij kwam bij politie op de radar, nadat het CBR aangifte deed. Dit omdat opvallend veel kandidaten voor het praktijkexamen slaagden als de verdachte verantwoordelijk was voor hun examen. Op de woning van de examinator is beslag gelegd. Ook werd een grote hoeveelheid geld in beslag genomen.

Naast de examinator hield de politie recent ook drie rijschoolhouders van 45, 47 en 66 jaar en een 29-jarige rijinstructeur uit de omgeving Amsterdam aan.

Fraude

Het CBR liet in een eerdere reactie al weten dat ze de geconstateerde fraude zeer serieus nemen. “De examinator is meteen na aanhouding op non-actief gesteld. Als fraude wordt vastgesteld, volgt ontslag. En wanneer uit het politieonderzoek blijkt dat mensen een gefraudeerd rijbewijs hebben, gaan we er alles aan doen om het rijbewijs ongeldig te laten verklaren”, aldus een woordvoerder.

Lees ook: CBR-examinator liet praktijk-kandidaten slagen in ruil voor geld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

5 reacties op “Helderse rijschoolhouders vast in zaak fraude CBR-rijexamens”

jan hurkens|08.10.14|18:56

Goede avond
De instructeurs cq rijschoolhouders die aan fraude zaken meewerken of werken met onmiddellijke ingang schrappen bij het cbr
En nooit meer laten terug keren.
Dit zijn toch niet de mensen met geen die bijdragen aan de verkeersveiligheid
Maar zijn geldwolven en kunnen misschien beter een bank proberen te beroven,daar vallen geen verkeer slachtoffers bij,
proberen zoveel mogelijk boeven te weren in de rijschoolwereld welke toch een voorbeeld functie heeft

Hendrik Jan Verheijen|09.10.14|10:40

Ik ben het met Jan Hurkens eens. Maar ik weet niet of het CBR alle moeite moet doen om de gefraudeerde examens ongeldig te laten verklaren. Zij als organisatie hebben hun eigen verantoordelijkheid en hadden alert moeten zijn. Je zal maar toevallig geslaagd zijn bij deze pipo’s, dan ben je mooi het haasje terwijl jijzelf misschien helemaal niets weet van een fraude…..

We mogen de ernst van deze situatie niet onderschatten! Leerlingen moeten er onvoorwaardelijk van op aan kunnen, dat hen een valide rijexamen wordt afgenomen. Deze examinator en rijschoolhouders hebben het aanzien van de gehele rijschoolbranche ernstig beschadigd!

Hans Bel|14.10.14|18:04

Beste mensen

ik ben met jullie eens maar en ding zit mij dwars dat een slager zijn eigen vlees keurt veel mensen bij het cbr of rijschoolwereld hebben dubbel pet op ze zijn ambtenaar zoals leerkracht of politieman
examinator of rijinstructeur dat moet niet kunnen ,een paar jaar terug
in rotterdam en tilburg was het raak en nu in denhelder en amsterdam

mvg hans

Fikret Ozeen|14.12.14|22:11

ik kende de rij scholen de hebben frauderd de denk allen maar geld onse werk van rijschool is veiligveerker voor hele wereld

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.