CBR, hoofdkantoor

CBR verklaart 200 rijbewijzen ongeldig wegens examinator-fraude

Het CBR heeft van maar liefst 200 mensen het rijbewijs ongeldig laten verklaren vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij examinator-fraude. Het CBR besloot de verklaring van rijvaardigheid van al deze automobilisten in te trekken, omdat een examinator aan de politie heeft verklaard dat hij rijbewijskandidaten tegen betaling liet slagen. Dat bevestigt het CBR naar aanleiding van een brief aan een ‘fraudekandidaat’, die in handen is van VerkeersPro. “Het CBR overweegt dat het verkeersveiligheidsbelang een zwaarderwegend belang is, waaraan meer waarde moet worden toegekend dan aan uw persoonlijke belang om de verklaring te houden”, zo valt te lezen.

Het examen van de toenmalige kandidaat die de brief ontving werd gereserveerd door een rijschool waarmee de examinator afspraken had. En het examen werd afgelegd in een plaats die ‘ver verwijderd was’ van de woonplaats van de automobilist, zo wordt aangegeven in de brief. Gelet op die zaken vindt het CBR het aannemelijk dat het rijbewijs onterecht werd afgegeven en dus is het document ongeldig verklaard.

Examen

“Het CBR heeft het sterke vermoeden dat u zo ver verwijderd van uw woonplaats examen heeft gedaan om bij bovengenomende examinator, die daar werkzaam was, op onregelmatige wijze te slagen”, zo wordt in de brief aan de voormalig rijbewijsbezitter uitgelegd.

“Het CBR vindt het voldoende aannemelijk dat u tijdens uw examen niet voldeed aan de eisen. De verklaring is daarmee ten onrechte geregistreerd. U brengt hiermee de verkeersveiligheid in gevaar.” Het CBR heeft de burgemeester van de betreffende gemeente verzocht het rijbewijs ongeldig te verklaren. De brief is ondertekend door zowel de financieel directeur als de algemeen directeur van het CBR.

Examinator

Begin oktober werd een 62-jarige CBR-examinator uit Purmerend aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met praktijkexamens. Mogelijk haalden honderden kandidaten op deze wijze hun rijbewijs, zo bleek toentertijd uit politie-onderzoek.

Naast de examinator hield de politie vijf rijschoolhouders aan vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij de fraude. Zij zouden de examinator herhaaldelijk hebben betaald voor een positieve beoordeling. Het CBR schorste de examinator en blokkeerde de toegang van de vijf rijscholen tot het examenreserveringssysteem.

Praktijkexamen

De CBR-examinator heeft tegenover de politie inmiddels verklaard dat hij kandidaten tegen betaling inderdaad onterecht liet slagen voor het B-praktijkexamen, zo wordt in de brief aangegeven. De examinator deed dit voor kandidaten van bepaalde rijscholen, zo bevestigt de uitkomst van het politie-onderzoek, aldus het CBR. “Deze kandidaten voldoen dus niet aan de wettelijke rijvaardigheidseisen.”

Deelname aan het verkeer is alleen toegestaan als de bestuurder voldoet aan wettelijke eisen. “Het is de taak van het CBR om de rijvaardigheid van examenkandidaten te beoordelen. Een kandidaat mag alleen een verklaring van rijvaardigheid krijgen als er voldaan wordt aan die eisen”, zo staat er geschreven. Het CBR liet eerder al weten dat ze er alles aan ging doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren wanneer uit het politieonderzoek zou blijken dat mensen een gefraudeerd rijbewijs hebben.

Rijbewijs

Volgens CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein zijn de betreffende rijbewijsbezitters inmiddels per brief op de hoogte gebracht van het intrekkingsbesluit. “De procedure is in volle gang.” Tegen het besluit kan bezwaar worden gemaakt. De persoon in kwestie moet dan binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. Tot die tijd blijft het rijbewijs ongeldig.

Roosmarijn Dierick

Lees ook: 

Auteur: Roosmarijn Dierick

8 reacties op “CBR verklaart 200 rijbewijzen ongeldig wegens examinator-fraude”

geert de bruin|12.02.15|15:18

Deze CBR examinator heeft dus 200 kandidaten ten onrechte laten slagen ! Om niet al teveel bij zijn collega’s uit de toon te vallen i.v.m. zijn eigen slagingspercentage, heeft hij ook ten onrechte kandidaten laten zakken !! Wordt daar ook onderzoek naar gedaan ???

Youran van Ark|15.02.15|10:03

Ik vind dat ze ook vervolgd moeten worden voor omkoping.

hans jansen|15.02.15|18:24

Ben benieuwd hoe diepgaand dat onderzoek is, hoeveel schades of letsel zouden deze onterechte rijbewijskandidaten hebben veroorzaakt in het verkeer?

E.M van Hintum|06.03.15|11:11

Zo eindelijk gerechtigheid, mensen zullen zich wel rot voelen, maar als men willens en wetens weet, dit is niet in de haak, en zij weten toch op eigen verantwoordelijkheid er misbruik van te maken, moeten ze blij zijn dat de veiligheid voor hen zelf en andere mensen in het verkeer toch uiteindelijk wordt bewaakt. Ook bij deze groep (mensen) moet bekend worden dat fraude en misdaad niet loont.

E.M van Hintum|06.03.15|11:11

Zou dit een lichtpunt zijn van uit het CBR, dat ik als gediplomeerd rijinstructeur die zich erg in leeft in het vakjargon, zonder schaamte kan zeggen ik ben rijinstructeur. Want de laatste 10 jaar geleden is het echt een zooitje in de rijschool/CBR wereld.
Zou dit ook toegepast worden op de kandidaten die uiteindelijk toch onrechtmatig hun theorie hebben gehaald. Rijvaardigheid is niet alleen praktijk maar ook theorie?

E.M van Hintum|06.03.15|11:12

De benadeelden die geslaagd moeten zijn van deze EXaminator is geld kwestie.
Het CBR drukt alles door met het woord VEILIGHEID.
Mijn dochter word omver gereden op haar scooter, Door pers met m.v.t. (allochtoon geen goed NED. sprekend) die op een vreemde wijze haar theorie examen hebt behaald.

E.M van Hintum|06.03.15|11:12

En deze pers. tijdens praktijk examen hoefde geen (verplichte) bijzondere verrichting, bochtje achter uit te rijden, wel zelfde bekende examenroute. Dan was zij waarschijnlijk gezakt. Voor jullie informatie is het redelijk goed afgelopen?
Camera in de auto tijdens examen. Transparant deze rotzooi. Is het nou zo moeilijk.

Arno Vissers|09.01.16|22:13

Er zijn ook examinatoren die mensen laten zakken terwijl ze goed rijden
Zoals mij dat overkwam bij mijn tweede examen.
Niemand rijdt foutloos
Maar daar doen jullie niets aan.
Ik ken iemand die 15 min moest rijden ,een eenrichtingsweg inreed ,een ingreep kreeg en gewoon slaagde
Maar ja die was een stuk jonger als mij en dan mag het
Van sommige althans
CBR ik heb geen enkele vertrouwen in hen en dat uit ervaring

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR verklaart 200 rijbewijzen ongeldig wegens examinator-fraude | RijschoolPro
CBR, hoofdkantoor

CBR verklaart 200 rijbewijzen ongeldig wegens examinator-fraude

Het CBR heeft van maar liefst 200 mensen het rijbewijs ongeldig laten verklaren vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij examinator-fraude. Het CBR besloot de verklaring van rijvaardigheid van al deze automobilisten in te trekken, omdat een examinator aan de politie heeft verklaard dat hij rijbewijskandidaten tegen betaling liet slagen. Dat bevestigt het CBR naar aanleiding van een brief aan een ‘fraudekandidaat’, die in handen is van VerkeersPro. “Het CBR overweegt dat het verkeersveiligheidsbelang een zwaarderwegend belang is, waaraan meer waarde moet worden toegekend dan aan uw persoonlijke belang om de verklaring te houden”, zo valt te lezen.

Het examen van de toenmalige kandidaat die de brief ontving werd gereserveerd door een rijschool waarmee de examinator afspraken had. En het examen werd afgelegd in een plaats die ‘ver verwijderd was’ van de woonplaats van de automobilist, zo wordt aangegeven in de brief. Gelet op die zaken vindt het CBR het aannemelijk dat het rijbewijs onterecht werd afgegeven en dus is het document ongeldig verklaard.

Examen

“Het CBR heeft het sterke vermoeden dat u zo ver verwijderd van uw woonplaats examen heeft gedaan om bij bovengenomende examinator, die daar werkzaam was, op onregelmatige wijze te slagen”, zo wordt in de brief aan de voormalig rijbewijsbezitter uitgelegd.

“Het CBR vindt het voldoende aannemelijk dat u tijdens uw examen niet voldeed aan de eisen. De verklaring is daarmee ten onrechte geregistreerd. U brengt hiermee de verkeersveiligheid in gevaar.” Het CBR heeft de burgemeester van de betreffende gemeente verzocht het rijbewijs ongeldig te verklaren. De brief is ondertekend door zowel de financieel directeur als de algemeen directeur van het CBR.

Examinator

Begin oktober werd een 62-jarige CBR-examinator uit Purmerend aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met praktijkexamens. Mogelijk haalden honderden kandidaten op deze wijze hun rijbewijs, zo bleek toentertijd uit politie-onderzoek.

Naast de examinator hield de politie vijf rijschoolhouders aan vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij de fraude. Zij zouden de examinator herhaaldelijk hebben betaald voor een positieve beoordeling. Het CBR schorste de examinator en blokkeerde de toegang van de vijf rijscholen tot het examenreserveringssysteem.

Praktijkexamen

De CBR-examinator heeft tegenover de politie inmiddels verklaard dat hij kandidaten tegen betaling inderdaad onterecht liet slagen voor het B-praktijkexamen, zo wordt in de brief aangegeven. De examinator deed dit voor kandidaten van bepaalde rijscholen, zo bevestigt de uitkomst van het politie-onderzoek, aldus het CBR. “Deze kandidaten voldoen dus niet aan de wettelijke rijvaardigheidseisen.”

Deelname aan het verkeer is alleen toegestaan als de bestuurder voldoet aan wettelijke eisen. “Het is de taak van het CBR om de rijvaardigheid van examenkandidaten te beoordelen. Een kandidaat mag alleen een verklaring van rijvaardigheid krijgen als er voldaan wordt aan die eisen”, zo staat er geschreven. Het CBR liet eerder al weten dat ze er alles aan ging doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren wanneer uit het politieonderzoek zou blijken dat mensen een gefraudeerd rijbewijs hebben.

Rijbewijs

Volgens CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein zijn de betreffende rijbewijsbezitters inmiddels per brief op de hoogte gebracht van het intrekkingsbesluit. “De procedure is in volle gang.” Tegen het besluit kan bezwaar worden gemaakt. De persoon in kwestie moet dan binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. Tot die tijd blijft het rijbewijs ongeldig.

Roosmarijn Dierick

Lees ook: 

Auteur: Roosmarijn Dierick

8 reacties op “CBR verklaart 200 rijbewijzen ongeldig wegens examinator-fraude”

geert de bruin|12.02.15|15:18

Deze CBR examinator heeft dus 200 kandidaten ten onrechte laten slagen ! Om niet al teveel bij zijn collega’s uit de toon te vallen i.v.m. zijn eigen slagingspercentage, heeft hij ook ten onrechte kandidaten laten zakken !! Wordt daar ook onderzoek naar gedaan ???

Youran van Ark|15.02.15|10:03

Ik vind dat ze ook vervolgd moeten worden voor omkoping.

hans jansen|15.02.15|18:24

Ben benieuwd hoe diepgaand dat onderzoek is, hoeveel schades of letsel zouden deze onterechte rijbewijskandidaten hebben veroorzaakt in het verkeer?

E.M van Hintum|06.03.15|11:11

Zo eindelijk gerechtigheid, mensen zullen zich wel rot voelen, maar als men willens en wetens weet, dit is niet in de haak, en zij weten toch op eigen verantwoordelijkheid er misbruik van te maken, moeten ze blij zijn dat de veiligheid voor hen zelf en andere mensen in het verkeer toch uiteindelijk wordt bewaakt. Ook bij deze groep (mensen) moet bekend worden dat fraude en misdaad niet loont.

E.M van Hintum|06.03.15|11:11

Zou dit een lichtpunt zijn van uit het CBR, dat ik als gediplomeerd rijinstructeur die zich erg in leeft in het vakjargon, zonder schaamte kan zeggen ik ben rijinstructeur. Want de laatste 10 jaar geleden is het echt een zooitje in de rijschool/CBR wereld.
Zou dit ook toegepast worden op de kandidaten die uiteindelijk toch onrechtmatig hun theorie hebben gehaald. Rijvaardigheid is niet alleen praktijk maar ook theorie?

E.M van Hintum|06.03.15|11:12

De benadeelden die geslaagd moeten zijn van deze EXaminator is geld kwestie.
Het CBR drukt alles door met het woord VEILIGHEID.
Mijn dochter word omver gereden op haar scooter, Door pers met m.v.t. (allochtoon geen goed NED. sprekend) die op een vreemde wijze haar theorie examen hebt behaald.

E.M van Hintum|06.03.15|11:12

En deze pers. tijdens praktijk examen hoefde geen (verplichte) bijzondere verrichting, bochtje achter uit te rijden, wel zelfde bekende examenroute. Dan was zij waarschijnlijk gezakt. Voor jullie informatie is het redelijk goed afgelopen?
Camera in de auto tijdens examen. Transparant deze rotzooi. Is het nou zo moeilijk.

Arno Vissers|09.01.16|22:13

Er zijn ook examinatoren die mensen laten zakken terwijl ze goed rijden
Zoals mij dat overkwam bij mijn tweede examen.
Niemand rijdt foutloos
Maar daar doen jullie niets aan.
Ik ken iemand die 15 min moest rijden ,een eenrichtingsweg inreed ,een ingreep kreeg en gewoon slaagde
Maar ja die was een stuk jonger als mij en dan mag het
Van sommige althans
CBR ik heb geen enkele vertrouwen in hen en dat uit ervaring

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.