Tweederde automobilisten onzeker over theorie-examen

Slechts één op de drie automobilisten denkt voor het theorie-examen voor het B-rijbewijs te slagen wanneer hij of zij dit nu opnieuw zou moeten doen. Dat is een van de meest opvallende resultaten uit het Nationale Automobilisten Onderzoek. Over het praktijkexamen zijn bezitters van een rijbewijs een stuk positiever: daar denkt meer dan de helft voor te kunnen slagen.

Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door mediabedrijf YPCA. Via een internetpanel werd in april van dit jaar aan 667 automobilisten tussen de 18 en 69 jaar oud gevraagd naar hun mening. Een onderdeel daarvan was de inschatting van het eigen kunnen op beide auto-examens.

Negatief

Vooral over de kennis van de verkeersregels zijn automobilisten dus allesbehalve positief. Slechts 32 procent denkt te kunnen slagen als hen nu een theorie-examen voor de auto zou worden voorgelegd, terwijl de helft van de ondervraagden daarover twijfelt. De overige 18 procent gelooft niet dat zij zouden slagen.

Over het praktijkexamen wordt al iets optimistischer gedacht. Een kleine meerderheid (56%) denkt op basis van hun eigen rijgedrag te kunnen slagen voor het rijexamen. Onderdelen waar men het meest voor vreest zijn milieubewust rijgedrag, inparkeren en kennis over de verkeersborden. Onder de respondenten was er het minste vrees voor de omkeeropdracht.

Opfrissen

Onder automobilisten blijkt er best bereidheid te zijn om iets aan de gebrekkige verkeerskennis te doen. Bijna de helft van hen (42%) zou eens in de vijf jaar zijn of haar kennis van de regels willen opfrissen, terwijl een derde hier nog over twijfelt. Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft hier op ingespeeld door sinds kort een online opfriscursus aan te bieden.

“In vijftien jaar tijd is ruim veertig procent van de verkeersregels gewijzigd”, verklaart Rob Stomphorst van VVN de mogelijke onzekerheid van weggebruikers. “Veel van hen hebben lang geleden hun rijbewijs gehaald en zich er daarna nooit meer in verdiept.” De nieuwe cursus bestaat in een korte en lange versie, waardoor binnen een aantal minuten zichtbaar is hoe het met de eigen verkeerskennis is gesteld.

Agressie

Uit het onderzoek bleek verder dat bijna de helft van de automobilisten (48%) agressief gedrag ondervindt op de weg. Dat komt vooral tot uitdrukking in de vorm van gebaren, maar ook door middel van claxonneren en schelden. Een op de vijf noemt zelfs een achtervolging te hebben meegemaakt, en ook spugen en lijfelijk geweld blijkt in het verkeer nog voor te komen.

Terwijl bijna een op de drie ondervraagden (29%) bewust agressie in het verkeer vermijdt, geeft zestien procent aan zich hier toch op voor te bereiden. De meesten doen dit door de portierdeuren altijd op slot te doen, en een op de vijftig automobilisten blijkt zelfs een wapen mee te nemen in de auto.

Lees ook: VVN gaat weggezakte verkeerskennis online bijspijkeren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Tweederde automobilisten onzeker over theorie-examen”

Bert de Weerd|12.06.15|10:42

Niet alleen VVN, maar ook rijschoolhouders doen dit.

Josef Chen|12.06.15|17:58

Het feit dat je na het slagen of zakken toch niet weet welke vragen je goed of fout hebt beantwoordt is daar de oorzaak van. Bovendien zijn er regels en wetten in het RVV die onduidelijk en tegenstrijdig zijn. Met de komst van nog meer verkeersborden helpt dit het probleem natuurlijk niet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.