Rijschoolbranche naar een nog hoger plan tillen

De rijopleidingen in Nederland behoren tot de beste van de wereld. Maar om die positie te houden en de kwaliteit te waarborgen, kunnen de rijinstructeursopleidingen naar een nog hoger plan getild worden. Dat past in het streven naar een professioneler imago voor onze sector. Dat schrijft Bovag Rijscholen-voorzitter Frank Hoornenborg in zijn column voor VerkeersPro.nl.

COLUMN – We zijn met z’n allen trots op het beroep dat wij uitoefenen en de branche waarin we actief zijn. Dan is het ook zaak dat we streven naar een steeds hoger niveau. Onze rijopleidingen behoren al tot de beste van de wereld en -samen met de robuuste infrastructuur in ons land- zorgt dat ervoor dat Nederland een van de meest verkeersveilige landen ter wereld is. Onze taak is het dan om dat ook te blijven. Vandaar dat BOVAG graag meewerkt aan de pilot met de gecombineerde MBO-opleiding onderwijsassistent/rijinstructeur; dat past perfect in het streven naar een professioneler imago voor onze sector.

Op het Da Vinci College startten anderhalf jaar geleden een aantal BOVAG-instructeurs aan een traject waarin ze pedagogische en didactische vaardigheden aangeleerd krijgen. Cruciale competenties als je een goede rijopleiding wil aanbieden. Sommige zijn ermee geboren, sommige hebben het zichzelf aangeleerd en andere kunnen het zich via deze opleiding meester maken. Samen met allerlei andere cursussen en trainingen die na het behalen van de WRM-bevoegdheid kunnen worden gevolgd, is dit een hele waardevolle aanvulling voor de rijscholenbranche.

Door externe omstandigheden is er een kleine kink in de kabel gekomen omtrent de certificering van de opleiding, maar samen met het Da Vinci College en andere instanties gaat BOVAG alvast bekijken hoe we na de pilotfase verder kunnen. De opleiding onderwijsassistent/ rijinstructeur is in ieder geval een geldige MBO opleiding. Wellicht dat er dan ook bij u in de regio zo’n opleiding aangeboden gaat worden.

De opleiding bevindt zich inmiddels voor zeven instructeurs in de afrondende fase en dat zijn stuk voor stuk branchegenoten die zichzelf èn ons allen een dienst bewijzen, omdat zij hiermee professionaliteit van het hoogste niveau uitdragen. Net als de vakgenoten die een of meerdere van de vele andere aanvullende trajecten bovenop de WRM hebben gevolgd. Een grote pluim is op z’n plaats voor collega René Brunen, die enkele jaren geleden met het initiatief voor deze opleiding kwam en daarmee de Nederlandse rijscholenbranche naar een hoger plan tilt.

Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Rijschoolbranche naar een nog hoger plan tillen”

Kenny Willemsen|10.07.15|22:10

wat een bla bla verhaal branche naar een hoger plan tillen? Meer didactische en pedagogische vaardigheden in een mbo opleiding en een begeleider die senior instructeur is en het nog nooit heeft gehad in zijn opleiding (zie ander topic)Daar mag de onderwijsinspectie zich eens over gaan buigen denk ik om een in Holland verhaal te vermijden. Ik las laatst een keurmerk rijonderwijs handboek waar er wel een goede stap in kwaliteits verbetering gemaakt kan worden. Daar wil ik wel in mee Klasse!

Rij School|11.07.15|09:58

Wat ik wel wil weten is of een “aanbieding” van:
23 uur rijles + CBR examen voor € 895,- of koop je rijbewijs!
past in het streven naar een professioneler imago voor de sector.
Dit soort “aanbiedingen” verwacht je niet van rijscholen die streven naar een professioneler imago. Een professionele opleiding kost geld maar helaas voor de branche kijken de jongeren alleen maar naar wat het kost en niet naar wat ze ervoor krijgen!

Anjo Joostens|12.07.15|10:21

Het gaat niet om dat je zelf meent wereldwijd één van de betere te vinden. Het gaat erom dat ondernemers niet altijd de juiste personen zijn om voorzitter te zijn. De functie van een voorzitter is: dat hij in staat is om met iedereen die kennis heeft in overleg te gaan en dat is iets anders dan mensen met kennis als concurrent te zien, zoals een ondernemer dat doet. Zelf heb ik een linkedinprofiel met meer dan 2500 connecties en tientallen relaties. Ik ga wereldwijd in overleg en zo hoort het.

Anjo Joostens|12.07.15|10:24

Het gaat er niet om dat rijinstructeurs hoger op klimmen en een extra diploma (voor zich zelf) kunnen halen Dat strookt niet met de belevingswereld van een rijbewijsleerling, daar is men niet in geïnteresseerd Sterker nog een rijbewijsleerling wordt met allerlei projecten geconfronteerd, waardoor je juist probleemleerlingen gaat krijgen, ook met onderwijsassistent Een gevoelige leerling moet niet geconfronteerd worden met zogenaamde ideeën van de branche zelf, dit is een vorm van ondeskundigheid

Anjo Joostens|12.07.15|10:31

Het wordt tijd dat de gehele branche met een onafhankelijke keurmerk voor de consument geconfronteerd wordt, zonder dat er sprake is van bijbehorende ondernemerschap of een ondernemer die tevens voorzitter meent te zijn en daarom maar een keurmerk op de markt gooit. En daarom floppen de keurmerken in de branche. De consument wil goed rijles en geen aanhangsel die niets met rijles op zichzelf te maken heeft. Waar voor hun geld en niet een garantiefonds als nakomertje als het te laat is.

Anjo Joostens|12.07.15|10:34

Daarnaast is het van groot belang dat er een ranking tot stand komt die de waarde van brancheorganisaties, opleiding- en exameninstituten voor de consument en overheid duidelijk in kaart brengt. Bij deze ranking mogen belangen geen rol spelen en niemand wordt voorgetrokken. Het gaat om de verkeersveiligheid, waarbij je in staat bent de ongevallen aantallen terug weet te brengen. Dat is de kern en hier wil ik het bij laten.

hans jansen|15.07.15|18:27

Anjo Joosten bedankt voor deze bijdrage en verspilde 2 minuten van mij leven om het te lezen.

Youran van Ark|06.07.16|21:32

Zonde van je tijd Hans! Google CRKN eens, kun je nog meer tijd verdoen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschoolbranche naar een nog hoger plan tillen | RijschoolPro

Rijschoolbranche naar een nog hoger plan tillen

De rijopleidingen in Nederland behoren tot de beste van de wereld. Maar om die positie te houden en de kwaliteit te waarborgen, kunnen de rijinstructeursopleidingen naar een nog hoger plan getild worden. Dat past in het streven naar een professioneler imago voor onze sector. Dat schrijft Bovag Rijscholen-voorzitter Frank Hoornenborg in zijn column voor VerkeersPro.nl.

COLUMN – We zijn met z’n allen trots op het beroep dat wij uitoefenen en de branche waarin we actief zijn. Dan is het ook zaak dat we streven naar een steeds hoger niveau. Onze rijopleidingen behoren al tot de beste van de wereld en -samen met de robuuste infrastructuur in ons land- zorgt dat ervoor dat Nederland een van de meest verkeersveilige landen ter wereld is. Onze taak is het dan om dat ook te blijven. Vandaar dat BOVAG graag meewerkt aan de pilot met de gecombineerde MBO-opleiding onderwijsassistent/rijinstructeur; dat past perfect in het streven naar een professioneler imago voor onze sector.

Op het Da Vinci College startten anderhalf jaar geleden een aantal BOVAG-instructeurs aan een traject waarin ze pedagogische en didactische vaardigheden aangeleerd krijgen. Cruciale competenties als je een goede rijopleiding wil aanbieden. Sommige zijn ermee geboren, sommige hebben het zichzelf aangeleerd en andere kunnen het zich via deze opleiding meester maken. Samen met allerlei andere cursussen en trainingen die na het behalen van de WRM-bevoegdheid kunnen worden gevolgd, is dit een hele waardevolle aanvulling voor de rijscholenbranche.

Door externe omstandigheden is er een kleine kink in de kabel gekomen omtrent de certificering van de opleiding, maar samen met het Da Vinci College en andere instanties gaat BOVAG alvast bekijken hoe we na de pilotfase verder kunnen. De opleiding onderwijsassistent/ rijinstructeur is in ieder geval een geldige MBO opleiding. Wellicht dat er dan ook bij u in de regio zo’n opleiding aangeboden gaat worden.

De opleiding bevindt zich inmiddels voor zeven instructeurs in de afrondende fase en dat zijn stuk voor stuk branchegenoten die zichzelf èn ons allen een dienst bewijzen, omdat zij hiermee professionaliteit van het hoogste niveau uitdragen. Net als de vakgenoten die een of meerdere van de vele andere aanvullende trajecten bovenop de WRM hebben gevolgd. Een grote pluim is op z’n plaats voor collega René Brunen, die enkele jaren geleden met het initiatief voor deze opleiding kwam en daarmee de Nederlandse rijscholenbranche naar een hoger plan tilt.

Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Rijschoolbranche naar een nog hoger plan tillen”

Kenny Willemsen|10.07.15|22:10

wat een bla bla verhaal branche naar een hoger plan tillen? Meer didactische en pedagogische vaardigheden in een mbo opleiding en een begeleider die senior instructeur is en het nog nooit heeft gehad in zijn opleiding (zie ander topic)Daar mag de onderwijsinspectie zich eens over gaan buigen denk ik om een in Holland verhaal te vermijden. Ik las laatst een keurmerk rijonderwijs handboek waar er wel een goede stap in kwaliteits verbetering gemaakt kan worden. Daar wil ik wel in mee Klasse!

Rij School|11.07.15|09:58

Wat ik wel wil weten is of een “aanbieding” van:
23 uur rijles + CBR examen voor € 895,- of koop je rijbewijs!
past in het streven naar een professioneler imago voor de sector.
Dit soort “aanbiedingen” verwacht je niet van rijscholen die streven naar een professioneler imago. Een professionele opleiding kost geld maar helaas voor de branche kijken de jongeren alleen maar naar wat het kost en niet naar wat ze ervoor krijgen!

Anjo Joostens|12.07.15|10:21

Het gaat niet om dat je zelf meent wereldwijd één van de betere te vinden. Het gaat erom dat ondernemers niet altijd de juiste personen zijn om voorzitter te zijn. De functie van een voorzitter is: dat hij in staat is om met iedereen die kennis heeft in overleg te gaan en dat is iets anders dan mensen met kennis als concurrent te zien, zoals een ondernemer dat doet. Zelf heb ik een linkedinprofiel met meer dan 2500 connecties en tientallen relaties. Ik ga wereldwijd in overleg en zo hoort het.

Anjo Joostens|12.07.15|10:24

Het gaat er niet om dat rijinstructeurs hoger op klimmen en een extra diploma (voor zich zelf) kunnen halen Dat strookt niet met de belevingswereld van een rijbewijsleerling, daar is men niet in geïnteresseerd Sterker nog een rijbewijsleerling wordt met allerlei projecten geconfronteerd, waardoor je juist probleemleerlingen gaat krijgen, ook met onderwijsassistent Een gevoelige leerling moet niet geconfronteerd worden met zogenaamde ideeën van de branche zelf, dit is een vorm van ondeskundigheid

Anjo Joostens|12.07.15|10:31

Het wordt tijd dat de gehele branche met een onafhankelijke keurmerk voor de consument geconfronteerd wordt, zonder dat er sprake is van bijbehorende ondernemerschap of een ondernemer die tevens voorzitter meent te zijn en daarom maar een keurmerk op de markt gooit. En daarom floppen de keurmerken in de branche. De consument wil goed rijles en geen aanhangsel die niets met rijles op zichzelf te maken heeft. Waar voor hun geld en niet een garantiefonds als nakomertje als het te laat is.

Anjo Joostens|12.07.15|10:34

Daarnaast is het van groot belang dat er een ranking tot stand komt die de waarde van brancheorganisaties, opleiding- en exameninstituten voor de consument en overheid duidelijk in kaart brengt. Bij deze ranking mogen belangen geen rol spelen en niemand wordt voorgetrokken. Het gaat om de verkeersveiligheid, waarbij je in staat bent de ongevallen aantallen terug weet te brengen. Dat is de kern en hier wil ik het bij laten.

hans jansen|15.07.15|18:27

Anjo Joosten bedankt voor deze bijdrage en verspilde 2 minuten van mij leven om het te lezen.

Youran van Ark|06.07.16|21:32

Zonde van je tijd Hans! Google CRKN eens, kun je nog meer tijd verdoen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.