CBR, video, praktijkexamen, leerling, kandidaat, examinator

Meerijden met praktijkexamens beperkt door mentorexamens

De komende tijd zullen rijinstructeurs waarschijnlijk vaker niet mee kunnen rijden tijdens het praktijkexamen van hun leerling. Dat komt door het grote aantal examinatoren in opleiding bij het CBR, die als onderdeel van de studie mee moeten rijden tijdens echte examens. Tijdens deze ‘mentorexamens’ mogen instructeurs niet meerijden.

De werving van nieuwe examinatoren loopt voorspoedig. Voor de zomer zijn 13 nieuwe examinatoren opgeleid, zo laat het CBR weten. Vlak na de zomer zijn er nog eens 19 begonnen met hun opleiding, en in november start er weer een klas van acht aanstaande examinatoren.

Niet meerijden

Wanneer er sprake is van een mentorexamen, dan meldt het CBR dit vooraf op het mededelingenbord van het examencentrum. Het CBR verzoekt opleiders om altijd vooraf aan de kandidaat aan te geven dat hij als rijinstructeur in dat geval niet mee kan rijden.

De werving loopt ook na deze periode door. Daarmee anticipeert het CBR op uitstroom die te verwachten is in de komende periode doordat veel oudere examinatoren inmiddels hun pensioen in zicht hebben. Er is daarbij sprake van een strenge selectieprocedure.

Ook rijinstructeurs kunnen solliciteren naar de positie van CBR-examinator. Zij krijgen daarbij echter geen voorrang, zo laat het CBR weten. “Ook zij zullen gewoon aan de eisenlijst moeten voldoen.”

Lees ook: ‘Vak CBR-examinator voor velen een droombaan’

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.